Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekli polisler Ankara’da hak aradı: “Eşit işe, eşit ücret”

Polis Haftası sebebiyle çeşitli illerden Ankara’ya gelen emekli polisler 3600 ek gösterge taleplerini yineledi. Jandarma ile polisin aynı maaşı almalarının “hukukun ve vicdanın gereği” olduğunu vurgulayan polisler, “eşit işe eşit ücret” talebinde bulundu. Ulus Meydanı’nda toplanan polisler, Ankara polisinin eylem alanın güvenliğini alma ve üst araması yapma biçimini eleştirdi. Açıklama için valilikten izin aldıklarını dile getiren emekli polis Mehmet Avcı “Ankara polisi bize meslek büyükleri olarak saygı gösterecekleri yerde, bir hayli kaba davrandı” dedi.

Polis Haftası sebebiyle 3600 ek gösterge taleplerini dile getirmek üzere Ulus Atatürk Anıtı’nda buluşan emekli polisler yaptıkları eylemin basın açıklaması olmadığını, hukuki bir sorun oluşturmaması için özellikle vurguladı. Gazetecilere basın bildirisi dağıtan emekli polisler, “cüzi bir parayla geçinmeye çalıştıklarını” dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmak istediklerini belirten emekli polislerin basın bildirisinde öne çıkan başlıklar şöyle:

İntihar eden polisler
“Emekli polisler ve aileleri tatili yapmak bir yana üniversite çağında bulunan çocuklarının eğitimini sağlamada dahi ciddi olarak sıkıntı yaşamaktadırlar. Almış olduğu emekli ikramiyesi ile dahi ev sahibi olamamasına rağmen, toplum nazarında polis statüsünün devam ettirilmesinin verdiği ekonomik ve sosyo- psikolojik sıkıntıları yaşamakta ve ağır travma sonucunda intiharlara varan sonuçlarla karşılaşmaktadırlar.”

“Verilen sözler tutulmadı”
“Polis ve emeklisinin maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda onlarca hükümet tarafından iyileştirme yapılacağına dair, defalarca söz verilmesine karşın, bu sözlerin yerine getirilmemesi, polis emeklisinin ve ailelerinin hayal kırıklığına uğramasını ve güvenin azalmasına sebep olmuştur.”

“Eşit işe eşit ücret”
“Ülkemizin emniyet ve asayişini sağlamakla görevli bir başka birimi Jandarma Genel Komutanlığı, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra İçişleri Bakanlığı’na bağlanarak, Emniyet Genel Müdürlüğü ile aynı görev statüsüne getirilmiştir. Ancak aynı görevi yerine getiren iki kardeş kurumun devlet nazarında farklı maaş ve özlük haklarına tabi tutulması eşitlik ve adalet duygusunu zedelemektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasamızın amir hükümlerinde bulunan ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesi uyarınca aynı görevi yapan jandarma ile polisin de aynı maaşı almaları hukukun ve vicdanın gereğidir. “


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.