Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (15 Nisan – 21 Nisan): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için daha önce vizyona girmiş ve tekrar izleme şansımız olan filmleri seçtik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • İstanbul Film Festivali devam ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlediği film festivali, bu yıl 41. kez düzenleniyor. 135 uzun ve 22 kısa metraj filmin gösterileceği festival, koronavirüs salgınıyla geçen iki yılın ardından yeniden salonlara döndü. 8-19 Nisan günleri arasında İstanbul’un farklı noktalarında seyirciyle buluşacak festivale ev sahipliği yapacak yerler arasında bu yıl ilk defa İstanbul-Kadıköy’de bulunan Sinematek/Sinema Evi de var.

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz. Festival biletlerine İKSV ana gişesinden ve Passo internet sitesi ve Passo Mobil üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • Yarına Kadar (Until Tomorrow)

İranlı yönetmen Ali Asgari’nin ikinci uzun metrajlı filmi “Yarına Kadar/Until Tomorrow”, İstanbul Film Festivali’nde merkezine kadınların hikayelerini alan “Çiçek İstemez” seçkisi kapsamında gösterimde. Bu seçki, toplumsal hayatta kadın temsiliyetini artırmayı ve baskılara boyun eğmeden, kendi yolunu çizen kadınları görünür kılmayı hedefliyor.

“Yarına Kadar” evlenmeden çocuk sahibi olmanın hoş karşılanmadığı toplumda evlilik dışı çocuk sahibi olan bir kadının hikayesini anlatıyor. Çocuğunu ailesi dahil herkesten saklamayı başaran Fereshteh, ailesinin son dakika kararıyla taşradan Tahran’a onu ziyarete gelmeye karar vermesi üzerine bebeğini bir günlüğüne emanet edecek birini bulmaya çalışır. Filmde, Fereshteh’in ve ona bu süreçte yardım eden arkadaşı Atefeh’in macerasını izliyoruz.

“Yarına Kadar”, 15 Nisan Cuma saat 16:00’da City’s, 19 Nisan Salı saat 13:30’da Kadıköy Sineması’nda.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Stardust

Gabriel Range’in yönettiği “Stardust”, seyircileri İngiliz müzisyen David Bowie’nin kariyerinde bir yolculuğa çıkarıyor. Bowie henüz 24 yaşındayken müzik şirketi Mercury Records’ın yayıncısı Ron Oberman ile ABD’ye ilk yolculuğuna çıkar. Böylece müzik hayatını adım adım inşa etmeye başlar. Filmde, David Bowie’yi Johnny Flynn canlandırıyor.

Filmin Türkiye prömiyeri 4 Şubat 2022’de Başka Sinema ve HOPE Alkazar işbirliğiyle tarihi Alkazar Sineması’nda yapılmıştı.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Dokuz İlham Perisi

Pera Film, yedi siyah Britanyalı multimedya sanatçısı ve film yapımcısından oluşan Black Audio Film Collective’in kurucularından John Akomfrah’ın filmlerinden beşini çevrimiçi izleme imkanı sunuyor. 

“Dokuz İlham Perisi”, savaş sonrası İngiltere’sini yeniden inşa etmek üzere Afrika, Karayipler ve Güney Asya’dan başlayan toplu göçün hikayesini anlatıyor.

Göçmenlerin yaşadıklarını, deneyimlerini, yolculuklarını ve yuva fikrini felsefi açıdan irdeleyen film, dokuz müzikal bölümden oluşuyor.

Film, 15-30 Nisan tarihleri arasında, “SENKRON ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’” kapsamında Pera Müzesi’nin internet sitesinden ücretsiz izlenebilecek.

Filmin fragmanına ve detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sahnelerde bu kadar oyun varken haliyle seçim yapmak zorlu oluyor. Sizler için her hafta hem şehir ve devlet tiyatrolarından hem de özel tiyatrolardan beğendiğimiz oyunları seçiyoruz.

  • Yeraltından Notlar

Rus yazar Dostoyevski’nin aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, Petersburg’un bataklığından çıkmış Bay X’in arkadaşlarıyla, kadınlarla ve kendisiyle yaşadığı trajikomik çatışmayı anlatıyor. Kemal Aydoğan’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda Gökhan Azlağ ve Sinem Kurt sahnede.

Yer: İstanbul-Kadıköy, Moda Sahnesi 

Bilet fiyatı–Tam: 88 TL, indirimli: 60,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Moda Sahnesi, Temmuz 2021’de Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar”ı ile Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce verilen özel tiyatrolara devlet desteğine başvurmuş, “Türk örf ve adetlerine aykırı oyunlar sergilediği” gerekçesiyle destek alamamıştı. Bu süreci ve “Yeraltından Notlar”ı oyuncu Gökhan Azlağ, Sinem Kurt ve yönetmen Kemal Aydoğan ile konuştuğumuz haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Tiyatro oyunlarından bahsederken, özel sahnelerin zor günlerden geçtiğine değinmeden olmaz. Elektrikte kademeli tarife uygulaması ve yüzde 125’lik zam, ticarethane olarak tarifelendirilen özel tiyatroları ekonomik olarak zor durumda bıraktı. Moda Sahnesi’nin gelen zamlı elektrik faturasını ödeyemediği için ilk olarak 10 Mart’ta elektrikleri kesilmiş ve gelen tepkiler üzerine yeniden açılmıştı. 5 Nisan’da Moda Sahnesi’nin elektriği ikinci kez kesildi ve direniş göstermek amacıyla oyunlar birkaç gün karanlıkta devam etti. Moda Sahnesi’nde yaşananları anlattığımız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

  • Hırçın Kız

William Shakespeare’in komedi türünde yazdığı aynı isimli eserinden uyarlanan “Hırçın Kız”, Sinyor Battista’nın biri hırçın ve dikbaşlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceralarını anlatıyor.

Sinyor Battista, huysuz büyük kızı Katerina evlenmeden küçük kızı Bianca’nın evlenmesine izin vermeyeceğini söyleyince küçük kızın talipleri bu durumu değiştirmek için türlü girişimlerde bulunur.

Yer: Devlet Tiyatroları-İstanbul, Mecidiyeköy Büyük Sahne 

Bilet fiyatı–Tam: 30 TL, indirimli: 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Bu haftasonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler.

Ve Şimdi İyi Haberler

“Ve Şimdi İyi Haberler” sergisi, İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Pera Müzesi’nde 12 Nisan 2022’de sanatseverlerle buluştu. Kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloga odaklanan sergi, İsviçreli koleksiyoner Annette ve Peter Nobel’in “Press Art” adını verdikleri koleksiyonunun seçkilerini bir araya getiriyor. 164 sanatçının 300’e yakın eserini tek mekanda ziyaret etme imkanı sunan sergi, 7 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık.

Christoph Doswald küratörlüğünde düzenlenen sergiyi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol ve koleksiyoner Peter Nobel ile konuştuk. Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Pera Müzesi

Pera Müzesi, salı-cumartesi günleri 10:00-19:00 saatlerinde, pazar günleri ise 12:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Müzeyi gezmeden önce bilet almak gerekiyor. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Don’t Play With My Emotions

Sanatçı Esra Gülmen’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Don’t Play With My Emotions”, 19 Nisan’da PİLEVNELİ Galeri’de ziyarete açılıyor. Sanatçı gelenekselin dışında farklı mecralardan ve tekniklerden ürettiği işleri ile kendi duygularıyla oynadığı ve ziyaretçilerine de oyun alanı sunduğu bir mekan yaratmak istiyor.

Dileyenler sergiyi 29 Mayıs’a kadar PİLEVNELİ’nin Dolapdere’deki mekanında ücretsiz ziyaret edebilir.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, PİLEVNELİ Galeri/Dolapdere

Galeri pazar ve pazartesi günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.