Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turizmin başkenti Antalya, Rusya-Ukrayna savaşından endişeli: “Yüzde 40 kaybımız olacak”

Antalya 2021 yılında dokuz milyon turist ağırladı. En çok turist üç milyon 586 bin 928 ile Rusya’dan gelirken, Rusya’yı 1 milyon 271 bin 672 turistle Ukrayna takip etti. Kente geçen yıl gelen turisterin yarısından fazlasını Ruslar ve Ukraynalılar oluştururken iki ülke arasındaki savaş turizmcileri endişelendiriyor. Savaşın Antalya turizmine etkisini Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gem ile konuştuk. 

Turizmde ana pazarlarını Rusya ve Ukrayna’nın oluşturduğunu belirten SAYD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gem, “Sezonun başlamasına çok kısa bir zaman kala iki büyük pazarımızı kaybetmek çok üzücü. Kısa dönemde, kaybettiğimiz pazarları alternatif pazarlarla doldurma imkânımız yok maalesef” dedi. 

“Ukrayna pazarı dört seneden önce toparlanmaz”

Yüzde 40’a yakın bir pazar kaybıyla sezona gireceklerini söyleyen Gem, “Ukrayna pazarının minimum üç veya dört seneden önce geri dönüşü olmaz. Rusya’da da bugün savaş bitse bile ertesi gün hiç kimse ‘Ben tatil yapacağım’ diye gidip seyahat acentesinden tur paketi satın almaz. İnsanların yaşadıkları ülkede ekonomik olarak da kayıpları oldu. Bunların atlatılması, savaş travmasının atlatılmasından sonra insanlar turizme bakacaklardır” diye konuştu.  

THY’den turist getirme hamlesi

Türk Hava Yolları’nın Rusya’dan turist getirme hamlesi olduğunu hatırlatan Gem, şunları söyledi: “Basından da takip ediyoruz. Rusya’dan 70 uçakla turist getirme hamlesi var. İki milyon civarında turist getirmeyi hedefliyorlar herhalde, öyle tahmin ediyorum. Maksimum gelebilecek odur. Ama açık söylemek gerekirse, inşallah olur diye düşünmeme rağmen olmayacağını, gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum.”  

“Temmuzun 15’inden sonra hareket olabilir” 

Savaş başladığı anda Rusya’daki turizm operatörlerinin erken rezervasyon için dağıttıkları tüm çekleri topladığına dikkat çeken Gem, şöyle devam etti: “Mayıs, haziran, hatta temmuzun 15’ine kadar bize turist gelmeyeceğini zaten tur operatörleri otellere dağıttıkları çekleri toplamasıyla piyasaya ilan etmiş oldu. Tahmin ediyorum ki Rus pazarında temmuzun 15’inden sonra büyük bir ihtimalle hareket olabilir.”

“İngiliz pazarında hareketlenme var”

Şu anda  İngiltere pazarında hareketlilik olduğunu aktaran Gem, “Bir nebze de olsa Rusya ve Ukrayna’dan kaybettiğimiz pazarı belki İngiliz pazarıyla telafi etme şansına sahip olacağız. İngiliz pazarı oldukça uzun zamandan beri karantinalarla falan kapalı kalmıştı. Onlarda bir hareketlilik var. Nisanın son haftalarına doğru İngilizler uçuşlara başlar” diye konuştu.

“Irak pazarı alternatif olabilir”

Gem, Türkiye’nin alternatif pazarlara yönelmesi gerektiğinin altını şöyle çizdi: “Çok yakınımızda bir ülke var aslında; Irak. Normalde ben sayın Kültür ve Turizm Bakanı’ndan burayla ilgili bir hamle yapmasını uzun zamandan beri bekledim ama maalesef hiçbir şey de olmadı. Irak pazarı aslında Ukrayna pazarından kaybettiğimiz turisti kapasite olarak karşılayabilecek alternatif bir pazardır. Güvenlik sebeplerinden dolayı Irak’a vize konusunu biraz sıkılaştırmışlardı. Turizm Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığı ve yurtdışındaki konsolosluklarımız vasıtasıyla, sadece turizm seyahat acentelerinden tur satın almış, gerçekten rezervasyonluların vize alması kolaylaştırılmalı. Irak’tan yaklaşık iki buçuk milyon civarında turist gelir. Üstelik de bir Ukraynalının nereden baksan beş altı katı da para harcıyorlar. Sadece Antalya’da kalmıyor, Türkiye’nin farklı şehirlerine de gidiyorlar. Minimum ailesiyle beraber beş altı tur alıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.