Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

Sendikalar, siyasi partiler ve emek örgütlerinden oluşan İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim Kazancı Yokuşu‘nda 1 Mayıs 1977‘de yaşamını yitirenleri andı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ile siyasi partiler 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenleri Kazancı Yokuşu’nda andı. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

“Bu meydanda tam 45 yıldır bir anıyı yaşatıyoruz”

Anmada 1 Mayıs tertip komitesi adına basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.
“45 yıl önce emeğin ülkesini kurma iradesi buradaydı” sözleriyle konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, “Bu meydanda tam 45 yıldır bir anıyı yaşatıyoruz. 1 Mayıs 1977’de emeğin ve hürriyetin türküsünü söyleyen yüzbinler olarak buradaydık. Fabrikalardan, atölyelerden, belediyelerden, okullardan, üniversitelerden, sinema sektöründen gelmiştik” dedi.

 “Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bize emanettir”

Gezi davası kararlarını eleştiren Çerkezoğlu, “Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bize emanettir. Ve sözümüz olsun ki o emanet, en güçlü haliyle 1 Mayıs meydanlarında olacaktır” diye konuştu.

Maltepe Meydanı’na çağrı

İstanbulluları 1 Mayıs’ta Maltepe Meydanı’na davet eden Çerkezoğlu, şunları söyledi: “1 Mayıs Meydanı, Taksim Meydanı’dır ama bu yıl İstanbul’da 1 Mayıs meydanında olmamız yine yasaklandı, engellendi. Bu yıl Maltepe’de olacağız, 1 Mayıs meydanının Taksim Meydanı olduğu gerçeğinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler Taksim Meydanı yasağının amacını çok iyi biliyoruz.”

Çerkezoğlu, konuşmasını Mücella Yapıcı’nın mahkemede söylediği son sözlerle tamamladı ve “Son sözümüz henüz söylenmedi” dedi.

Anma, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılmasıyla son buldu.

Polis yürüyüşü engellemeye çalıştı

Kazancı Yokuşu’nda yapılan anmanın ardından grup Şişhane’ye gitmek için İstiklal Caddesi’nde yürüyemeye başladı. Bildiri dağıtılması ve slogan atılmasına izin vermeyen polisle yol boyunca gerginlik yaşandı. Yürürken 1 Mayıs’a çağrı yapan ve bildiri dağıtan emekçilere polis engel olmaya çalıştı.

1 Mayıs marşı, binada serbest sokakta yasak

Yol boyunca barikat kuran polis, kitleyi engellemeye çalıştı. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan CHP binasından 1 Mayıs Marşı çalındı. Polis, caddede marş söylenmesine ise müsaade etmedi.
Kitle bütün engelleme girişimlerine rağmen Şişhane’ye ulaştı.

Mehmet Akif Dalcı anıldı

1 Mayıs 1989’da polis tarafından öldürülen Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de anma düzenlendi. Saygı duruşunun ardından konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, 17 yaşındaki tekstil işçisi Mehmet Akif Dalcı’yı andı ve “Mücadelemiz daha güçlü şekilde devam ediyor” dedi. Dalcı’nın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.