Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Poyraz davasında avukatlar reddi hakim talebinde bulundu

HDP İzmir İl Başkanlığı binasına 17 Haziran 2021’de düzenlenen ve Deniz Poyraz’ın öldürüldüğü saldırının faili Onur Gencer’in yargılanmasına bugün (29 Nisan) İzmir Adliyesi’nde yapılan üçüncü duruşma ile devam edildi. Poyraz ailesinin avukatları, sanığın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile değil salona gelerek duruşmaya katılması taleplerinin mahkeme heyeti tarafından reddedilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Duruşma 18 Temmuz 2022’ye ertelendi.

Sanık Onur Gencer duruşmaya getirilmedi

Avukatlar, davaya katılım talepleri ve gerginliklerle geçen ilk iki duruşmanın ardından bu duruşmada sanığa doğrudan sorular yöneltmeyi planlıyordu. Ancak sanık Onur Gencer, İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya SEGBİS sistemiyle katıldı. Avukatlar duruma tepki göstererek sanığın mahkeme salonuna getirilmesini talep etti. Gencer, ilk iki duruşmadaki tavırlarıyla mahkeme salonunda gerginlik çıkmasına sebep olmuştu.

“Bu tam olarak yargılanmaktan kaçmaktır”

Konuyla ilgili söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, sanığa “korkak” diye seslendi ve SEGBİS ile duruşmanın sağlıklı yapılamayacağını söyledi:

Bu şekilde yargılamanın sağlıklı yapılabilmesi mümkün değil. Sanığa soracağamız 300’e yakın sorumuz var, SEGBİS’ten yarım yamalak cevaplarla bu olmaz. Fail huzurlarınızdan kaçıyor, gözünüze bakmaktan kaçıyor. SEGBİS’le bağlanma korkaklığına girişiyor. Sorgusu henüz tamamlanmamış bir sanıktan bahsediyoruz. Bu tam olarak yargılanmaktan kaçmaktır. Yanında bulunan kişi neden orada? Kulağına bir şey fısıldamadığı ne malum? Görüntüyle dinleyeceğiniz bir yanıt size sağlıklı bilgi verecek mi? Çok rahat biçimde SEGBİS talebini reddedilirdiniz ama yapmadınız.

Hepimiz buradayız, sanık nerede?

Yücel’in ardından söz alan avukat Türkan Aslan da sanığın duruşmaya SEGBİS ile katılmasına tepki gösterdi:

Deniz Poyraz’ı hunharca öldüren bir sanık yargılanıyor. Bu bir siyasi cinayettir. İşlendiği yer TBMM’deki üçüncü partinin il binası. Hazırladığımız tonlarca soru var. Tanıkları nereden bulup soracağım. Bu imkânı elimizden aldınız. Hepimiz buradayız, sanık nerede? Korkak sanığı gördünüz mü? Şu an gülüyor. Yanındaki memur sizin talimatınızla konulmuş olabilir. Bu normal bir dava değil. Sanığa sorularımızı bu celseye bıraktığımızı söylemiştik. Bu koşullarda bizim bu soruları aydınlatmamız mümkün değil. Her SEGBİS talebini kabul etmek zorunda değilsiniz. Sanık yarım saatlik bir mesafede. Neden SEGBİS talebi kabul edilir? Maddi gerçeklik bu kadar mı önemli değil mahkeme için? Gerekirse ara verilerek duruşma salonuna getirilmesini talep ediyoruz.”

Avukatların tepkisinin ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebin bir üst mahkemece değerlendirilmesine karar verdi ve bir sonraki duruşmanın18 Temmuz 2022’de yapılmasına karar verdi.

“300’den fazla soruyu bu duruşmada sormayı planlıyorduk”

Duruşmanın ardından Medyascope‘a açıklamalarda bulunan avukat Türkan Aslan reddi hakim talebinin gerekçelerini şöyle açıkladı:

İlk iki duruşmada sanığa soramadığımız 300’ün üzerinde soru var. Bu duruşmada sormayı planlıyorduk. Ancak bu sabah sanığın SEGBİS üzerinden duruşmaya dahil edildiğini gördük. Böyle bir siyasi cinayette, sanığa bu kadar sorumuz varken sanığın SEGBİS’le katılması adil yargılanma hakkının ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Bu sebeple de mahkemeden sanığı duruşmada hazır etmesi konusunda bir talebimiz oldu. Aynı zamanda davayı takip eden avukat arkadaşlarımızın isimlerinin tutanağa geçmesini talep ettik. Mahkeme hem bu talebimizi hem de sanığın mahkemeye getirilmesi talebimizi reddetti. Bu noktada artık adil yargılanmanın gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını mahkemeye açıklamak durumunda kaldık.

“Tanıklar avukatlardan kaçırıldı”

Aslan şöyle devam etti:

Mahkeme böylesi bir davada, dosyanın ana gövdesini oluşturan bir kısım tanıkların ifadesini talimatlar aracılığıyla alıyorlar. Yani başka mahkemelerin talimat yazarak o mahkemelerden ifade almaya çalışıyor. Böylece o tanıklar biz avukatlardan kaçırılmış oluyor. Onlara doğrudan soru sorup çapraz sorgulama yapma imkânına sahip olamıyoruz. Bu hususun da hukuka aykırı olduğunun altını çizdik. Ancak bu taleplerin tamamı mahkeme tarafından karşılanmadığı için de en sonunda mahkemeden Ceza Mahkemesi Kanunu’nun 30. maddesine göre davadan çekilmesini talep ettik. Çekilme talebimizin reddi halinde de hakimleri tek tek reddettiğimizi mahkemeye sunduk.

“İlk iki celsede soru soramadık”

Aslan, ilk iki duruşma sonrası bu duruşmada çapraz sorgulama yapmayı planladıklarını söyledi:

Birinci duruşmada zaten sanığın öldürdüğü Deniz Poyraz’ın ailesine hakaretleri sebebiyle duruşma yarıda kesilmişti. İkinci duruşmada da sanığın yine aynı rahat tavrı ve aileyi ve salondakileri tehdit eden yaklaşımı sebebiyle duruşmada yaşanan gerginliklerden dolayı sanığa soru sorma imkânı bulamadık. Bu sebepler yüzünden sanığa doğrudan soru sorma hakkımızı bu celseye bırakmıştık ve buna yönelik de çok ciddi anlamda bir hazırlık yapmıştık. Sorulması gereken çok soru var. Kolluk soru sormamış, mahkeme soru sormuyor, savcı soru sormuyor. Olayın aydınlatılması için görev bize düşüyor. Biz de bu noktada hazırlıklıyız ve sorularımız tam. Ancak mahkemenin SEGBİS kararı sonucu bu soruları sanığa yöneltemedik. Sanık duruşma salonunda nasıl rahat idiyse, bugün de SEGBİS’ten aynı tutumu devam ettirdi.”

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran 2021’de saat 11.05’te silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan Onur Gencer, o sırada binada bulunan tek kişi olan Deniz Poyraz’ı rehin aldı ve ardından silah ile ateş ederek öldürdü. 38 yaşındaki Deniz Poyraz, o gün parti binasında çalışan annesi Fehime Poyraz’ın rahatsızlığı sebebiyle bir günlüğüne onun yerine çalışıyordu.

HDP’li yetkililer ve diğer muhalefet partilerinin milletvekilleri, iktidarın söylemleri ve politikalarını saldırının nedenleri arasında gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırının düzenlendiği saatlerde binada 40 kişilik yönetici grubu toplantısı planlandığını ancak acil sebeplerden dolayı toplantının iptal edildiğine dikkat çekti.

Saldırgan Onur Gencer, emniyette verdiği ifadede, binada kaç kişi bulunursa bulunsun öldürme niyetiyle içeriye girdiğini anlattı. Gencer’in Instagram hesabında tüfekli ve poligonda ateş açarken çekildiği fotoğrafları bulunuyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.