Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP İzmir İl Başkanlığı binasına düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi yaşamını yitirdi – HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz: “Saldırganın toplu katliam için geldiği çok açık”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na bugün (17 Haziran) saat 11.05’te silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı esnasında il başkanlığında tek başına bulunan ve çay servisi çalışanı annesi Fehime Poyraz’ın rahatsızlığı sebebiyle bir günlüğüne çalışmaya gelen Deniz Poyraz (38), saldırgan tarafından başından vurularak öldürüldü. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, saldırıyı sağlık çalışanlığından istifa eden Onur Gencer isimli şahsın düzenlediği belirtildi.

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Alsancak Mahallesi’nde, Şair Eşref Bulvarı’ndaki iş merkezinin ikinci katındaki Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na düzenlenen saldırının ardından olay yerinin önünde toplanan kalabalık, akşam saatlerine kadar saldırıyı protesto etti. HDP yöneticileri de il başkanlığına gelirken olayın hemen ardından Medyascope‘a konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Sabah, il eş genel başkanımız buraya geliyor ve kapının önünde sivil polisler görüyor. O esnada içeride birilerinin olduğu halde müdahale etmediklerini fark ediyor” dedi.

“Saldırı, son süreçle bağlantılı”

Kemalbay, parti yöneticilerinin her gün çok sayıda tehdit aldıklarını belirterek, “Bu saldırının son süreçle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Partimiz bugünlerde sürekli olarak havuz medyası tarafından hedef gösteriliyor. Her yolu deneyerek partimizi kriminalize etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Açıklamanın tamamı için: 

“Toplu katliam için geldiği çok açık”

Alanda bulunan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mahfuz Güleryüz de Medyascope‘a verdiği demeçte, katil zanlısı Onur Gencer’in il başkanlığına “toplu katliam yapmak için” geldiğini söyledi: “(Katil zanlısı) Rasgele sağa sola ateş etmiş, kapalı kapıları kırarak içeride birilerini bulma arayışına girmiş. Orada bir çalışanımızın kızı, tesadüfen oradayken öldürülüyor. Bugün partimizin milletvekilleri, yöneticileri tesadüfen hayattalar. İl binamıza yarım saat geç geldiğimiz için hayattayız.” 

Açıklamanın tamamı için: 

“Terör örgütü PKK’dan nefret ettiğim için böyle bir şey yapmak istedim”

Katil zanlısı Onur Gencer’in ise polise verdiği ifadede, “Hiç kimseyi tanımıyorum. Kimseyle de bağlantı kurmadım. Terör örgütü PKK’dan nefret ettiğim için böyle bir şey yapmak istedim. Binaya girdim ve rasgele ateş ettim, ardından da teslim oldum” diye konuştuğu öğrenildi.  

“Kim olsa ateş edecektim”

Gencer, ifadesinin devamında “Bina çevresine birkaç kez keşif için gittim. Binaya gittiğimde orada birkaç kişinin olabileceğini düşündüm. Oraya PKK’lıların gittiğini bildiğimden, herhangi bir ayrım yapmayacaktım. Kim olsa ateş edecektim. Silahımda olan 10 mermiyi de ateşledim” dedi.

Saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın (38) olay sırasında binada yalnız olduğu, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz’ın yerine bir günlüğüne işe geldiği belirtildi.

Deniz Poyraz

“Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek”

Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ise olayın ardından il parti başkanlığı önünde şöyle konuştu:

“Kızımı hem katlettiler hem de görmem için bile bırakmıyorlar. Kürt halkı hep eziliyor, Kürt halkı hep ayaktadır. Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek.” 

Açıklamanın tamamı için: 

Siyasilerden başsağlığı mesajları: 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise saldırıya dair “Türkiye’nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik her türlü saldırı ve girişimin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Hedef kırk kişilik toplantıydı”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da saldırının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şunu öncelikle belirteyim, burada sadece rasgele bir kişiyi öldürme ile sınırlı bir plan söz konusu değildir. Bugün İzmir il örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Daha önce planlanmış olan bu toplantı acil bazı nedenlerden dolayı ertelendi. Yani burada plan açıktır, yapılmak istenen bir katliamdır.” 

Saldırgan, SADAT bağlantısıyla Suriye’ye gitti iddiası

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise Yol TV’ye yaptığı açıklamada, katil zanlısı Onur Gencer’in Suriye’de silahlı eğitimden geçirildiğini öğrendiklerini belirterek, “Bunu yine bir sarhoş, bir deli, bir bilinçsiz gibi yansıtmaya çalışacaklardı ki araştırmalarımız sonucunda bu kişinin bilgilerine ulaştık. SADAT tarafından Suriye’de silahlı eğitimden geçirilmiş, ülkücü işaretleriyle poz veren, elinde silahlarla poz veren, profilinde bunları paylaşan ve insanlık dışı küfürlerle HDP’lileri, Kürtleri, Alevileri, muhalif çevreleri en kötü bir dille hedef haline getiren, tehdit eden paylaşımlarını tespit ettik” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.