Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (13): DEVA Partisi altılı masadan kalkıyor mu? | Gezi Parkı davasında tarihi kararlar

(19 Nisan – 1 Mayıs)
Editörler: Gamze Elvan 
Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen, Özge Elvan & Can Albayrak

Geçen haftanın öne çıkan haberlerini sizin için özetledik.

Gezi Parkı davasında karar açıklandı. Mahkeme heyeti Osman Kavala’nın TCK’nın 312. maddesi uyarınca “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, takdiri indirime yer olmadığına, “casusluk” suçlamasından beraatine ve tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise TCK 312’deki “yardım” suçlamasından 18’er yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına ve tutuklanmalarına karar verdi.

Gezi davası kararı protestoları, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların adalet nöbeti ile başladı. Adliyenin önünde saat 12.30’da bir araya gelen avukatlar, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar “Gezi’yi savunduk, savunuyoruz, savunacağız” dedi. Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul-Beyoğlu’ndaki Makina Mühendisleri Odası’nın önünde bir araya gelen yurttaşlar da kararı protesto etti. Eylem sonrasında 51 kişi gözaltına alındı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Gezi davasında verilen kararlara tepki gösterdi. Akşener, “Gezi, başlangıcından ‘bay kriz’in türlü provokasyon ve müdahalelerle rayından çıkarmasına kadar geçen süreçte ülkücüsünden solcusuna, dindarından sekülerine, onuncu yılındaki müstemleke rejimine karşı sergilediği bir direniştir” derken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Osman Kavala hakkında “Meselemiz Osman Kavala değildir. Kavala mevcut yasalarla zaten aklanmış, mahkeme bile bunu kabul etmiştir” dedi. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan hafta içinde ittifaklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Babacan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda partinin seçimlere kendi adı ve logosuyla gireceğini duyurdu. Medyascope’a konuşan DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin de seçime başka partinin listesinde girmeyeceklerini, seçim ittifakında yer alınması durumunda da partinin kendi adını kullanacağını söyledi

Bu hafta kadınları, çocukları ve LGBTİ+’ları koruyan İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir gelişme yaşandı. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davaları esastan görüştü. Danıştay Savcısı, mütalaasında sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti kararı daha sonra açıklayacaklarını bildirerek duruşmayı bitirdi. Kararın bir ay içinde açıklanması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.