Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bütçesi 1,4 milyardı, 1,9 milyar ek kaynak verildi | Dünyada 48 bin öğrencisi bulunan Türkiye Maarif Vakfı nedir?

Resmi Gazete’de bugün (26 Mayıs) yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye Maarif Vakfı’na Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 2022 yılı için 1 milyar 871 milyon 857 bin lira kaynak ayrıldı.

Resmi Gazete’de bugün (26 Mayıs) yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 2022 yılında 1 milyar 871 milyon 857 bin lira değerinde kaynağın Türkiye Maarif Vakfı’na ayrılacağı açıklandı. 5611 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu’nun 5. maddesi gereğince yürürlüğe konuldu. Kararın amaç ve kapsamı şöyle belirtildi: 

Bu kararın amacı; yurt dışında insanlığın ortak birim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak, yayınlar yapmak ve metotlar geliştirmek, faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek için 17 Haziran 2016 tarihli 6721 sayılı Kanunla kurulan Türkiye Maarif Vakfı’na kaynak aktarılmasıdır.”

Türkiye Maarif Vakfı nedir?

Yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan Türkiye Maarif Vakfı, 17 Haziran 2016’da 6721 sayılı kanun ile kuruldu. Vakfın, 49 ülkede 427 eğitim kurumu bulunuyor. 

12 mütevelli heyeti üyesinin yedisini cumhurbaşkanı atıyor

Vakfın karar organı olan mütevelli heyetinde 12 üye bulunuyor. Bu üyelerin yedisini cumhurbaşkanı atarken kalan beş üye Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun birer temsilcisinden oluşuyor. Gelirleri ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler, bağışlar, yardımlar, iştirakler ve cumhurbaşkanı kararı ile genel bütçeden veya kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarlardan oluşan vakıf; kurumlar, veraset, intikal, damga ve emlak vergilerinden muaf.

MEB bütçesi yüzde 20, Maarif Vakfı bütçesi yüzde 285 arttı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2022 yılı bütçesi, 2 Kasım 2021’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 274 milyar 384 milyon 474 bin lira olarak kabul edilmiş; bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 20 olmuştu. Bütçeden Türkiye Maarif Vakfı’na ayrılan miktar ise önceki yıla göre yüzde 285 oranında artarak 1 milyar 389 milyon olarak belirlenmişti. 

Faaliyetleri neler?

49 ülkede 427 eğitim kurumu, 44 yurdu ve 48 bin 858 öğrencisi bulunan vakfın faaliyetleri çoğunlukla Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yoğunlaşmış durumda. Vakfa ait Pakistan’da 86, Afganistan’da 53, Mali’de 31, Etiyopya’da 19 eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Batı ülkelerindeki etkinliği ise sınırlı. Vakfın ABD’de dört, Almanya’da iki, Fransa’da bir eğitim kurumu bulunuyor.

İnternet sitesinde vakfın amaçları şöyle sıralanıyor:

  • Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açar.
  • Yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler kurar.
  • Eğitim amaçlı yayın organları kurar.
  • Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar bütün eğitim süreçlerinde öğrencilere; eğitim amaçlı burslar ile nakdi destekler ve defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destekler sağlar.

FETÖ bağlantılı okulları devralıyor

Vakıf, 2016’dan bu yana yurtdışındaki pek çok ülkede Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili okulları bünyesine katıyor. Bu kapsamda 2016’da Gabon, Gine, Çad; 2017’de Sudan; 2018’de Afganistan; Venezüela, Fildişi Sahilleri; 2019’da Pakistan gibi ülkelerdeki FETÖ bağlantılı okullar, ülkeler arasında imzalanan protokollerle Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. 

“Altın nesil değil irfan nesli yetiştireceğiz”

Vakfın yönetim kurulu üyesi Hasan Yavuz, Gine’deki FETÖ bağlantılı okulların Maarif Vakfı’na devredilmesinin ardından yaptığı açıklamada kurumun bu konudaki yaklaşımını şöyle tarif etmişti:

“Nihayet Gine’de de yine inlerine girdik. Milletin emanetini büyük Türk milletine ve Gine’deki kardeş dost halkın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Binlerce kilometre uzaktan iddia ediyoruz ki FETÖ yapılanması tamamıyla çökertildi. Önümüzdeki yıllarda irfan medeniyetimizin ümit ışıkları olacak olan ve bir daha asla hiç kimseye kafasını kiraya vermeyecek olan altın değil, irfan nesli yetiştireceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.