Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’ne el koydu – Medyascope’a konuşan Prof. Dr. Betül Tanbay: “Bu bir idare edememe halidir”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’nin (İMBM) 24 Mayıs’ta anahtarını değiştirerek akademisyenlerin girişini engellendi. İMBM’nin, “Merkez, elimizden alınmıştır” açıklamasının ardından birçok akademisyen karara tepki gösterdi. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi ve İMBM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Betül Tanbay Medyascope’a konuştu.

İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’ne (İMBM) Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından el konuldu.

İMBM’nin twitter hesabından paylaşılan açıklamada “24 Mayıs 2022 sabahı İMBM’nin anahtarları değiştirilerek girişimiz engellenmiş ve Merkez elimizden alınmıştır” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugünkü (27 Mayıs) nöbet sonrası kararı protesto etti.

Birçok akademisyen ve İMBM’de daha önce çalışma yürütmüş bilim insanı karara tepki gösterdi.

Betül Tanbay

Betül Tanbay: “Bu bir idare edememe halidir”

İMBM kurucu müdürü ve Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, merkeze el konulmasının ardından Medyascope’a konuştu. “Bir buçuk senedir hep yanlış karar alan bir idare var” diyen Tanbay, IMBM’ye el konulmasını şöyle değerlendirdi:

“Bir merkezin binası hakkında tasarrufunuz varsa merkez müdürünü görmeden, merkez müdürüne haber vermeden gidip görüp, ardından 10 gün içinde binayı boşaltın diye mektup yazılabilir mi? Böyle bir üslup nasıl olabilir? Bu idarecilik midir? Kanımca bu bir idare edememe halidir.”

“Matematikçilere ve Türkiye’ye zarar veriyorlar”

“Boğaziçi’ne, İstanbul’daki bütün matematikçilere ve Türkiye’ye zarar veriyorlar” diyen Tanbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir devlet üniversitesinin içinde bu kadar kapsamlı ve az bütçeli bir merkezin olması bir nimet aslında. Maliyeti bu kadar düşük olan bir yerin, şartlı bağışla yapılmış bir yerin kıymetinin bilinmesi gerekir. Bundan önceki tüm seçilmiş rektörler sadece destek oldular. Ya yaratmamıza yardımcı oldular ya da yeni eklemeler yapmamıza yardımcı oldular. El koyma girişimi bir ilk.”

Budapeşte’den Tel Aviv’e bu kadar kapsamlı çalışma yapan tek merkez

İMBM’nin Budapeşte’den Tel Aviv’e kapsamlı çalışma yapan tek merkez olduğunun altını çizen Tanbay, şunları anlattı:

“Dünyada yeri olan, çok ciddi çalışmalar yapan ve son derece mütevazı olan bir yer. Küçük, kolay ulaşılabilir ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki tüm matematikçilerin buluşup, konuşup çalışma yapabileceği bir yer. Üç tane misafir odası olduğu için dışarıdan gelen misafirlerimize konaklama imkânı veriyoruz. Çok düşük bütçelerle kapsamlı konferanslar yapabiliyoruz. İMBM, Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesinde, üniversite idaresi ile 16 yıldır sorunsuz bir işbirliği içinde olan kıymetli bir merkez.”

İMBM’ye el koymanın Boğaziçi Üniversitesi matematik hocalarına “Sizin çalışmalarınız bizim umurumuzda değil” demek olduğunu söyleyen Tanbay, “Haftaya o değişmiş kilitlerin merkez müdürüne geri verilip, ‘çalışmalarınıza devam edin’ denmesini bekliyorum” diye konuştu.

İMBM Müdürü Coşkun: “Kabul etmiyoruz”

Medyascope’a konuşan İMBM Müdürü ve Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Coşkun ise şunları söyledi:

Gerekçesiz olarak binamıza erişimimizin engellenmesi bizi çok üzdü. Etkinliklerine ev sahipliğini yapmaya söz verdiğimiz araştırmacılara kapımızı kapatmaktan utanıyoruz. Yılların ve binlerin çabasıyla ortaya çıkan bir merkezin böylesine hoyratça kapatılma çabasını kabul etmiyoruz.”

Bu bir idare edememe halidir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.