Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asi Nehri, Japon hükümetinin sağladığı 1,8 milyon dolar ile temizlenecek

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele etmek için geliştirdiği proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Japonya hükümetinden destek buldu. Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin getirdiği atıklar, Japonya’nın sağladığı 1,8 milyon dolar destekle temizlenecek. 

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), 2021 Glasgow İklim Zirvesi’nde, UKB (Ulusal Katkı Beyanı) hedeflerini somut eyleme dönüştürmeyi amaçlayan “İklim Sözü” kapsamında yapılıyor. ‘İklim Eylemi İçin Entegre Atık ve Ekosistem Yönetimi’ projesiyle ilgili  Medyascope’a konuşan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Proje kapsamında 98 kilometrelik Asi Nehri’ne çöp kapanları yapıyoruz. Çöp kapanları sayesinde Asi Nehri’nden Samandağ sahillerine gelen su sümbülleri başta olmak üzere birçok kirli materyal toplanıyor ve Samandağ sahillerine ulaşması engelleniyor” dedi.

Suriye’ye giden gemiler petrol atığı boşaltıyor

Samandağ sahillerini sadece Asi Nehri’nin taşıdığı atıkların kirletmediğine dikkat çeken Savaş, “Suriye’ye giden gemiler petrol atıklarını, tanklardaki kirli suyu, zaman zaman da çöp poşetlerini denize atıyor ve o poşetler bizim Samandağ denizi başta olmak üzere diğer sahillerimize vuruyor” diye konuştu.

Nehirden toplanan atıkları doğayla buluşturacak ya da enerjiye dönüştürebilecek bir proje üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Savaş, oldukça maliyetli olduğunu söylediği bu projeyi ekonomik destek sağlayabilmeleri durumunda hayata geçirebileceklerini söyledi.

İnsanlar nehrin yanından geçerken burunlarını tutuyordu

Asi Nehri’ni altı yıl önce Antakya girişindeki beldelerden itibaren temizlediklerini hatırlatan Lütfü Savaş, nehre akan kanalizasyon atıklarını kanalizasyon sistemine yönlendirdiklerini, nehrin içine döşedikleri bir boruyla dışarıdan gelen kirli suları arıtma tesisine bağladıklarını söyledi. Antakya girişindeki arıtma tesisi ile atık sularda yüzde 99 oranında temizlik sağladıklarını dile getiren Savaş, temizlenen suyu Asi Nehri’ne verdiklerini, böylelikle nehrin yazın kurumasıyla oluşan sorunu da çözdüklerini söyledi ve çalışmalarını şöyle anlattı:

“Yazın Asi Nehri’ne gelen sular kademeli olarak kesiliyor. Amik ovası sulanırken eskiden kesilen sulardan dolayı sadece kanalizasyon suları ile birlikte su gölleniyordu ve nehirde her türlü canlı ve ölü mikroorganizma yaşıyordu. İnsanlar Asi Nehri’nin etrafından burunlarını tutarak geçiyordu. Nehrin etrafındaki evler pencerelerini açamıyordu. Şu an Asi Nehri’nin içinde her türlü habitatın yaşayabildiği tertemiz su var. Yazın tekneyle nehrin üzerinde seyahat edebiliyoruz.”

“Sahiller bize ait değil ama temizliyoruz”

“15 nisandan 15 kasıma kadar Hatay’ın 86 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinde iki tekneyle günlük temizlik yapıyoruz.Çalışmaları 95 insan iki römorkla kumsaldan devam ettiriyoruz. Sahiller bize ait değil fakat insanlarımız daha temiz bir denizle buluşsun diye böyle bir çalışma yapıyoruz. Samandağ kritik bir bölge, yılda 32-33 gencimiz çocuğumuz boğuluyordu. Oralara da kuleler yaptırdık ve cankurtaranlar sayesinde ölümler yılda bir iki kişiye kadar düştü. Samandağ sahilinden Erzin’e kadar olan sahillerde temiz deniz için eylem planımızı devam ettirmek istiyoruz.”

Çocuklara ve ailelere eğitim verilecek

“İnsan eliyle yapılan kirliliğin sona ermesi lazım ve bu eğitimle öğretilmeli. Amacımız sadece denizdeki kirliliği önlemek değil aynı zamanda buna ilişkin bir bilinç oluşturmak. Pilot bölge seçtik ve anaokulundan itibaren çocuklarımızın ve ailelerin eğitimi ile çevre bilinci vermek istiyoruz. Belli bir yaştan sonra bu bilinç verilemiyor. Biz çocuklarla birlikte aileyi de eğitmiş olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler