Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Big Mac, Moskova’yı terk etti: McDonald’s restoranları Rusya’da yeni ismiyle yeniden açıldı

Ukrayna işgalinin ardından Rusya’dan çekilme kararı alan McDonald’s, yeni sahibi ve yeni adıyla Moskova’da yeniden açıldı. Kapanan McDonald’s restoranlarının yerini Vkusno & tochka (Lezzetli ve Hepsi Bu) adıyla açılan yeni bir restoran zinciri aldı. Ancak aradaki en büyük fark yeni restoranın menüsünde Big Mac’in olmaması.

Rusya’da kapanan McDonald’s restoranlarının yerine Vkusno & tochka markası altında yeni bir restoran zinciri açıldı. Yeni restoran zincirinin logosunda McDonald’s’ın altın kemerleri artık bulunmuyor.

Fast food devi McDonalds’ın yeni markası altındaki restoranların açılışı, ülkenin ulusal tatili Rusya Günü’nde (12 Haziran) yapıldı.

Moskova’nın merkezindeki Puşkin Meydanı’nda açılan restoranın önünde çok sayıda insan kuyruğa girdi. Restoranda McDonald’s’ın meşhur logosunun yerinde yeni bir logo ve slogan vardı: “İsim değişir, aşk kalır.”

32 yıl önce açılan ilk McDonald’s’ın önündeki kuyrukta yer alan bilgi teknolojileri uzmanı Sardana Donskaya, dünkü kuyrukta da bekleyenler arasındaydı. Donskaya, “Her şeyin eskisi gibi kalması için kalitenin düşmesini önlememiz gerekiyor çünkü McDonald’s’ı sevdik” dedi.

Değişen ne oldu?

Vkusno & tochka’nın menüsü daha küçük. Big Mac ve McFlurry gibi diğer bazı burgerleri ve tatlıları sunmuyor. McDonald’s döneminde 160 rubleye satılan bir duble çizburger 129 rubleye ve 190 rubleye satılan bir balıkburger artık 169 rubleye satılıyor.

Yeni şirketin kalite müdürü Alexander Merkulov, burgerlerin içeriğinin değişmediğini ve McDonald’s’ın ekipmanının kaldığını söyledi.

Bir tavukburger ve patates kızartması alan 15 yaşındaki Sergey, “Tadı aynı kaldı. Kola farklı, ama burgerde gerçekten bir değişiklik yok” diyerek çok az fark gördüğünü belirtti. 

“Big Mac benzeri bir ürünü satışa sunmayı düşünüyoruz”

Vkusno & tochka’nın CEO’su Oleg Paroev, şirketin Rusya’da haziran sonuna kadar 200 restoranı ve yaz sonuna kadar 850 restoranı yeniden açmayı planladığını söyledi. Temmuz ayında açılması planlanan bir Moskova şubesinin müdürü Ruzanna, “Üç ay boyunca çalışmadık. Herkes çok memnun” dedi.

Ukrayna savaşının başlamasından haftalar önce McDonald’s Rusya CEO’su olarak atanan Paroev, zincirin McDonald’s’tan kalan iç mekan dizaynını koruyacağını ancak McDonald’s adının artık hiçbir şekilde kullanılmayacağını söyledi.

Paroev restoranda düzenlediği basın toplantısında, “Amacımız, misafirlerimizin ne kalite ne de ambiyans açısından bir fark görmemesi” diyerek yeni restoran zincirinin hedefini açıkladı.

Rusya’daki satışlarını askıya alan Coca Cola’nın bazı stokları tükendiği için yeni meşrubat tedarikçileri aradıklarını belirten Paroev, zincirin bileşenlerinin yüzde 2’si hariç tamamının Rusya’dan tedarik edildiğini sözlerine ekledi.

İşletmenin yeni sahibi Sibiryalı iş insanı Alexander Govor ise McDonald’s’ın imza ürünü Big Mac’e benzer bir ürünü satışa sunmayı düşüneceklerini belirtti.

Alexander Govor

Govor, “Bazı renkleri kullanma hakkımız yok, altın kemerleri kullanma hakkımız yok, McDonald’s’tan herhangi bir şekilde bahsetme hakkımız yok. Big Mac, McDonald’s’ın hikayesi. Kesinlikle benzer bir şey yapacağız. Ziyaretçilerimizin ve misafirlerimizin bu yemeği sevmesi için daha da iyi bir şeyler yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

Basın toplantısından birkaç dakika sonra ise bir adam elinde “Big Mac’i Geri Getirin” yazılı bir pankartla kameraların önünde ayağa kalktı ve hemen ardından restoran personeli tarafından hızla dışarı çıkarıldı.

“Sembolik bir tutar ödedim”

Govor, yüzlerce Batılı firma ülkeden kaçarken onların varlıklarını ele geçiren birçok Rus’tan biri. Govor, dünkü açıklamasında McDonald’s Rusya için “piyasa fiyatından çok daha düşük” ve “sembolik” bir rakam ödediğini söyledi. Dünyanın en büyük fast food zinciri McDonald’s, bu satıştan yaklaşık 1,4 milyar dolarlık kazanç sağladı.

Rus yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli grubun restoranlarını on beş yıl içinde geri alma hakkına sahip olduğunu söyledi ancak Govor’a göre bu olasılık pek de mümkün değil: “Geri satın almayacaklarını bana açıkça söylediler.”

Govor’un zincirin onbinlerce çalışanını en az iki yıl boyunca yöneteceğini açıklayan McDonald’s ise gelecekteki Rusya stratejisi hakkında daha fazla yorum yapmak istemedi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.