Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Koca “mektup” yazmıştı – Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü greve çıkan aile hekimlerini cezalandırdı

Hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı haftasında sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grev yapmıştı. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, greve çıkan aile hekimlerini cezalandırdı. “Sınıftan düşürme cezası” olarak tanımlanan ceza sebebiyle Şanlıurfa Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan birçok sağlık personeli işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Aile hekimleri, 30 Haziran’da (2021) Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda “ceza yönetmeliği” olarak bilinen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali için defalarca iş bırakma eylemi yapmıştı. Yürürlüğe girdiği andan itibaren tartışmalara yol açan yönetmelikle birlikte aile hekimleri üzerinde performans baskısı artarken, işten atılmaları kolaylaştırılmış, basına demeç vermeleri ise yasaklanmıştı. Sağlık meslek örgütleri, 14-15 Mart’ta Türkiye genelinde grev kararı alarak iş bırakma eylemi yapmıştı. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bu eyleme katılan aile hekimlerine sınıftan düşürme cezası verdi.

Sınıf düşürerek ödeneği kesiyorlar

Medyascope’a konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Yüksekkaya, iş bırakma eylemleri yapılırken Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve sağlık ocaklarında her gün denetim yaparak tutanak tuttuğu bilgisini verdi ve şunları anlattı:

“Cuma (10 Haziran) sabahı öğrendik ki bazı ASM’lerde aile hekimleri sınıftan düşürüldü. Sınıftan düşürülmek şu demek oluyor: Aile Sağlığı Merkezleri, niteliğine göre A’dan E’ye kadar sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmaya göre ASM’nin çalışan sayısı artırılıyor ya da azaltılıyor ve çalışma koşulları iyileştiriliyor. E sınıfı en düşük koşulların sahip olduğu sınıf. A sınıfı ise dört-beş personel ve çalışma koşullarının en uygun olduğu sağlık ocağı oluyor. ASM’lere tıbbi sekreter, hemşire gibi sağlık personelinin alımı ve denetimi de biz aile hekimlerine veriliyor. Aile hekimlerine verilen cari ödenek ile de maaşlarını karşılıyoruz.

“Sağlık Bakanlığı’nın eyleme katılanları yıldırma politikası”

Yüksekkaya, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği ceza sonrası ASM’lerde çok sayıda personelin işsiz kalabileceği uyarısında bulundu: “Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Şanlıurfa aile hekimlerine verdiği sınıftan düşürme cezası sebebiyle biz o sağlık çalışanlarının maaşlarını ödediğimiz ödeneği alamamış olacağız ve dolaylı yönden onların işten atılmasına sebep olacağız. Grev kararı işçi statüsünde olan sağlık çalışanlarını kapsamıyordu fakat sağlık çalışanları kararı alınca bazı ASM’ler toplu iş bırakma kararı aldı ve grev günlerinde kapatıldı. Verilen ceza kanunsuzdur. Cezanın çekilmesi için gereken bütün yollar yasal yollara başvuracağız. Bu Sağlık Bakanlığı’nın eyleme katılanları yıldırma politikasıdır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “mektup” yazmıştı

Sağlık çalışanları, mesleklerini yaparken maruz bırakıldıkları şiddete karşı gerekli önlemlerin alınmaması ve özlük haklarını düzenleyen yasanın söz verildiği gibi Meclis’e getirilmemesi sebebiyle 14 Mart Tıp Bayramı ile birlikte iki gün grev yapma kararı almıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise hekimlere ithafen bir “mektup” kaleme alarak hekimlerin haklarını aramalarının hastaları nesneleştirdiğini şöyle iddia etmişti:  “Bu statü bizleri bazı teamüllerle sınırlar. Örneğin haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir. Mesleğin bu doğası hastaları gözetmeyi de şüphesiz içerir. Çünkü ihmal edilen hastanın, tarafları kimler olursa olsun, çözüm aranan sorun sebebiyle nesneleştirilmiş ve üzerinden mesaj verilen kişi konumuna düşürüldüğünü herkes bilir.”

Koca’nın mektubu üzerine bazı hastanelerin başhekimlikleri de hekimlere “mektup” yollamıştı. Mektupta, hekimler eyleme gitmemeleri için “Sağlık hizmeti vermeme şeklindeki eyleme şahsen bir hekim olarak karşıyım. Memur olarak bunun bir suç olduğunu kabul ediyorum. Yönetici olarak gereğini yapmam gerektiğini de biliyorum” sözleriyle uyarmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.