Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (123): İstanbul, Eskişehir, Çanakkale ve Datça Onur Haftaları yasaklandı

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, Çanakkale MUAF LGBTİA+’dan Berra ile yasaklanan Çanakkale Onur Haftası’nı konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Katkı sağlayan: Rona Şenol

Prodüktör: Özgün Özgül

AKP’nin Gaziantep’teki bir etkinliğine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Bizi cinsiyetsizleştirip, LGBTİ yapacaklarmış. Sen çok istiyorsan kendi yakınlarından başla. Sen bu milletin ahlakıyla neden uğraşıyorsun?” dedi.

Muğla’da Temmuz 2020’de öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in davasının son duruşmasında Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulandı. Kararı tanımadıklarını dile getiren kadınlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto için bir araya geldi. Öte yandan karara Hem Gültekin ailesi hem de Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti.

İstanbul Onur Haftası etkinlikleri Beyoğlu ve Kadıköy kaymakamlıkları tarafından yasaklandı. Gerici bir grup ise “Aileni, Neslini ve Şehrini Koru Sapkınlığa dur de” ifadeleriyle eylem çağrısı yaptı.

Onur Haftası’na yasaklar sürüyor. Çanakkale ve Datça’nın ardından Eskişehir’de de Onur Yürüyüşü’ne yasak geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ+ bayrakları taşıdıkları için polis saldırısına uğrayanların yargılandığı davanın altıncı duruşması 21 Haziran’da İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Bilirkişi, bir kişinin aynı anda iki farklı yerde olduğunu iddia etti.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanmasını İnsan Hakları Derneği’nin Ankara ve İstanbul şubelerinde yaptığı basın açıklamalarıyla protesto etti.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkını federal olarak garanti altına alan Roe vs. Wade kararını dörde karşı beş oyla bozdu. Kararın bozulmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde onlarca eyalette kürtaj karşıtı yasaların yürürlüğe girmesi önünde bir engel kalmamış oldu. Neredeyse 50 yıldır ABD’de kürtaj hakkını garanti altına alan kararın, üçünü eski başkan Donald Trump’ın atadığı muhafazakâr yargıçların çoğunlukta olduğu Yüksek Mahkeme tarafından bozulmasına ülke genelinde kadınlar, aktivistler ve politikacılardan tepkiler yükseliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.