Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in yeni başbakanı Yair Lapid oldu

İsrail’de 1 Kasım’da erken seçim yapılacağının açıklanmasından birkaç gün sonra, Başbakan Naftali Bennett koltuğunu Yair Lapid’e devretti. Lapid, bugün (1 Temmuz) ülkenin yeni başbakanı olarak göreve başladı.

Eski İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, bugün (1 Temmuz) itibarıyla ülkenin yeni başbakanı olarak göreve başladı. ABD Başkanı Joe Biden, Lapid’in göreve gelişini Twitter hesabından kutladı. Biden, eski Başbakan Naftali Bennett’e de “geçtiğimiz yıl boyunca arkadaşı olduğu için” teşekkür etti. Biden, paylaşımında ABD ve İsrail arasındaki ilişkinin bozulmasının güç olduğuna dikkat çekti.

Bennett, Biden’ın mesajına “Siz İsrail’in gerçek dostusunuz” sözleriyle cevap verdi.

İsrail’e 13 Temmuz’da resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Biden’ı, Lapid’in karşılayacağı açıklandı. Ancak Bennett’in de Biden’ı karşılayacak ekipte yer alacağı ve ziyareti sırasında Biden ile çeşitli temaslarda bulunacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lapid’in göreve gelmesini kutladı ve Filistin halkının yaşam kalitesine yönelik somut yolların geliştirilmesine önem verdiklerini dile getirdi. Gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesine ilişkin tarafsız ve şeffaf bir araştırma için çağrıda bulunan Bllinken, Lapid ile çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Yair Lapid kimdir?

1963 yılında Tel Aviv’de doğan Lapid, kariyerine televizyon spikeri olarak başladı. Ülkedeki sosyoekonomik protestoların ardından 2011’de siyasete atıldı. 2018’de yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalan eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aleyhinde tanıklık yaptı. Lapid, 2021’de dışişleri bakanlığı görevine getirildi. Lapid ve Bennett, geçen hafta meclisi feshetme ve erken seçime gitme kararı aldı. İsrail’in 1 Kasım’da erken seçime gitmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.