Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (16): Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için vetosunu kaldırdı, yeni asgari ücret açıklandı & Altılı masa tekrar bir arada

(27 Haziran – 3 Temmuz)
Editörler: Gamze Elvan Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen, Özge Elvan & Meryem Melek Köse

Geçen haftanın öne çıkan haberlerini sizin için özetledik.

28-30 Haziran günleri arasında NATO Liderler Zirvesi yapıldı. Ancak zirveden önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdelena Andersson , NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde bir araya geldi ve gündem uzun zamandır tartışmalara neden olan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri idi. Görüşme sonunda Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için vetosunu kaldırdı ve üçlü mutabakat metni imzalandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi gündem oldu. Liderlerin görüşmesindeki en önemli konulardan birinin F-16’lar olması bekleniyordu. İki lider de bir saat 10 dakika süren görüşmenin ardından yaptıkları basın açıklamasında, bu konuda olumlu yönde adım atılmasını beklediklerini söyledi.

Amerika’nın Sesi ve DW Türkçe’nin internet sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, bu iki kurumun şubat ayında lisans başvurusu yapmasını istemiş ancak kurumlar başvuruda bulunmamıştı. DW Türkçe Genel Müdürü Peter Limbourg karar sonrası, “Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca işçi ve memurun gözü bu hafta açıklanacak asgari ücret zammındaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yapılan zammı önceki dün (1 Temmuz) açıkladı. Buna göre asgari ücret yüzde 30’luk zam ile 4 bin 253 TL’den 5 bin 500 TL’ye yükseltildi.

Türkiye’nin, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden resmi olarak çıkmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Başta kadınlar ve LGBTİ+’lar olmak üzere birçok kesimin tepkisine rağmen iktidar sözleşmeden, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 Temmuz 2021’de ise resmi olarak çıktı. Türkiye’de sözleşmeden çıkıldığı tarihten bu yana en az 361 kadın öldürüldü.

Altı muhalefet partisi liderinin görüşmeleri devam ediyor. Siyasi parti lideri bugün İYİ Parti’nin ev sahipliğinde beşinci kez bir araya geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.