Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (126): Kadir Şeker, tedbir nafakası, çocuk istismarı – Erkek yargı bazen de kadın hakları lehine karar veriyor

23 Haziran’da bir çocuk cinsel istismarı davasında faile verilen ceza onandı. Dokuz yıl boyunca öz babası tarafından cinsel istismara maruz kalan A.A., altı yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Yargıtay, baba Şenol Barut’a verilen hapis cezasını onadı.

5 Temmuz günü ise tedbir nafakası konusunda kadın lehine bir karar gündeme düştü. Kamu avukatı kadın lehine “Kadının geliri daha yüksek olsa da ağır kusurlu eş olan erkekten tedbir nafakası alabilir” şeklinde bir içtihat kararı verildi. Toplumdaki nafaka karşıtı tartışmaları, kadın hakları lehine çevirecek önemli bir karar.

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görüşülen Kadir Şeker davasında yerel mahkeme, 3 Temmuz günü ceza artırımına giderek tahliyeyi önledi. Yargıtay kararı doğrultusunda ceza indirimleri en üst sınırdan uygulansa da yerel mahkeme bozulan kararı artırdığı için tahliye koşulları gerçekleşmedi. Yargıtay kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal ve bireysel yükümlülükleri gözeten bir karar verse de yerel mahkeme şiddetle mücadeleyi zorlaştıracak bir adım attı.

Berrin Sönmez, Feminist Bakış’ta bu hafta Yargıtay’ın verdiği, “kadın hakları lehine” olarak gördüğü kararları yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.