Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazasının dördüncü yılı: Aileler hâlâ adalet arıyor

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazasının bugün yıldönümü. Kazada yaralananlar ve yakınlarını kaybedenler dört yıldır adalet arıyor.

İstanbul-Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye gitmek üzere 8 Temmuz 2018’de yola çıkan tren, dört yıl önce bugün Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Köyü’nde devrildi. Çorlu tren katliamı olarak da anılan kazada yedisi çocuk 25 kişi yaşamını kaybetti, 300’den fazla kişi yaralandı. Kazanın ardından dört alt düzey çalışan olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında “taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan ikişer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İlk duruşmadan görülen son duruşma gününe kadar aileler, Çorlu Santral’de toplanıp davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyerek kazada hayatlarını kaybeden yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu “Adalet istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdılar.

Aileler adalet aramaya devam ediyor 

Çorlu tren kazası davasının 16 Mart 2021’de görülen yedinci duruşmasında mahkeme heyeti, TCDD üst yönetimi de dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul etti. 7 Eylül’de, yani altı ay sonra yapılan sekizinci duruşmada aradan geçen altı aya rağmen soruşturma savcısı Galip Yılmaz Özkurşun’un TCDD üst yönetimindeki pek çok ismin ifadelerini almadığı görüldü. Mahkeme, Özkurşun hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti. 25 Ocak’ta görülen dokuzuncu duruşmadan önce “görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan savcı Galip Yılmaz Özkurşun dosyadan alındı, dokuzuncu duruşmada mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine karar verdi. 

Hayatını kaybedenlerin yakınları yargılandı

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, 12 Haziran 2019 tarihinde Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde “Adalet Nöbeti” başlatarak basın açıklaması yapmak istedi ancak açıklamaya polis müdahale etti ve ailelerle avukatların AYM önünde toplanmasını engelledi.

Yaşananlardan sonra Çorlu ailelerine açılan dava, Ankara 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Mahkeme, 11 Şubat 2022’de yapılan altıncı duruşmada davanın düşmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 5 Ekim’e ertelenirken son duruşmada ortada hâlâ iddianame yoktu. Mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesini kararlaştırdı.

 “Hesabını sormadan ölmeyeceğiz”

Bugün Uzunköprü’de bir araya gelen aileler, kayıplarını andı. Anmada konuşan ve kazada kızı Bihter Bilgin’i, iki kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, “Gerçekten sözün bittiği bir andayız. Yine o kara günü yaşıyoruz. Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen ne yazık ki adalette bir arpa boyu yol alamadık. Bugünü ve bize yaşatılan adaletsizliği Türkiye’nin utancı olarak tarihe yazılmasını istiyorum. Bu ayıpla yaşamak çok zor” dedi.  

Anmada söz alan bir diğer isim de kazada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz oldu. Öz, “Onu o çok sevdiği memleketine, toprağında uyumaya bıraktım. (Kayıpların) her birini özlem ve sevgiyle, hasretle anıyoruz. Çok özledik, özlüyoruz. Bizim için çok zor bir gün, hesabını sormadan ölmeyeceğiz” diye konuştu. 

Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle:

Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

Liderlerden taziye mesajları

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Çorlu tren kazasının yıldönümünde anma mesajları yayımladı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.