Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davası 5 Ekim’e ertelendi – İddianame hâlâ yok: “Facianın ve yargılamanın uzamasının sorumlusu AK Parti’dir”

Video: Çorlu tren kazası davası | İddianame hâlâ yok

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının 10. duruşması bugün (25 Mayıs 2022) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine ve bir sonraki duruşmanın 5 Ekim 2022’de yapılmasına karar verdi.

Duruşma öncesi Çorlu Santral’de toplanarak davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyen aileler, kazada hayatlarını kaybeden yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu “Adalet istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Aileler, ”Çorlu’nun hesabı sorulacak”, “Hak, hukuk, adalet, kaza değil cinayet” sloganları attı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, dava öncesi aileler ile bir araya geldi.

Video: Canan Kaftancıoğlu, Çorlu ailelerini teselli etmeye çalışıyor (ALTYAZILI)

Gezi Parkı davasında tutuklanan Avukat Can Atalay’ın hükümlü olmadığını hatırlatan Avukat Evren İşler “Duruşmaya ara verilmesini ve Avukat Can Atalay’ın SEBGİS’le duruşmaya bağlanmasını talep ediyoruz” dedi. Savcı, İşler’in talebinin usule aykırı olduğunu söyleyerek ret kararı istedi, mahkeme, Atalay’ın duruşmaya katılması talebinin oybirliğiyle reddine karar verdi. 

Kazada yaşamını yitiren Serhat Şahin’in babası Hüseyin Şahin “Dördüncü yılda sağ tarafımız hâlâ boş, karşımıza gelmesi gerekenler neden gelmiyor soruyorum. Bu kadar insana karşılık 10. mahkemede de bir tutuklama yokken neyi bekliyorsunuz?” dedi.

Bihter Bilgin’in annesi Zeliha Bilgin “Dört yıldır kızımın kanı kurumuş bu pantolonla yatıyorum. Üst düzey yöneticileri burada istiyorum. Daha fazla bu adaletsizliğe tahammülüm kalmadı” diye konuştu.

Ailelerden mahkeme heyetine “görevinizi yapın” çağrısı

Melek Tuna’nın eşi Ekrem Tuna, “Dört seneden beri saçlarım döküldü. Ben yaralı kurtuldum, eşim gözümün önünde paramparça oldu. Ben sizden adalet, hak, hukuk istiyorum. Eğer siz birer hâkim, savcıysanız görevinizi tam yapın dört seneden beri yaşayan ölüyüm” diye konuştu.

Mehmet Öz, “Bu davanın uzamasına anlam veremiyorum. İstenilen kişiler iki saatlik bir iddianame ile yargı önüne çıkarılıyor. Bu davanın zamanaşımına uğramasına müsaade etmeyeceğiz. Bu Çorlu tren faciası, AK Parti iktidarının açtığı tren yolunda olmuştur. Bu facianın sorumlusu AK Parti’dir. Bu yargılamanın uzamasının nedeni de AKP’dir” dedi.

İddianame hâlâ hazırlanmadı

Aileler, iddianamenin hazırlanmamasına tepki göstererek “Muhatabımız savcılıktır” diyerek salonu terk etti. Zeliha Bilgin duruşma salonundan çıkarken çocuğunun pantolonunu göstererek “Alın bakın, 14 yaşındaki çocuğumun, katledilmiş çocuğumun pantolonu bu. 14 yaşında bir çocuğun kanı var bunda. Evladımın üzerinden çıkan kanları. Ben bununla yaşıyorum” dedi. Halk Eğitim Merkezi çıkışında fenalaşan Bilgin’e ilk müdahaleyi doktor olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yaptı.

Mahkeme heyeti Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na davanın akıbetinin ve son yapılan işlemin ne olduğunun sorulmasına, yargılamanın durdurulmasına yönelik taleplerin reddine karar verildi. Duruşma, 5 Ekim 2022’ye ertelendi.

Çorlu Adliyesi önünde açıklama yapan Çorlu aileleri yaklaşık bir saat adalet nöbeti tuttu. Bilirkişi raporu ya da başka bir kurumdan rapor bekleniyor denilmesinden bıktıklarını söyleyen Mısra Öz, “Tahammülümüz yok, anlayışımız yok. Günün sonunda herkes gidip çocuklarına sarılıyor, aileleriyle yemek yiyor. Üzerimde oğlumun tişörtüyle yaşıyorum. Utanmıyorlar, 70 yaşındaki insanları adalet için ayaklarına getirmeye. Buradan bir kez daha haykırıyorum: Genel müdürdür katil, genel müdür yardımcısıdır katil, ulaştırma bakanıdır katil, siyasi iktidardır katil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.