Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​​Güne Başlarken (11 Temmuz 2022): ​​AİHM, Kavala kararını açıklıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava çok bulutlu, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara’da hava çok bulutlu, sıcaklık 28 derece olacak. İzmir’de hava çok bulutlu, 30 derece; Antalya hava az bulutlu, 37 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 38 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile telefonda görüştü. İkili görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkilerini ve bölgesel konuları ele aldı. Erdoğan, Lapid’i başbakanlık görevini devraldığı için tebrik etti.

Adana’da, 50 kişilik bir hasta yakını grubu Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisi’ni bastı. Can güvenlikleri tehdit altında olan hekimler ve sağlık çalışanları polis eşliğinde hasta baktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüsle ilgili olarak yaptığı “hatırlatma dozu” uyarısının ardından aşı randevuları yeniden açıldı. Vatandaşlar dördüncü doz için 10 Temmuz’dan itibaren randevu almaya başladı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ormanlık bir alanda başlayan yangın havadan ve karadan müdahalelerle söndürüldü. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin iş insanı Osman Kavala davasında Türkiye’ye karşı başlattığı ihlal prosedürü hakkında Ankara’nın kendilerine ilettiği dosya ile ilgili kararını bugün açıklayacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 27 kuruş, euro kuru ise 17 lira 59 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 8 Temmuz gününü 2 bin 434 puanla kapatmıştı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 967 lira 87 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 7 Temmuz’u 107,02 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’u Beyaz Saray’da ağırlayacak. Biden, bu hafta denizaşırı seyahatlere çıkıyor. İsrailli ve Filistinli liderlerle bir araya gelecek olan Biden, 15 Temmuz’da Suudi Arabistan’a gidecek. 

Bu hafta G20 Endonezya Maliye Bakanları toplantısı gerçekleştirilecek. ABD Başkanı Biden’ın da bu zirveye katılması bekleniyor. 

14 Temmuz’da Pasifik Adaları Forumu başlayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, forumun açılışına katılacak. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, yeni sezon hazırlıkları kapsamında İngiltere Championship ekibi Hull City ile yaptığı karşılaşmayı 2-0 kazandı. Fenerbahçe’nin gollerini Arda Güler ve Serdar Dursun kaydetti.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan, dün (10 Temmuz) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. D Grubu’nda Belçika ile İzlanda, sahadan 1-1’lik eşitlik ile ayrılırken; Fransa ise İtalya’yı 5-1 mağlup etmeyi başardı. 

Londra’da düzenlenen sezonun üçüncü Grand Slam tenis turnuvası Wimbledon’da 1 numaralı seri başı Sırp Novak Djokovic ile dünya 40 numarası Avustralyalı Nick Kyrgios karşılaştı. İlk seti kaybeden Djokovic, sonraki üç seti de kazanarak 3-1’lik skorla şampiyon oldu. Sırp raket, 21’inci Grand Slam şampiyonluğuna ulaşarak tek erkeklerde 20 şampiyonluğu bulunan İsviçreli Roger Federer’i geride bırakırken, bu alanda zirvenin sahibi İspanyol Rafael Nadal’ın rekoruna (22) bir adım daha yaklaştı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 11. ayağı Avusturya Grand Prix’sinde, Ferrari takımının Monakolu pilotu Charles Leclerc birinci oldu. Şampiyonada 2. sıraya yükselen Leclerc, lider Verstappen ile arasındaki puan farkını 38’e indirdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.