Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri’nden AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya yanıt: “Bari susun, bize demokrasiden, haktan, hukuktan bahsetmeyin”

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın “Demokratik ülkelerde, hukukun egemen olduğu ülkelerde, her vatandaşın kanunlar çerçevesinde gösteri yapma, protesto etme hakkı vardır” sözlerine Cumartesi Anneleri’nden yanıt geldi. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Cumartesi Anneleri, “Öyleyse neden bu hakkımızı kullanmak istediğimizde hep polis şiddetine maruz kalıyoruz?” diye sordu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Konya Şehir Hastanesi’nde hasta yakını Hacı Mehmet Akçay’ın Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’yı öldürmesinin ardından doktorlar ve sağlık çalışanlarının 7 ve 8 Temmuz günlerinde iş bırakmasına yönelik tepkilerle ilgili “Demokratik ülkelerde, hukukun egemen olduğu ülkelerde, her vatandaşın kanunlar çerçevesinde gösteri yapma, protesto etme hakkı vardır” dedi.

AKP’li Yazıcı’nın bu sözlerine Cumartesi Anneleri’nden yanıt geldi.

Kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995’ten bu yana eylem yapan ve 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta açıklamasından bu yana Galatasaray Meydanı’na çıkmaları engellenen Cumartesi Anneleri, AKP’li Yazıcı’ya tepki gösterdi.

Sosyal medya hesaplarından açıklamada bulunan Cumartesi Anneleri, “Öyleyse neden bu hakkımızı kullanmak istediğimizde hep polis şiddetine maruz kalıyoruz? Susun Yazıcı, bari susun; hak ve özgürlüklerimiz gasp edilmişken bize demokrasiden, haktan, hukuktan bahsetmeyin!” dedi.

Yazıcı ne demişti?

Rize’de, 10 Temmuz’daki bayramlaşma programı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Tabipler Birliği kapatılmalıdır” sözlerinin sorulması üzerine şöyle konuşmuştu:

“O alana girmem, tecrübeli bir siyasetçiyim. Elbette ki demokratik ülkelerde, hukukun egemen olduğu ülkelerde, hukuk kurallarının içerisinde olduğu ülkelerde, her vatandaşın kanunlar çerçevesinde gösteri yapma, protesto etme hakkı vardır. Ama bunun ölçülü olması lazım. Her hak, ölçülülük kriterine göre kullanılır, yani bir hekim elbette ki yatakta olan hastasını bırakarak veya yoğun bakımdaki faaliyeti terk ederek bir göreve protestoya giremez, girmemesi gerekir. Bana göre o mesleğin etik kuralları ile bağdaşmaz. Bunları zorlayan, bunları yok sayan gerek bireysel gerekse örgütsel yapılar varsa bunlar yanlış yapıyor demektir. Ama bunun ötesinde başta da ifade ettim protesto edebilir, eleştirisini ortaya koyabilir; bununla ilgili hizmetin yürümesini, özellikle acil sağlık hizmetinin yürümesini engelleyecek bir eylem, etüdün içerisinde olamaz, bu mesleğin özü ile bağdaşmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.