Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Datça’da orman yangını sürüyor: Helikopter ve uçaklarla müdahale ediliyor, bazı evler boşaltıldı

Muğla’nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Datça Belediyesi’nin Medyascope’a verdiği bilgiye göre yangına helikopter, uçak ve itfaiye araçlarıyla müdahale ediliyor. Ancak şiddetli rüzgar nedeniyle yangın henüz kontrol altına alınamadı. Bir ev yanarken, bazı evlerin de boşaltıldığı yangının çıkış sebebi ise belli değil.

Datça’ya bağlı Mesudiye mahallesinin Ovabükü koyunda orman yangını çıktı. Belediye yetkililerinin Medyascope’a verdiği bilgiye göre, bölge itfaiye ekipleri, jandarma ve AFAD yangına müdahale ediyor.

“Yangın henüz kontrol altına alınamadı”

Medyascope’a bilgi veren belediye yetkilisi, “Herkes seferber olmuş durumda. Ne yazık ki oldukça şiddetli bir rüzgar var ve yangın henüz kontrol altına alınamadı. Daha önce karşı yamaçlarda da orman yangınları meydana gelmişti. Yangının çıkış sebebi henüz tespit edilemedi” diye konuştu.

“Yedi uçak ve 14 helikopter kullanılıyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ise yangına ilk müdahalenin 12:35 civarında yapıldığını, müdahalede yedi uçak, 14 helikopter ve 75 arazöz kullanıldığını duyurdu.

İtfaiye aracı devrildi

Belediyenin verdiği bilgilere göre yangın yerine giden bir itfaiye aracı kaza yaparak devrildi. Araçta yer alan personelin herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor.

Köyler tahliye ediliyor, yollar trafiğe kapatıldı

Datça’da bulunan vatandaşların verdiği bilgilere göre civar köylerde yaşayanlar, yerleşim alanlarından tahliye ediliyor. Palamutbükü ve Hayıtbükü’nden Ovabükü’ne giden yolların yanı sıra Ovabükü’nden Datça’nın merkezine giden yollar da araç trafiğine kapatıldı. Yangın sırasında boş bir butik otel de yandı.

Bazı evler önlem olarak boşaltıldı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de orman yangınını yerinde incelemek üzere bölgeye gitti. Tarım ve Orman Bakanlığı, önlem olarak beş evin boşaltıldığını, 15 kişi ve beş hayvanın jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Marmaris-Datça yolu trafiğe kapatıldı

Kara ve havadan yapılan müdahaleye rağmen bölgedeki rüzgarın şiddeti ile alevler hızla büyüyerek yerleşim alanı olan Maşa Çukuru’na ulaştı. Alevlerin ilerlediği Mesudiye Mahallesi Döşeme mevkiinde ise bir ev yadı, o bölgedeki evler de tedbir amacıyla tahliye edildi. Marmaris-Datça karayolu da alınan önlemler nedeniyle trafiğe kapatıldı.

“Uçaklar bölgedeki radarı korumaya çalışıyor”

Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar, Halk TV’de bağlandığı canlı yayında, yangının tek bölgede sürdüğünü ama rüzgar nedeniyle yayıldığını belirtti. Uçakların bölgedeki radarı korumaya çalıştığını ancak alevlerin köye doğru ilerlediğini belirten Uçar, “Yangının, köye zarar vermesi şu anda mümkün görünmüyor. Ama köyün dışında daha geniş alanımız var. Yangının buraya sıçraması durumunda, Marmaris yangınını geçeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca: “Dört kişinin tedavisi yapıldı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Muğla Datça’da saat 12.30’da başlayan orman yangını sebebiyle 16 ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen dört kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı da “Muğla Valiliği’nin talebi üzerine Datça’da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir” bilgisini paylaştı.

AFAD açıklaması

AFAD’dan yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: 

“Muğla’nın Datça ilçesinde bugün öğle saatlerinde orman yangını çıkmıştır. Yangına müdahale çalışmaları, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 8 uçak, 14 helikopter, 103 arazöz, 11 iş makinesi ve 520 personel ile yürütülmektedir. AFAD ve Valilik koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğünden 1 helikopter ve 3 TOMA ile Muğla Büyükşehir Belediyesi 5 otobüs ve 3 iş makinası, Marmaris Belediyesi’nden iki tanker çalışmalara destek vermektedir.

Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 3 helikopter, Aydın ilinden 5 su tankeri, Denizli ilinden 3 su tankeri, Manisa ilinden 5 su tankeri ve olay bölgesine sevk edilmiştir. Koordinasyona destek vermek üzere bölgeye Başkanlığımızdan; Daire Başkanı, Denizli ve Burdur il müdürleri ile personel görevlendirilmiştir. Olay bölgesinde 5 ev, 15 kişi ve 5 hayvan tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre bölgede an itibariyle sıcaklık 31 ℃ rüzgâr kuzeybatı yönünden 30-40 km/s nem yüzde 31 olarak bildirilmiş olup, ileriki saatlerde rüzgâr hızının 50-60 km/s olması tahmin edilmektedir. Yarın sabah saatlerinde rüzgarın hızını kaybedeceği tahmin edilmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.