Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Temmuz 2022): 15 Temmuz’un 6. yıldönümü

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava az bulutlu, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara’da hava az bulutlu, sıcaklık 28 derece olacak. İzmir’de hava rüzgarlı, 36 derece; Antalya’da hava az bulutlu, 34 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 42 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraçhane Meydanı’nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı’na katılacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Saraçhane Meydanı’nda düzenlenecek törende olacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 43 kuruş, euro kuru ise 17 lira 47 kuruştu. Dolar, dün gün içinde 17,50’yi aşarak TL karşısında yılın zirvesini gördü. Türkiye’nin beş yıllık CDS’i 900 baz puanı aştı. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 14 Temmuz gününü 2 bin 382 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 958 lira 81 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 14 Temmuz’u 99,24 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koalisyon ortağı partilerden Beş Yıldız Hareketi’nin dün parlamentodaki oylamayı boykot ederek desteğini çekmesinden sonra görevinden istifa edeceğini duyurdu. Ancak İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Draghi’nin istifasını kabul etmedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Biden daha önce, seçim kampanyası sırasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümü ve diğer insan hakları ihlalleri sebebiyle Suudi Arabistan’ı “küresel bir parya” ilan edeceğini söylemişti. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan, dün (14 Temmuz) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. D Grubu’nda İtalya ile İzlanda 1-1 berabere kalırken, Fransa ise Belçika’yı 2-1 mağlup etti. Grubunda çıktığı ikinci maçını da kazanan Fransa, adını çeyrek finale yazdırmayı başardı.

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 2022 FIVB Kadınlar Voleybol Milletler Ligi çeyrek final mücadelesinde Tayland’ı 3-1 yenerek yarı finale yükseldi ve İtalya’nın rakibi oldu. Organizasyonda yarı final karşılaşmaları 16 Temmuz Cumartesi günü oynanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.