Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (15-21 Temmuz): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

1) Klasikler Haftası ve “Kötü Alışkanlıklar” Başka Sinema’da

15 Temmuz-21 Temmuz tarihleri arasında “İki Kadın”, “Serseri Aşıklar”, “Don’t Look Now” ve daha fazlasını, Başka Sinema’nın 45’lik yaz seçkisinde izleyebilirsiniz. 

1983 yapımı “Kötü Alışkanlıklar” (Entre Tinieblas) adlı dram-komedi türündeki film, 15 Temmuz’da Başka Sinema’da vizyonda olacak.

Film, erkek arkadaşı yüksek dozda uyuşturucudan dolayı hayatını kaybeden Yolanda’nın polislerden kaçarken bir manastıra sığınmasını konu alıyor. Yönetmenliğini Pedro Almodovar’ın yaptığı “Kötü Alışkanlıklar”ı 15 Temmuz’da Başka Sinema’da izleyebilirsiniz.

2) Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’nden ilk fragman

Amazon Prime’ın dizisi “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” dizisinin ilk uzun fragmanı yayınlandı. J.R.R. Tolkien’in Orta Dünya tarihinin ikinci çağında geçen dizi, izleyicileri “Hobbit” ve “Yüzüklerin Efendisi” kitaplarındaki olayların binlerce yıl öncesine götürüyor.

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri, 1 milyar dolarlık bütçeyle en yüksek bütçeli yapımlardan biri olma özelliği taşıyor. Dizi, 2 Eylül 2022’de Amazon Prime üzerinden yayınlanacak ve toplam beş sezon ve 50 saat sürecek.

3) “Control Z”

İzleyiciyle 2020 yılında buluşan Meksika yapımı “Control Z”, yeni sezonuyla tekrar Netflix’te. Oyuncu kadrosunda Ana Valeria Becerril, Michael Ronda ve Yankel Stevan’ın bulunduğu dizi, gençlik ve dram kategorisinde yer alıyor. Dizinin bir sezonu sekiz bölümden oluşuyor ve her bölüm yaklaşık 40 dakika sürüyor.

Dizi, kimliği bilinmeyen bir bilgisayar korsanının lisedeki öğrencilerin sırlarını ifşa etmesini konu ediniyor. Sofia adındaki sessiz fakat gözlem yeteneği güçlü karakter ise bilgisayar korsanının kim olduğunu bulmaya çalışıyor.

4) Amazon Prime’ın ilk yerli projesi: “Rüyanda Görürsün”

Amazon Prime Video’nun ilk Türkiye yapımı ile ilgili detaylar paylaşıldı. Yapımın adı, “Rüyanda Görürsün” olacak. Gazeteci Birsen Altuntaş, filmin başrollerinde Murat Boz ve Burcu Özberk’in yer alacağını aktardı. 

Yönetmen koltuğunda Cemal Alpan otururken filmin senaryosunu Umut Açıkalın yazdı. Filmin konusu ve yayın tarihi hakkında açıklama ise henüz yapılmadı.

5) Disney+’dan Türkiye’ye özel uyarı 

Gazete Duvar’dan Anıl Mert Özsoy’un haberine göre, binden fazla içerikle 14 Haziran’da yayın hayatına başlayan Disney+, önümüzdeki günlerde yayınlanacak dizi ve filmler için altyazı çevirmenlerine “uyarı” metni gönderdi.

Bu uyarı mektubunda şirket, “Kürt meselesi, Kıbrıs sorunu ve İslamiyet konularında kritik noktalar” içeren yapımlar için Türkiye’deki sorumluların dikkatli olmasını istedi. Disney+ ayrıca, LGBTİ+’ları konu edinen yapımlarla ilgili olarak da yönetimin bilgilendirilmesi yönünde talimat verdi.

6) “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” 

Latife Tekin’in romanından sahneye uyarlanan “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit”, Tiyatro Hemhal tarafından sahneye taşınıyor ve Nezaket Erden tarafından tek kişilik olarak sahneleniyor.

ENKA Sanat’ın yaz sezonunda kapılarını açacağı ilk tiyatro gösterimi olacak olan oyun, 18 Temmuz Pazartesi günü saat 21.15’te seyirciyle buluşacak.

Tek perdelik oyun, seyirciye yaşananları Dirmit’in gözünden sunuyor. Oyun, köyden kente göç etmiş bir ailenin şehirle mücadelesini ve ailenin en küçük kızı olan Dirmit’in zorlukların üstesinden merakı ve direnme gücü ile gelmesini anlatıyor. 

Bilet fiyatları 1. kategori 113, 2. kategori tam 90.50 ve öğrenci  ise 70.50 TL.

7) Bubi’nin “İkonalar” isimli sergisi meRQezart’ta 

Milliyet Sanat 50. yaşını, Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle kutluyor. Bu kapsamda, Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinden olan Bubi’nin “İkonalar” isimli sergisi, Bodrum’da sanatseverlerle buluştu. Bubi’nin farklı teknikleri bir arada kullanarak oluşturduğu eserler, kutsallaştırmayı sorguluyor.

Bodrum Marina Yacht Club bünyesinde bulunan alternatif sanat mekanı meRQezart’ta 7 Temmuz’da ziyarete açılan “İkonalar”, 28 Temmuz’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

8) Sarnıcın Yankıları

Yerebatan Sarnıcı kapılarını, dijital deneyim kolektifi DECOL’ün tasarladığı “Sarnıcın Yankıları” isimli 8 dakikalık bir deneyime açıyor. 

16 Temmuz-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan Sarnıcın Yankıları, “İstanbul’u bir şiir ve ziyaretçileri izleyici olmaktan çıkarıp, bu şiirin anlamına doğru yola çıkan geminin yolcuları haline getiriyor.”  DECOL, izleyiciyi “modern zamandan Yunan mitolojisine, İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e yelken açan mitolojik Argo gemisine” davet ediyor.

Sarnıcın Yankıları, Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyonu ile başlarken seyirciyi Medusa ile Şahmaran’ın dansına ortak, Medusa ve Poseidon’un aşkına da şahit ediyor ve kentin Ulysses ve Odysseia destanlarına dokunuyor.

Sarnıcın Yankıları’nı, Yerebatan Sarnıcı’nda ücretsiz olarak deneyimleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.