Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti hakkındaki açıklamalarına yalanlama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir’in, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı’yla ilgili ABD’nin Riyad’ı suçlamadığı yönündeki iddialarını yalanladı. Bakan al-Jubeir, Biden’ın Cidde’deki görüşmede Kaşıkçı davasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı suçlamadığını iddia etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ortadoğu ziyaret kapsamında 15 Temmuz’da Cidde’de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesini gündeme getirdiğini ve Kaşıkçı cinayetinde Selman’ın şahsi sorumluluğu olduğunu kendisine söylediğini belirtmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir ise Biden’ın görüşmede Suudi Arabistan’ı ve veliaht prensi suçlamadığını öne sürmüş ve Selman’ın ABD’nin de Irak başta olmak üzere birçok hata yaptığını söylediğini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Dışişleri Bakanı el-Jubeir’in Kaşıkçı davasına ilişkin yaptığı açıklamalara itiraz etti ve Riyad yönetiminin basına aktardıklarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ne olmuştu?

Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmüştü. Amerikan istihbaratının cinayeti azmettirmek ile suçladığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise iddiaları hiçbir zaman kabul etmemişti.

Cemal Kaşıkçı

ABD Başkanı Biden da Suudi Arabistan ziyareti ve Selman ile görüşmesi nedeniyle hem Demokratik Parti içinden hem de insan hakları örgütlerinden eleştirilere maruz kalmıştı. Biden daha önce yaptığı açıklamalarda Suudi Arabistan’ı “küresel bir parya” ilan edeceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.