Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de akıl almaz skandal: Erenköy Direnişi’nin yıldönümüne özel hazırlanan biletlere EOKA mensuplarının fotoğrafı basıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Piyangolar Dairesi tarafından Erenköy Direnişi’nin 58. yıldönümüne özel hazırlanan piyango biletlerinde “Erenköy mücahitleri” yerine EOKA terör örgütü mensuplarının fotoğrafı basıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi tarafından 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı için tarafından hazırlanan videoda da aynı hatanın yapıldığı anlaşıldı.

KKTC Piyangolar Dairesi, Erenköy Direnişi’ne özel çıkardığı 8 Ağustos tarihli piyango biletlerine “Erenköy mücahitleri” yerine EOKA terör örgütü mensuplarının fotoğraflarını bastı. Bilette, Başbakanlık Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cahitoğlu ve Piyangolar Birim Sorumlusu Osman Uzun’un imzası bulunuyor.

“Görevden affını” istedi

Bilette imzası yer alan Osman Uzun, çekiliş biletlerinde kullanılan görsel nedeniyle özür diledi ve “görevden affını” istedi. “Bu büyük hatanın bedeli her ne ise ödenecektir” diyen Uzun, “Ben birim sorumlusu olarak yapılan hatanın gereği ne ise yerine getireceğim. Bunun sorumlusu olarak görevden affımı isteyeceğim” açıklamasında bulundu. Basılan biletlerin toplatıldığını belirten Uzun, 8 Ağustos’ta yapılması planlanan çekilişin 18 Ağustos’a ertelendiğini ve ikramiyenin de 500 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Tatar: “Kimse şehitlerimizi küçük düşüremez”

“Biletin üzerindeki fotoğrafta EOKA’cıların resminin kullanılması affedilemez” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tepkisi şu sözlerle gösterdi: “Çanakkale destanına eş olan şanlı Erenköy Direnişi’ni anmak amacıyla Devlet Piyangoları İdaresi’nin bastırdığı piyango biletlerinde, Rum-Yunan askerleri ile EOKA’cıların çektirdiği fotoğrafları ‘Erenköy Mücahitleri’ diye kullanmak, büyük bir gaflettir ve bu asla kabul edilemez. Hiç kimse her nasıl olursa olsun Erenköy mücahitlerimizi, şanlı Erenköy direnişini, ulusal mücadelemizi ve aziz şehitlerimizi küçük düşüremez. Bu kimsenin haddine değildir.”

Ünal Üstel ve Ersin Tatar

Skandala sert tepki gösteren KKTC Başbakanı Ünal Üstel, böyle bir hatanın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Sorumlular hesap verecek. Görevden alma dahil ne gerekiyorsa yapılacak. Yapılan hata kabul edilemez” dedi. Devlet Piyangosu Birimi’nde gerekli soruşturmaların başlatıldığını belirten Üstel, bu kurumlarda görev alan kişilerin görevlerini layıkıyla yapmamaları halinde yasal mevzuat çerçevesinde gerekli işlemlerin başlatılacağını söyledi.

Bir hata da KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan

Benzer bir skandalın da KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıldönümü için hazırlanan videoda yaşandığı ortaya çıktı. Hazırlanan videoda Erenköy Mücahitleri oldukları zannedilerek EOKA mensuplarının fotoğrafları kullanıldı. Bu hatanın fark edilmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı kısa süre içinde videoyu resmi Twitter hesabından kaldırdı.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Tatar ve Üstel’e seslenerek, Erenköy Mücahitleri’nden özür dilemeleri çağrısında bulundu. Özersay şunları söyledi:

“20 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak yayınlanan 20 Temmuz videosunda da aynı fotoğrafı, yani EOKA milislerinin fotoğraflarını mücahitlerin fotoğrafıymış gibi kullanmışlar maalesef. Sayın Tatar açıklamasında ‘Bu saygısızlık affedilemez, kimse Erenköy direnişini küçük düşüremez’ demişti, maalesef Cumhurbaşkanlığı buna sebebiyet vermiş oldu! o zaman Cumhurbaşkanlığı bağlamında da gereğini yapmanız gerekir.

Milliyetçilik belirli değerlere, tarihe ve devletin itibarına sahip çıkmayı gerektirir. Bu özensizlik, liyakat olmaksızın yapılan atamalar ve vurdumduymazlık devletin değil itibarını korumak, bilakis altını oymaktadır.”

Tatar’ın tepkisi farklı oldu

Piyangolar Dairesi’nin yaptığı hatanın neredeyse aynısı başında bulunduğu kurum tarafından yapılan Ersin Tatar, bu defa farklı bir tepki verdi. Piyango Dairesi’nin hatası için “affedilemez” diyen Tatar, videoda yapılan hatayı ise “Fotoğrafı kullandık ama Erenköy Mücahidi demedik” sözleriyle açıklamaya çalıştı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu skandal hakkında paylaşılan yazılı açıklamada,Söz konusu fotoğrafla ilgili olarak ‘bunlar Erenköy mücahitleridir’ diye herhangi bir ifade yoktur. Ama art niyete dayalı bir zihniyete sahip olanlar ‘Cumhurbaşkanlığı sayfasında köylerinden göç eden Rumların fotoğrafları da yayınlandı’ diyebilirler” ifadelerine yer verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.