Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte son 300 yılın en büyük elması

Orta Afrika ülkesi Angola’da madenciler, 34 gram ağırlığında nadir bir pembe elmas buldu. Madenciler, söz konusu elmasın, son 300 yılda keşfedilen en büyük elmas olduğunu düşünüyor.

Avustralyalı maden şirketi Lucapa Diamond Co., 170 karatlık bu taşa, “Lulo Gülü” ismini verdi. Angola Maden Kaynakları Bakanı Diamantino Azevedo, “Lulo’da çıkarılan bu muhteşem pembe elmas, Angola’nın küresel elmas madenciliği alanında çok önemli bir role sahip olduğunu bir kez daha gösteriyor” dedi.

Lulo Gülü adı verilen pembe elmas, doğada en nadir ve saf halde bulunan elmas türü.

İhale ile satışa çıkacak

Lulo isimli bir alüvyon madeninde bulunan elmas, devlete bağlı elmas ticaret firması Sodiam tarafından yürütülmesi beklenen bir ihale ile satışa çıkarılacak. Benzer elmaslar daha önce on milyonlarca dolara satın alınmıştı. Örneğin Pembe Yıldız isimli 59 karatlık bir pembe elmas, 2017’de Hong Kong’da 71 milyon dolara; Rusya’da bulunan Gülün Ruhu isimli elmas ise 2020 yılında 26,6 milyon dolara satılmıştı. İsviçre’de satılan 14,8 karatlık değerli taş ise satılan en büyük pembe elmas olarak kaydedilmişti.

Mücevher uzmanı Joanna Hardy, Lulo Gülü’nün kesilene kadar ne kadar fiyata satılacağını bilmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Lulo Gülü, Lucapa Diamond ve Angola hükümetinin ortak girişimiyle işletilen bu madenden çıkarılan en büyük beşinci elmas.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.