Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Ağustos 2022): TBMM sağlık çalışanları için toplanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 32 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 33 derece; İzmir güneşli 34, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 40 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Kırklareli’nde. Akşener, Büyükkarıştıran beldesi, Pınarhisar ilçesi ve il merkezinde esnafı ziyaret edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusundaki olağanüstü toplantı çağrısı üzerine toplanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Instagram hesabından takipçilerinin sorularını yanıtladı. “Başbakan olunca yapacağınız ilk icraat nedir?” sorusunu yanıtlayan Akşener, “İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamak olacak” dedi.

Ankara’da iki gün önce (30 Temmuz) Alevilere ait vakıf ve derneklere saldırılar düzenlenmiş, Ankara Emniyet Müdürlüğü kısa zaman diliminde üst üste yapılan bütün saldırıları tek kişinin gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Alevi vakıf ve dernekleri, cemevlerine yönelik saldırıları protesto etmek için Ankara, İstanbul ve İzmir’de eylem yaptı. Ortak açıklamada, Alevilere yönelik saldırıların AKP’nin seçimler öncesi toplumu germe çalışması olduğuna dikkat çekilerek faillerin bağlantılarının açığa çıkarılması istendi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro kuru ise 18 lira 35 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 592 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 15 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 102,82 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Sunday Times gazetesinin haberine göre Prens Charles, 2011 yılında Pakistan’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından düzenlenen bir operasyon sonucu öldürülen El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’in ailesinden 1 milyon sterlinlik bağış aldı. Haberde, Charles’ın parayı Bakr bin Ladin’den aldığı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna’nın en zengin iş insanlarından Oleksiy Vadatursky (74) ve eşi, Rusya’nın Ukrayna’nın güneyindeki Mykolaiv kentine düzenlediği hava saldırısı sonucu öldürüldü. Vadatursky, tahıl ihracatı ile uğraşan Nibulon Grup isimli şirketin sahibiydi ve aynı zamanda “Ukrayna’nın Kahramanı” ödülünü de almıştı. Forbes dergisinin 2020 yılındaki değerlendirmesine göre Vadatursky’nin malvarlığı 450 milyon dolardı.

Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon bir kez daha yükseldi. Kosova hükümetinin Sırbistan ile arasındaki sınır geçişleri için getirdiği plaka düzenlemesine Kosovalı Sırplar yolları kapatarak cevap verdi; Kosova’da siren sesleri duyuldu. NATO’nun Kosova Gücü’nün “Müdahaleye hazırız” açıklamasının ardından Kosova hükümeti, söz konusu kararı bir ay ertelediğini duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

11 şampiyonlukla NBA tarihinin en çok şampiyonluk yaşayan basketbolcusu Bill Russell, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan sona erdi. Şampiyonanın ev sahibi İngiltere, Wembley Stadyumu’nda oynanan final müsabakasında Almanya’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu ve tarihinde ilk kez mutlu sona ulaştı. 

Galatasaray, yeni sezon öncesi son hazırlık maçını Fiorentina ile oynadı. Sarı-kırmızılılar, rakibini Kerem Aktürkoğlu ve Emre Akbaba’nın golleriyle 2-1 mağlup etti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 13. ayağı Macaristan Grand Prix’sinde Red Bull sürücüsü Hollandalı Max Verstappen birinci oldu. Mercedes pilotlarından Lewis Hamilton ikinciliği, George Russel üçüncülüğü elde etti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.