Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Ağustos 2022): Kılıçdaroğlu Edirne’de

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 33 derece olacak. Ankara bulutlu 34 derece; İzmir bulutlu 34, Antalya yağışlı 31, Diyarbakır güneşli 40 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Edirne’de. Kılıçdaroğlu, Büyükdöllük Köyü’nde ayçiçeği tarlasında çiftçileri ziyaret edecek. Partisinin milletvekilleriyle grup toplantısında bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu, Edirne kanaat önderleri toplantısına katılacak, partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek, Saraçlar Caddesi’nde esnafı ziyaret edecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2022-KPSS ile ilgili yeni sınav takvimini açıkladı. Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarının 18 Eylül’de, Alan Bilgisi oturumlarının ise 24-25 Eylül’de yapılacağını açıklandı. Bu arada, 2022 ÖSYM Sınav Takvimi’nde yer alan diğer sınavların tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem ayının son gününde Ankara Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret edip Alevi dedeleri ve kanaat önderleriyle oruç açtı. Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret eden Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da eşlik etti. 

Ziyaret öncesi Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla dergâhımızı siyaset oyununa alet eden vakıf başkanını protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” denildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Ankara’nın Mamak ilçesinde bir vatandaşın evinde Muharrem iftarına katıldı. İftar sonrası Akşener, geçtiğimiz günlerde saldırıya uğrayan Şah-ı Merdan Cemevi’ni ziyaret etti.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de polis ve bazı sivillerce dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin yaptığı “eziyet yasağı ihlal edildi” başvurusunu kabul etti. Böylece polis Hüseyin Ergin yeniden yargılanacak, Korkmaz ailesine de tazminat ödenecek.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 95 kuruş, euro kuru ise 18 lira 31 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 795 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 28 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,48 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida’daki evine FBI’ın “baskın” yaptığını ve ajanların bir kasayı açtığını söyledi. Trump, yaptığı açıklamada, “Palm Beach’teki evim büyük bir FBI ajanı grubu tarafından işgal edildi” dedi. Aramanın, Donald Trump’ın Beyaz Saray belgeleriyle kanalizasyon ve tuvaletleri tıkadığı yönündeki iddialar sonrası yapıldığı bildiriliyor.

Avrupa Birliği, İran’ın nükleer emellerini dizginlemeyi amaçlayan 2015 anlaşmasını kurtarmak için görüşmelerde bir “nihai metin” sundu. Anlaşmanın yeniden canlandırılması, Viyana’daki müzakerecilerin son beş gün içinde İranlı ve Avrupalı temsilciler arasında tartışılan metnin nihai metin olduğu ve daha fazla değiştirilemeyeceği konusunda anlaşmaya varmasının ardından şimdi Tahran ve Vaşington’da “siyasi kararlar” bekleniyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, ligin ilk haftasında Kadıköy’de konuk ettiği ligin yeni ekibi Ümraniyespor ile 3-3 berabere kaldı. Maçta iki kez öne geçen, soyunma odasına galip giren Fenerbahçe, uzatmalarda attığı golle beraberliği kurtarabildi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Süper Lig futbolcu uygunluk kurallarında değişikliğe gitti. TFF, takımların 35 kişilik kadrosunda 21 yabancı futbolcu tescil ettirebileceğini açıkladı. 21 kişilik maç kadrosunda 14 yabancı, ilk 11’de ise en fazla 8 yabancı futbolcu olabilecek.

İtalya 1. Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Inter, Şilili yıldız futbolcusu Alexis Sanchez ile yollarını ayırdığını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada, 33 yaşındaki oyuncuyla karşılıklı anlaşmaya varılarak sözleşmesinin feshedildiği belirtildi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.