Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (132): Gülşen cezaevine girdi, trans+’ların jinekolog deneyimleri 

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu hafta trans aktivist Hayat Çelik ile trans+’ların jinekolog muayenesi tartışmalarını konuştuk .

Editör: Edanur Tanış  / Katkı sağlayanlar: Elif Su Sara Balıkçı

Prodüktör: Ayşegül Karagöz, Hasan Teman Bingöl

En son sahnede açtığı gökkuşağı bayrağıyla gündem olan sanatçı Gülşen, perşembe günü (25 Ağustos) akşam saatlerinde sevk edildiği İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandı. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlatması üzerine gözaltına alınan Gülşen, sağlık kontrolünün ardından Bakırköy Cezaevi’ne sevk edildi.

Yeni Şafak yazarları lezbiyen çifti hedef gösterdi. Yeni Akit gazetesi de yaptığı haberle çifti hedef gösterip Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı eleştirdi. Detaylar haberimizde.

Afganistan’da yaşam mücadelesi veren LGBTİ+’lar, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından işkence ve ölüm gerçeğiyle yüzleşiyor. Medyascope muhabiri Ayşegül Karagöz’ün konuştuğu bir LGBTİ+, Taliban rejiminde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlattı. Hameedullah, “Taliban rejiminde, LGBTİQ+ olmanın cezası sadece ölümdür” dedi.

Tan Taşçı, orman yangınlarına, kadın eylemlerine, Hande Kader’e ve onur yürüyüşlerine yer verdiği klibi “Zor İşimiz Zor” ile Twitter’da TT oldu.

Üniversite toplulukları ve kulüpleri, İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderilen “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” genelgesine karşı yayımladıkları bildiriyle “Kadın ve LGBTİQA+ mücadelesi gerici, kuirfobik, kadın düşmanı, faşist iktidarın sonunu getirecek meşru bir mücadeledir ve bir genelgeyle engellenemez” dedi. 

Yollarda’nın bu haftaki bölümünde Begüm Başdaş, LGBTİ+ mülteci hakları savunucusu İranlı mülteci Sobhan Nofar ile Türkiye’den Kanada’ya yeniden yerleştirme süreci hakkında konuştu. Mültecilerin iltica ettikleri ülkeden koruma ve destek alabilecekleri başka bir ülkeye gitmelerine olanak tanıyan “üçüncü ülkeye yeniden yerleştirme” programı ile nisanda Kanada’ya giden Nofar başvuru, karar ve yolculuk süreçlerini kendi deneyimleri üzerinden değerlendirdi.

Bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Kuirfest, festivalde yer alacak gönüllülerini arıyor. Gönüllü başvurusu için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.