Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Belçika GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 14. yarışı Belçika Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Belçika GP analizi

Formula 1’de yaz arası nihayet sona erdi ve lastikler Belçika’da dönmeye başladı. Audi’nin F1’e dahil olması, Daniel Ricciardo’nun McLaren ayrılığı gibi haberler ile haftaya giriş yaptık. Antrenman seanslarında yine Ferrari ve Red Bull diğer takımların önündeydi. Pole pozisyonu Max Verstappen’e gitti ancak cezasından dolayı 14. sıradan başlamak zorunda kaldı. Gerilerden başlayan Max Verstappen çok iyi iş çıkararak yarışı kazanmayı başardı ve Charles Leclerc ile aradaki puan farkını bir hayli açtı.

Audi, Daniel Ricciardo, güncellemeler ve antrenmanlar

Belçika’ya 10 takımın dokuzu irili ufaklı güncellemeler ile geldi. Daha çok taban ve arka uç sistemler üzerinde durulan bu güncellemeler, diğer yarışlar da düşünülerek hazırlanmış. Başlangıçta bu yarışa güncelleme planlamayan Red Bull, özellikle aerodinamik açıdan çeşitli varyasyonlar deneyerek seansları geçirdi.

McLaren ve AlphaTauri, bu hafta sonu araçlarında en kapsamlı güncellemeleri yapanlar olarak öne çıktı. AlphaTauri’nin yükseltmesi, büyük ölçüde takımın son yarışlarda rakiplerine kıyasla dezavantajlı olduğu orta ve yüksek hızlı virajlarda aracın performansını iyileştirmeye odaklanıyor. McLaren bu hafta sonu performans yükseltmeleri de getirirken, aynı zamanda güvenilirliğe de dikkat ediyor. Takımların arka kısma odaklanması da, sürtünmelerin ve arka dengenin Belçika’da oldukça önemli olmasından kaynaklıydı.

Genel hatları ile güncellemeleri toparlarsak:

Mercedes: Ön kanat kenarları, zemin kenarı, arka kanat uçları

Aston Martin: Ön kanat uçları, arka kanat

Williams: Ön ve arka kanat uçları, arka kanatçık

Alfa Romeo: Ön ve arka kanat uçları

Red Bull: Motor kapağı, arka süspansiyon

Ferrari: Arka kanat, kanatçıklar

McLaren: Difüzör, arka kanat, kanatçık, arka fren kanatçığı, motor kapağı, soğutma panjurları

Alpine: Arka fren kanalı, zemin parmaklıkları

HAAS: Arka fren kanalı, arka kanatçık

AlphaTauri: Arka süspansiyon, arka Kanat ve arka fren Kanalları

Güncellemelerin öncesinde de henüz Belçika’da motor sesleri duyulmamışken Daniel Ricciardo’nun McLaren ile olan sözleşmesinin sezon sonunda feshedileceği duyurusu yayımlandı. McLaren ile olan inişli çıkışlı performansının ardından Oscar Piastri olayının patlaması ile de iyice ayyuka çıkan bu durum ilan edilmiş oldu. Çok uzatmak istemiyorum. Çünkü daha önce Ricciardo ile ilgili yine buraya yazmıştım, umarım koltuk bulabilir de yarışabilir. İçindeki yarışma arzusunu tekrar bulabilirse pistin en iyi geçiş pilotlarından biri.

Audi’nin Formula 1’e dahil olduğu haberi de geçtiğimiz haftanın önemli olaylarından bir tanesi oldu. Audi, yeni motor kuralları ile 2026’dan itibaren sporun içerisinde olacak. Yüksek ihtimalle Sauber ile ortaklık yapacak olan Alman üretici için Formula 1 macerası yeni bir deneyim olacak. Ancak elektrikli motorlara Formula E’den aşina olunduğundan bu duruma alışmak pek de zor olmayacak. Formula 1’in giderek elektrikleşmesi yani kompleks F1 motorunun normalize edilmesi büyük markalar için cazip bir hamleye dönüşmesine neden oluyor. Audi sonrası Porsche’nin de Red Bull ile ortaklığı bekleniyor. Sauber de halihazırdaki ortağı olan Alfa Romeo ile de 2023 yılından sonra ortaklığının biteceğini açıkladı.

Piste dönersek eğer henüz seanslar başlamadan birçok ismin çeşitli parçalar değiştirmesinden dolayı gridin arka sıralarına düşeceği açıklandı. Bunlardan en önemlileri şüphesiz ki şampiyonluk adayları Max Verstappen ve Charles Lecler ikilisiydi. Güç ünitesi bileşenleri ve şanzıman parçaları değişim sınırlarını aştıkları için hafta sonu Lando Norris, Esteban Ocon, Valtteri Bottas ve Mick Schumacher de grid cezası alacak diğer isimler oldu.

Lewis Hamilton, George Russell, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Lance Stroll, Alexander Albon ve Nicholas Latifi de ceza almadan motor değişikliği yapmayan isimlerdi. Tüm isimler Mercedes motorlu ekiplerin pilotlarıydı.

Antrenman seanslarında Red Bull ve Ferrari ikilisi yine önde olan takımlardı. İlk antrenman seansında yağmur çiselemeye başladı ve zemin ıslak şekilde turlar atıldı. İkinci antrenman seansında Max Verstappen yaklaşık 0,8 saniye Charles Leclerc’in önünde seansı tamamladı. Bu seansta yeni takılan Mercedes motorlu araçlar daha hızlı göründü ancak Red Bull ve Ferrari kadar dengeli değillerdi. Son antrenman seansında ise Red Bull daha önde görünen ekipti. Bu seansta Charles Leclerc kontrolü kaybederek bariyerlere de çarptı. Daha sonra bir süre kırmızı bayraklar ile seans durduruldu. Lando Norris son iki seansın yükselen ismiydi, Ferrari’de ise Sainz, Leclerc’in önünde bir performans sergiledi.

Son antrenman seansının pist verilerine baktığımızda da yavaş virajlarda Ferrari; düzlüklerde ve hız kesilmeyen hızlı virajlarda ise Red Bull üstünlüğü görülüyor. Düzlük hızlarının Red Bull lehine olduğu düşünülürse Belçika gibi hızlı uzun noktaların olduğu pistlerde sezonun ikinci yarısında Red Bull öne çıkar gibi duruyor. Ferrari ekstra bir hamle yapmaz ise.

Sıralamalar: Red Bull’un üstünlüğü, Verstappen

Max Verstappen’in son seansta son turlara çıkmaya gerek duymadığı sıralama turlarında pole pozisyonu sahibi oldu. Arkasında Carlos Sainz ve Sergio Perez olacaktı normal şartlarda ancak ceza aldığı için ilk çizgide bu isim başladı.

Porsche Supercup’ta yaşanan kaza nedeniyle artık bir Belçika GP klasiği olan “gecikme” yine yaşandı. Yaklaşık 25 dakikanın ardından seans için yeşil ışıklar yanmaya başladı. Nicholas Latifi piste ilk çıkan isim oldu ardından diğer araçların da gaz sesleri duyuldu.

İlk turların ardından Red Bull ve Ferrari ilk dört sıradaydı. Lewis Hamilton ilk hakkında ancak 11. olabilmişti. Kısa bir durgunluğun ardından, araçlar dört dakika kala ikinci bir tur için dışarı çıkmaya başladı. Zhou Guanyu ve Valtteri Bottas’ın iki Alfa Romeo’su sıralamanın en altındaki isimlerdi. Mick Schumacher, Nicholas Latifi ve Lance Stroll da bu iki isme dahil olan eleme potasını oluşturuyordu. Her iki Mercedes de piste doğru gazlarken, Red Bull ve Ferrari son dakikalar için araçlarını garajda tutmayı tercih etti. Son hakların ardından Vettel, Latifi, Magnussen, Tsunoda ve zaman turu atamayan Bottas elendi. Yuki Tsunoda viraj çıkışında arka kısımdaki denge sorunundan dolayı zaman kaybetti. Mick Schumacher de sıralama turlarının ikinci kısmına kalarak iyi bir ivme yakaladığını tekrar göstermişti.

Sıralamanın ikinci seansında yeşil ışık yanar yanmaz Mercedes pilotları piste doğru gazladı. Lewis Hamilton 1:46.662 ile en hızlı turu atmıştı ki George Russell ve Max Verstappen ardı ardına daha hızlı olmayı başardı. Daha taze lastiklerine rağmen Sergio Perez takım arkadaşından neredeyse 0,1 saniye daha yavaşken, Carlos Sainz’ın ilk turu Max Verstappen’in neredeyse 0,7 saniye geriye düşmesine neden oldu. Charles Leclerc ise ilk hakkında ancak 6. olabilmişti. Leclerc özellikle yavaş virajlarda daha fazla titreşim hissettiğini telsizden sıklıkla bildirdi. İkinci haklar öncesinde Red Bull araçları piste çıkmadan garajda kaldı. Ocon Alonso’ya; Norris de Ricciardo’ya hava koridoru sağladı. Bunlar takım arkadaşlarını çok sevdikleri için değil zaten grid cezaları olduğu için yapıldı. Williams pilotu Alex Albon sürpriz bir şekilde son bölüme kaldığında elenme bölgesinde de Ricciardo, Gasly, Zhou, Stroll ve Schumacher kalarak elenmiş oldu. Daniel Ricciardo ile Alex Albon arasında yalnızca 0,097 saniyelik bir fark bu sporun en güzel detayını da gözler önüne koydu.

Son seansta artık gözler Charles Leclerc ve Max Verstappen üzerindeydi. İlk haklarda Sergio Perez 1:44.462 ile zirveye yerleşmişti ki 1:43.665 ile Verstappen bu duruma el koydu. Charles Leclerc, Carlos Sainz’a hava koridoru açmak için takım arkadaşının önündeydi bir süre, ancak Carlos Sainz bir önceki turundan yavaş kalmayı nasıl olduysa başardı. Pite giren Charles Leclerc’e de pit ekibi “yanlışlıkla” kullanılmış yumuşak hamur lastik taktı. 

Son haklarda Max Verstappen pitte kaldı, Carlos Sainz turunu geliştirdi ve hemen arkasına yerleşti. Onu da Sergio Perez takip etti. Böylelikle cezalar nedeniyle ilk çizgi Carlos Sainz ve Sergio Perez ikilisinin oldu.  Ricciardo, Gasly, Stroll ve Vettel de cezalar sayesinde ilk 10’a girecek diğer isimler oldu.

Max Verstappen’in inanılmaz performansı ve Adrian Newey’in dehası ile Red Bull sezon başından bu yana gözle görülür şekilde gelişmeye devam ediyor. Hız ve buna bağlı pole pozisyonu alma durumu sayısal olarak Ferrari’de de olsa organizasyon olarak Red Bull her zaman bir adım önde duruyor.

Charles Leclerc’in yavaş virajlardaki serzenişine rağmen Ferrari yavaş virajlardaki avantajını sıralama turlarında da korudu. Leclerc’in belirttiği durum belki de şunu destekliyor: bu virajların çıkışında araç dengeyi bulmakta zorlanıyor ve hız kaybediyor. Red Bull düzlüklerde denge konusunda inanılmaz bir mesafe kat etmiş durumda. Yer etkisine bağlı sene başından bu yana yaşanan yunuslamadan eser bırakmayan Red Bull hız kazanmış da görünüyor.

Yarış: Verstappen seviyesi, Hamilton-Alonso olayı

Sezonun ikinci yarısının açılış yarışında Max Verstappen gerilerden başlayarak kazanmayı başardı. Şampiyona liderini ilk iki sıradan başlayan Sergio Perez ve Carlos Sainz takip etti.

Araçlar piste çıktığında SPA’da hava yarışa oldukça elverişliydi. İlk 10 içerisindeki pilotlardan ilk çizgideki Carlos Sainz hariç herkes orta hamur lastiklerdeydi. Beş kırmızı ışık sönüp yeşil bayraklar sallandığında Sergio Perez kötü bir başlangıç ​​yaptı. Perez, Fernando Alonso ile Lewis Hamilton ve George Russell’ın Mercedes’lerinin gerisine düştü. Alonso ve Hamilton, Les Combes’a yan yana geldiler ancak Mercedes pilotu kendi kör noktasına kadar Alonso’yu sıkıştırdı. Kaçacak yeri olmayan Alonso için çarpışma kaçınılmazdı. Eskinin düşman ikilisi çarpıştı ve Lewis Hamilton’un aracının arkası havaya doğru kalktı. Ardından her iki pilot yoluna devam etti ancak Lewis Hamilton, aracında yağ sızıntısı olduğu için aracı kenara çekmek zorunda kaldı. Sezonun ikinci yarısı yedi kez şampiyon için pek de iyi başlamadı.

Güvenlik aracı devreye girene kadar Carlos Sainz, kaybettiği yerleri geri aldı. Tam Lewis Hamilton için güvenlik aracı devreye girecekti ki Nicholas Latifi spin atarak Valtteri Bottas’ı yarış dışı bıraktı. Artık güvenlik aracı gönül rahatlığı ile girebilirdi çünkü Latifi yine başroldeydi. Bu arada Max Verstappen 14. olarak başladığı yarışta ilk 5’i zorluyordu.

Güvenlik aracı pistte iken vizörü sağ ön fren kanalına sıkışan Charles Leclerc pite gelmek zorunda kaldı. Bu durum onu iyice pistin en arkalarına doğru itti. 

Yeniden başlama öncesinde Otobüs Durağı Şikanı’nda araçların kilitlenmesine rağmen, Carlos Sainz yarışın beşinci turda yarışı yeniden başlatarak liderliğini korumayı başardı. Sonraki birkaç turda Max Verstappen, takım arkadaşı Sergio Perez’in arkasında üçüncü sırayı alana kadar periyodik olarak birer ikişer yükseldi. Max Verstappen adeta kariyer yarışını çıkarıyordu.

Henüz 10. turda iken pilotlar lastik aşınmasından şikayet etmeye başladılar. Carlos Sainz 11. turda pite girerek liderliği Sergio Perez’e bıraktı ancak bir sonraki turda Max Verstappen liderliği Kemmel Düzlüğü’nde almayı başardı. Max Verstappen için 14. sıradan başladığı yarış artık galibiyete doğru gidiyordu. Aynı anlarda Charles Leclerc telsizden takımının taktiğini ve durumunu anlamaya çalışıyordu. Yerini sorduğunda dahi yarış mühendisini düzeltip kendi yerini kendisi söyledi. Aslında bu iki paralel olay Formula 1’in sadece bir yarış olayı olmadığını gösteriyordu. Neyse, biz yarışa dönelim…

Max Verstappen iki tur sonra pite girip çıktığında Carlos Sainz’dan liderliği alması yalnızca iki tur sürdü. Gerçek liderliği alması muhtemelen Verstappen’in beklediğinden de kısa sürdü. 

Bu noktadan sonra aslında yarışı anlatmaya pek gerek de yok özellikle ön kısım için ancak özellikle Ferrari cephesi anlatmaya değer en azından “bir takım nasıl yönetilemez” onu göstermek için. Verstappen-Perez-Sainz telemetri verilerine baktığımızda Verstappen net olarak öndeki pilotların tempo olarak ilerisinde. Güvenlik aracı pite girmese belki de daha önceden yükselecek. Max Verstappen’in ilk stintte düşmeye başladığı anda Carlos Saiz pite alındı ancak bu “undercut” ihtimaline Red Bull hemen cevap verdi, üstelik Sainz da dalgalı bir performans çizdi. Verstappen, takım arkadaşı Perez’den 0,7 saniye; Sainz’dan da 0,9 saniye daha iyi tempoyla yarışı tamamladı. Charles Leclerc de Max Verstappen’den 1,7 saniye daha düşük tempoda kaldı.

Yarış aksiyonuna dönersek… Artık önünde net bir çizgi ile özgür olan Verstappen, bacaklarını rahatça uzatmaya başladı. Carlos Sainz’ın kaskından hızla küçüldü. Zaten bunun yerine, Sainz ve Ferrari artık ondan daha hızlı tur atan Sergio Perez için endişelenmek zorunda kaldı. Sergio Perez, 20. turun başında DRS aralığına girene kadar Ferrari ile aradaki farkı cerrahi olarak gıdım gıdım yarıladı. Oradan, Perez’in Sainz’e Verstappen’in ona üç tur önce verdiği tedaviyi vermesi an meselesiydi. Yarış hala yarılanmamıştı, ancak Red Bull’un sezonun üçüncü bir dublesi artık kesinleşmiş görünüyordu.

Max Verstappen’in yaklaşık yarım tur gerisinde, son puanlar için rekabet de kızışıyordu. Dokuzuncu olan Albon, Williams’ın olağanüstü yüksek hızını kendi avantajına kullanıyor ve Ricciardo, Stroll, Lando Norris ve Zhou Guanyu’nun da aralarında bulunduğu bir DRS trenini durduruyordu. Ricciardo, DRS aralığının oldukça içindeydi ancak McLaren’daki denge sıkıntısı, Albon’u geçme için atak anlarında kendisine hiçbir iyilik yapmayan daha eski ve optimal olmayan bir arka kanat spesifikasyonu kullandığını hatırlatıyordu.

Albon’un arkasındaki araç kuyruğuna bakan Ferrari, Leclerc’i pite almak için bir imkân gördü ve onu başka bir orta hamurlu lastik için son (!) bir pit için çağırdı. Hem Leclerc hem de Sainz ardı ardına pite çağırıldı. Sainz Russell’ın arkasına düştü; Leclerc de trafikten son anda kurtuldu. Son on tur kala artık neredeyse sıralama belirlenmişti, olağanüstü bir şey olmadığı takdirde yarışta ilk 10 belliydi. 

Ferrari, olağan giden bir şeylerin olduğunu gördü ve anlamsız riskleri deneme kararı aldı. Charles Leclerc, en hızlı tur puanını alsın diye pite alındı üstelik Leclerc’in itirazlarına rağmen. Pite alınan Leclerc, Alonso’nun 19 saniye önündeydi ve fakat şunu atlıyorlardı ki Alonso farkı hızla kapatıyordu. Grafikten de göreceğiniz üzere Alonso temposunu arttırıp Leclerc’e yaklaşıyordu kaldı ki öyle de oldu ve Leclerc geriye düştü. Hem en hızlı tur puanından hem de yerinden oldu. Ferrari yine harikalar yarattı (!)

Max Verstappen damalı bayrağı gördükten yaklaşık 18 saniye sonra sırasıyla Perez, Sainz, Russell, Alonso, Leclerc, Ocon, Vettel, Gasly ve günün son puan alanı Albon çizgiyi geçti. 

İki Ferrari müşteri takımı HAAS ve Alfa Romeo, SPA gibi bazı yüksek yere basma kuvveti gerektiren pistlerde ilmek ilmek döküldü. Her iki takım da son üç yarışta puan alamamış durumda. Performansları oldukça düşüşte, bireysel yükselişleri saymıyorum. HAAS’a gelen yükseltmeler pek de işe yaramamış gibi göründü. McLaren de, ne Alpine ile ne de Alex Albon ile yarışacak tempoda değildi. Diğer taraftan Sergio Perez ve Carlos Sainz da ellerindeki fırsatı tepti. Carlos Sainz bu yarışı kazansa belki de Ferrari’nin odağı ona kayacaktı. Ferrari’nin bunca yıllık tarihinde böyle bir yönetim geldi mi? Gerçekten merak ediyorum. O yüzden Ferrari’nin büyük bir değişime ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.

Alex Albon, Williams’ın düzlük hızını doğru şekilde kullandı ve puan almayı başardı. Bağımsız takımların yükselmesi adına gerçekten büyük iş. Pit yolundan başlayan Pierre Gasly de puan alarak iyi iş çıkardı üstelik dengesiz bir arka tarafa sahip olan AlphaTauri ile. Sebastian Vettel de büyük iş çıkardı, giderayak böyle işler yüzümüzde bir gülümseme bırakıyor.

Bu yazıyı çok uzattım biliyorum. Toparlayacak olursak, Red Bull’un organizasyon olarak artık şampiyonluğu bırakacağını düşünmüyorum. Ferrari de muhtemelen bir çözülmeye gidecek ve senenin sonuna doğru Mercedes ile mücadele etmeye başlayacak. Red Bull pilotları kokpite oturduklarında yalnızca yarışı düşünüyor ancak Ferrari pilotları hava durumunu, lastik tercihlerini hatta yarıştaki konumlarını düşünüyor. Fark burada net olarak ortaya çıkıyor.   

Düşenler: Ferrari, Sergio Perez, Lewis Hamilton, McLaren, Alfa Romeo, HAAS

Çıkanlar: Max Verstappen, Red Bull, Alpine, Sebastian Vettel, Alex Albon

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.