Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mukteda es-Sadr’dan destekçilerine çağrı: “Bir saat içinde protestolara son verin”

Irak’ta Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın siyasetten tamamen çekildiğini duyurmasının ardından ülkede tansiyon yükseldi. Güvenlik güçleri ve Sadr destekçileri arasındaki çatışmalarda çok sayıda kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Destekçilerine seslenen Sadr, bir saat içinde çatışmaların sona ermesini istedi ve “Iraklı kanı dökmek yasaklanmıştır” dedi.

Irak’ta Şiilerin dini ve siyasî lideri Mukteda es-Sadr’ın siyaseti bıraktığını açıklamasının ardından Bağdat’taki Yeşil Bölge’de Sadr destekçileriyle güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Havan topu ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda Reuters haber ajansı en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yaşanan çatışmalardan ötürü duyduğu üzüntüyü dile getiren Mukteda es-Sadr, sokaktaki destekçilerine seslendi ve bir saat içinde evlerine dönmelerini talep etti. Sadr, “Bu artık devrimsel bir hareket olmaktan çıktı çünkü barışçıl özelliğini kaybetti. Iraklı kanı dökmek yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazimi, kabine toplantılarını askıya aldı ve ülkede sükûnet çağrısında bulundu. Irak ordusu, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Güvenlik yetkilileri, çatışmaların bir kısmının Sadr Hareketi’nin askeri kanadı Barış Tugayları ile Irak ordusu arasında olduğunu açıkladı.

Çatışmaların ardından İran, Irak ile sınır geçişlerini durdurdu. Kuveyt, vatandaşlarını Irak’ı derhal terk etmeye çağırırken; Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise günün ilk saatlerinde yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarını zorunlu olmadıkça Bağdat’a seyahat etmemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gerginliğin yatıştırılması için acil adımların atılması gerektiğine yönelik çağrıda bulundu. BM Irak Misyon Temsilciliği. de gün içerisinde yaptığı açıklamada taraflara seslenmiş ve silahlı çatışmadan uzak durulması gerektiğini söylemişti.

Sadr’dan açlık grevi

Sadr’ın sağ kolu olarak bilinen Hasan Azari, Sadr’ın çatışmalar sona erene dek açlık grevine başladığını duyurdu. Azari sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Liderimiz, silahlı çatışma ve şiddet olayları sona erene dek açlık grevine başladı” dedi ve tarafları çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.

Mukteda es-Sadr

Sadr’dan siyasetten çekilme kararı

Irak’taki Şiilerin dini ve siyasi lideri Mukteda es-Sadr, dün (29 Ağustos) siyasetten tamamen çekildiğini açıkladı. Kişisel Twitter hesabından bir paylaşım yapan Sadr, “Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım” diye yazdı.

Sadr’ın çekilme kararı, ülkede iç siyasetin zorlu bir dönemden geçtiği ve Sadr destekçilerinin Meclis’in dağılması için oturma eylemi yaptığı bir döneme denk geldi.

Irak’ta 10 Ekim Pazar günü düzenlenen parlamento seçimlerini Mukteda es Sadr’ın partisi kazanmış fakat parti hükümeti kuramamış ve Sadr, haziran ayında milletvekillerini meclisten çekmişti. Hükümeti kurma görevinin geçtiği Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr destekçileri, protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı.

Es-Sadr, daha önce de en az 10 kez siyasetten çekileceğini açıklamıştı. Bu yüzden son açıklamasında “son çekilme” ifadesini kullandı. Fakat istifaları ve daha sonra siyasete geri dönmesi nedeniyle Irak’ı takip eden uzmanlar, “Bir süre sonra geri gelecektir” yorumlarını yaptılar.

Bugün ise Irak’ın Yüksek Federal Mahkemesi, meclisin feshedip edilmemesi gerektiğine karar verecek.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.