Kültür sanatta bu hafta (3 Eylül – 9 Eylül): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

  • Türkiye’nin “terörle” suçladığı İtalyan karikatürist Gianluca Costantini, Hakan Arslan’ı ve babasını çizdi: “Son derece trajik ve aynı zamanda şiddetliydi”

Diyarbakır Sur’da, 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen Hakan Arslan’ın kemikleri, yedi yıl sonra babasına bir torba içinde teslim edildi. 

Türkiye dahil birçok ülkede, sanatını insan haklarını savunmak için kullanan İtalyan aktivist ve karikatürist Gianluca Costantini, Arslan’ı ve babasını İstanbul’da bir duvara çizdi. 

2016 yılındaki darbe girişiminin ardından terörle suçlanan ve Türkiye’ye gelen Konstantini, Duvar’dan Ferhat Yaşar’a verdiği röportajda “O fotoğrafı gördüğümde çizme ihtiyacı hissettim. Son derece hareketli, trajik ve aynı zamanda şiddetliydi. O adamın elinde oğlunun kemikleri var. O adamın elinde oğlu var…” dedi. 

  • Mahalla Festivali 2022: Ekonomi, politika, ekoloji, sosyal ve toplumsal hafıza sanata dönüşüyor

Merkezi İstanbul’da bulunan Diyalog Derneği’nin düzenlediği Mahalla Festivali’nin odak noktası, coğrafyanın sebep olduğu sınırları aşabilmek ve ortak zorlukları anlamak. 

Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu, Mahalla Festivali’ne ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Bu yıl Mahalla Festivali’nin teması olan Palimpsest, daha sonraki metinlere yer açmak için özgün metnin silindiği bir yazı malzemesine verilen bir isim. Ne var ki, yeni metin özgün metnin varlığını hala sürdürüyor. 

Festivalde yer alacak etkinlikler, Magic Carpets Paltformu’nun 16 kültür kuruluşunu bir araya getirmesiyle, Avrupa Birliği’nin (AB) Creative Europe [Yaratıcı Avrupa] masası tarafından finanse ediliyor. Etkinlikler arasında sanatçı Anna Schwarz’ın Dilruba Balak ile yaptığı In Between Things – Unpredictable Emotions (Şeyler Arasında – Öngörülemeyen Duygular) isimli proje, Roua Jafar‘ın “Her Suçluluk Unutulmaya Doğru” isimli video sanat eseri ve Avusturya’dan gelen üç sanatçı Barbara Eichhorn, Anna Khodorkovskaya ve Joanna Zabielska’nın Kurtuluş’ta buldukları kağıtlardan yapacakları gezici heykel de bulunuyor. Heykel, etkileşimli bir performansla yapılacak. 

Aynı zamanda Diyarbakır merkezli üç sanatçı Elvin Buluttekin, Remzi Sever ve Uğur Orhan’ın video eserleri de gösterilecek.

Festival kapsamında bir araya gelecek 30’un üzerinde sanatçının içinde Elçin Acun, Anet Sandra Açıkgöz, Esin Aykanat Avci, Dilruba Balak, Sami Baruh, Aaron Bezzina, Evin Buluttekin, Mehmet Ali Boran, Nora Byrne, Sevde Diker, Barbara Eichhorn, Elvan Ekren, Pınar Derin Gençer, Ilhami Tunç Gencer, Alfred Graf, Meryem Güldürdak, Gülce Özen Gürkan, Talin Gülen Schenk, Roua Jafar, Ona Juciute, Yasemin Kalaycı, Ekin Keser, Anna Khodorkovskaya yer alıyor. 

Medyascope’tan Cihan Ataş’ın, Diyalog Derneği’nden Sabine Küper-Büsch ile yaptığı röportajı okumak için tıklayın.

Mahalla Festivali’ni daha detaylı incelemek için tıklayın.

  • DASDAS yeni sezona kapılarını “Dünya Yerinden Oynar” ile açıyor

Seyirciyle ilk kez 9 Eylül’de buluşacak olan “Dünya Yerinden Oynar” oyunu, yedi kadının özgürlükleri için mücadelesini ve bu yola birlikte göğüs germesini konu alıyor.

Yönetmenliğini Mert Fırat’ın üstlendiği oyunun senaryosu, Şebnem İşigüzel’in kaleminden çıkıyor. Tiyatro oyununun kadrosunda ise Alara Canay, Emine Doruk / Gökşen Ateş, Melisa Akman, Özge Borak, Özge Fışkın, Rana Büyükyılmaz ve Su Sonia yer alıyor.

“Dünya Yerinden Oynar”, 9-10-11 ve 21 Eylül’de akşam saat 20.30’da ve 11 Eylül 17.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.

  • “Arthur Rambo” Başka Sinema’da 

“’Ben zeki ve bilgeyim. Şiiri ve siyaseti bilirim. Kendimi sosyal bir yeraltı dünyasından yükselterek, Parisli sivri bir yazar olarak görünür bir konumuna getirdim. Bir roman yayınladım ama aynı zamanda 140 karakterlik metinlerle sosyal medyada yazıyorum. Bunu yaptığımda da hedefimi gözünden vuruyorum. İşte bu yüzden hepsi beni silmek istiyor!’ Kimdir Karim D.? Genç ve başarılı bir yazar mı, yoksa nefret dolu sosyal medya gönderilerinin arkasındaki isim Arthur Rambo mu?”

Entre les murs / Sınıf ile Altın Palmiye’yi kazanan Laurent Cantet’in yönetmen koltuğuna oturduğu Arthur Rambo, 9 Eylül Cuma günü Başka Sinema’da.

Oyuncu kadrosunda Rabah Nait Oufella, Antoine Reinartz, Aleksandra Yermak ve Sofian Khammes’in yer aldığı film, 2021 Fransa yapımı.

Seans ve fiyat bilgisine ulaşmak için Başka Sinema’yı ziyaret edebilirsiniz.

  • “Bir Zamanlar Gelecek:2121”

Serpil Altın’ın ilk uzun metraj bilimkurgu filmi “Bir Zamanlar Gelecek:2121”, dünya prömiyerini 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapacak.

Serpil Altın’ın ilk dünya prömiyerini yapacak bilimkurgu filmi “Bir Zamanlar Gelecek:2121″, 12-18 Eylül tarihlerinde Adana’da yapılacak festivalde gösterimde olacak.

Başrollerinde Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şamlıoğlu ve Sükeyna Kılıç’ın paylaştığı “Bir Zamanlar Gelecek:2121”, iklim krizi ve kıtlığın yaşandığı bir gelecekte geçiyor. “Kıtlık Kanunları”’nın hüküm sürdüğü gelecekte, yaşlı neslin yok edilmesi de zorunludur. Film, böyle bir atmosferde hayatlarına bir bebeğin gireceğini öğrenen ailenin yaşadıklarını anlatıyor.

Türkiye’nin ilk sürdürülebilir film girişimi “Bir Zamanlar Gelecek:2121”in senaryosunu Serpil Altın ve Korhan Uğur yazarken, görüntü yönetmenliğini Kaan Çalışkan yapıyor ve müziğini Cihan Güçlü üstleniyor.

  • “Ben Yazar Suat Derviş’im”

Beyoğlu’nda yapılan “Ben Yazar Suat Derviş’im” adlı sergi, 1-30 Eylül’de ziyarete açık olacak.

Sanat Kritik’in ev sahipliğinde, İthaki Yayınları’nın desteğiyle yapılan sergi, yazar Suat Derviş’in armağan ettiği bütün eserleriyle birlikte hayatını konu alıyor. 

Serdar Soydan’ın yıllar süren araştırmaları sonucu ortaya çıkan serginin küratörlüğünü Eda Yiğit üstleniyor. Sergide Suat Derviş’in gazetelerden seçilmiş röportajları, yazarlığına dair serüveni, biyografisi, çevirileri, öykü ve romanlarının güncel bir listesi de yer alıyor. 

Sergide, sanatçıların Suat Derviş konulu eserleri de sanatseverlerle buluşuyor. Emin Çelik’in, bu sergi için özel olarak hazırlamış olduğu enstalasyon çalışması, Derya Ülker’in yazarın eserlerinden alıntılarla meydana getirdiği cama yazılama ve çizimleri, sergilenecek eserlerden yalnızca ikisi.

Sergi Beyoğlu’nda, Avrupa Pasajı’nın birinci katında yapılacak ve pazar günü hariç hafta içi 11.00 ile 19.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

  • “Pontoporos: Film olarak Kültürhane”

Burak Delier’in “Pontoporos: Film olarak Kültürhane” isimli sergisi, 1 Eylül-10 Eylül tarihlerinde Bilsart ev sahipliğinde kapılarını açıyor. 

Eserlerinde “kapitalizm ve güncel sanat pratikleri arasındaki ilişkiyi görünür kılmakla ilgilenen (Sanat Okur)” Delier, sergisi ile ilgili “Pontoporos: Film Olarak Kültürhane ne temsil etme, karşı-enformasyon sunma ne görünmez/duyulmaz kılınmış olanı görünür/duyulur kılma ne acınası bir empatiye çağırma ne düzenden dışlananı tekrar düzene dahil etme girişimidir. Kanıtları kolayca sunulamayan olağanüstünün farkını ve farksızlığını anlama çabasıdır. Kurtuluşumuzun -eğer varsa böyle bir ihtimal-, güzellikle veya bu dünyanın hâkim mantığı yoluyla gerçekleşmeyecek olması çok muhtemeldir. Sanat faaliyeti, krizleri, felâketleri ve biyolojik ölümler, sivil ölümler ve hatta gezegenin ölümü dâhil her türden ölümü kendi lehine yöneten iktidarların karşısına çıkarılabilecek bir üslûbun araştırılması değil midir? Pontoporos: Film Olarak Kültürhane‘nin de dâhil olduğu son yıllardaki çalışmalarımda bu üslûbu arıyorum” dedi.

Sergiyi Bilsart, Meşrutiyet Cad. Bilsar Binası, 90/A Beyoğlu’nda ziyaret edebilirsiniz.

  • Sokrates’in Öykünmeleri: “Allegory of The Cave” x-ist’de

Ansen’in yeni kişisel sergisi “Allegory of the Cave”, 9 Eylül-8 Ekim 2022’de x-ist’de sergilenecek.

Ansen’in 11. kişisel sergisi olan Allegory of the Cave, Yunan filozof Platon’un “Devlet” adlı eserinin yedinci kitabında bulunan, Sokrates’in öykünmelerinin yorumlanmasıyla ortaya çıkıyor. Sanatçının birçok farklı teknikle oluşturduğu eserleri, özgürlük olgusu etrafında şekilleniyor ve mağara olgusunu, galeri ortamına benzetiyor.

Ansen’in sergisini, Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Mumhane Cd. No:50, K:2, 34425, Beyoğlu/İstanbul adresinde görebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.