Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltıyor

130 binden fazla kadın üzerinde yapılan detaylı bir araştırma, fiziksel aktivitenin artırılması ve hareketsiz geçirilen sürenin azaltılmasının meme kanseri riskini azalttığını ortaya koydu.

British Journal Sports Medicine’de yayımlanan bir araştırmaya göre, kadınların fiziksel aktivitelerini arttırarak hareketsiz kaldıkları süreyi azaltmaları meme kanseri riskini de azaltıyor.

Avustralya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) bir grup araştırmacı, 130 bin 957 kadın üzerinde yaptıkları araştırmayla fiziksel aktivite ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırma yaptıkları kadınların 76 bin 505’ine meme kanseri teşhisi konmuştu.

Araştırmada, İngiltere’deki Biobank’ın yanı sıra Meme Kanseri Derneği Konsorsiyumu’nun bir parçası olarak yürütülen 76 farklı araştırmadaki veriler kullanıldı.

Daha önce de bu konu üzerine yapılan araştırmalar fiziksel aktivite ile meme kanseri arasında bir bağlantı bulmuştu. Ancak önceki araştırmalar fiziksel aktivitenin meme kanseri riskini azaltması arasında bir nedensellik kuramamıştı. 

“Fiziksel aktivitesini arttıran kadınlarda tüm meme kanseri türlerinde risklerin azaldığını gördük”

Çalışmada yer alan Victoria Cancer Council’dan Doç. Dr. Brigid Lynch, “Fiziksel aktivitesini arttıran kadınlarda tüm meme kanseri türlerinde risklerin azaldığını gördük” dedi.

Araştırmacılar, yüksek düzeyde fiziksel aktivitenin yüzde 41 oranında meme kanseri riskini azalttığını buldular. Buna ek olarak fiziksel aktivitenin olmadığı koşullarda ise meme kanseri riskinde bir artış olduğu da bulgular arasında. Lynch, “Günde her 100 dakika boyunca hareketsiz zaman geçirildiğinde meme kanseri riskinde yüzde 20’lik bir artış olduğunu gözlemledik” dedi.

Araştırmacılar, fiziksel aktivitenin kan dolaşımında dolaşan östrojen ve androjen hormonlarının miktarını azalttığı için meme kanseri riskini azalttığını düşünüyor.

Çalışmalarının eksik yanlarından biri ise araştırmanın sadece Avrupa kökenli kadınlar üzerinde yapılması. Lynch bu konu hakkında, “Bu bulguların farklı ırksal genlerde uygulanabilir olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz” dedi. Ancak Lynch, Asya’da ve ABD’de farklı etnik kökenlerden kadınlar için yapılan çalışmaların, fiziksel aktivite ile meme kanseri riskinde azalma arasında ilişki bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.