Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Rusya, 24 ülkenin iç işlerine karışmak ve siyasetin gidişatını değiştirmek için 300 milyon dolar harcadı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın 2014 yılından bu yana en az 24 ülkede siyasetin gidişatını etkilemek ve iç işlerine karışmak için 300 milyon dolardan fazla harcama yaptığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu iddiası 13 Eylül Salı günü yayımlanan ve gizliliği kaldırılan bir istihbarat raporuna dayanıyor. Bir hükümet yetkilisi, söz konusu miktarın 300 milyon dolar ile sınırlı olmayacağını belirtti ve “Bunun buzdağının görünen kısmı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Vladimir Putin

ABD istihbaratı 300 milyon dolarlık harcamaların hangi ülkeleri ve yetkilileri hedeflediğini açıklamadı. AFP haber ajansına konuşan bir yetkili, Rusya’nın 2017’de Arnavutluk’ta düzenlenen seçimlerde Demokrat Partisi’ne 500 bin dolarlık destek verdiğini öne sürdü. Öte yandan yetkili, Moskova’nın, Bosna Hersek, Karadağ ve Madagaskar’da da siyasî partileri ve adayları desteklediğini söyledi.

İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan yetkili, Rusya’nın hayali şirketler vasıtasıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çeşitli siyasi partilere destek sağladığı ve o ülkelerde etkisini artırmaya çalıştığı da ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın başka ülkelerin iç işlerine karıştığı yönündeki iddiaları egemenliğe düzenlenmiş bir saldırı olarak değerlendirdi.

Moskova, Vaşington’un bu iddialarına yönelik henüz bir açıklama yapmadı. Fakat Rusya daha önce birçok kez ABD’yi başka ülkelerin iç işlerine karışmak ile suçlamıştı. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan Don Levin’in bulgularına göre Vaşington 1946 ila 2000 yılları arasında en az 80 kez başka ülkelerin seçimlerine müdahil olmaya çalıştı.

Öte yandan ABD istihbaratının geçtiğimiz yıl yayımlanan raporunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Amerika’da 3 Kasım 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerini Donald Trump lehine etkilemeye çalıştığı belirtmişti. Moskova da bu iddiaların temelsiz olduğunu savunmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.