Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’da başkentin ismi yeniden Astana oluyor

Orta Asya ülkesi Kazakistan’ın başkenti, 2019 yılında görevden ayrılan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in onuruna Nur Sultan olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak ocak ayında yaşanan kanlı protestoların ardından başkentin adının yeniden Astana olarak değiştirilmesine karar verildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ruslan Celdibay, Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in, milletvekillerinden gelen, “ülkenin başkentine eski adı Astana’nın verilmesi” önerisine onay verdiğini duyurdu.

Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019’da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ettikten bir gün sonra görevi devralan Kasım Cömert Tokayev, başkent Astana’nın ismini Nur Sultan olarak değiştirme önerisi yapmıştı. Tokayev’in bu önerisi parlamentoda oybirliğiyle kabul edilmiş ve ülkenin başkentinin ismi “Nur Sultan” olmuştu.

Nursultan Nazarbayev

Petrol ve doğalgaz zengini Orta Asya ülkesi Kazakistan’da 2 Ocak’ta vatandaşların akaryakıta gelen zamları protesto etmek için sokağa çıkması ile başlayan protestolarda, en az 230 kişi hayatını kaybetmişti. Protestoların giderek büyümesiyle Devlet Başkanı Tokayev, ülkedeki huzursuzluğun son bulması için Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım talep etmişti. Bunun üzerine Rusya liderliğindeki iki bin 400 KGAÖ askeri, Kazakistan’da konuşlanmıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.