Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren: “Ocak’tan önce karar beklemiyoruz, partinin kapatılacağını düşünmüyoruz”

Anayasa Mahkemesi (AYM), hakkında kapatılma davası açılan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ek savunmasındaki talepleri görüşmek için yarın (20 Eylül) toplanacak. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı, avukat Serhat Eren, 13 sayfalık savunmalarını ve dosya üzerinden verilecek ara kararla ilgili beklentilerini Medyascope‘a anlattı. Eren, “dava sürerken dosyaya yeni belgelerin eklenmesinin hukuka aykırı olduğunu , AYM üzerinde tahakküm kurulmazsa kapatma kararı çıkmayacağını düşündüklerini” söyledi.

Dava sürerken dosyaya delil eklendi

Avukat Serhat Eren, 15 Eylül’de AYM’nin web sitesinden ilan edilen toplantıya ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, “İtirazlarımızla ilgili bir karar verileceği söyleniyor ama bize yapılmış bir tebligat yok. Biz, önce basından, sonra AYM’nin sitesinden öğreniyoruz” dedi.

HDP kayıtlara itiraz etti: “İddianameye konu edilmeyen belgeler dosyada”

HDP, 21 Haziran 2021’de iddianamesi kabul edilen kapatma davasında, savunmasını 19 Nisan 2022’de AYM’ye sundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AYM’ye gönderdiği ek deliller ise 26 Mayıs’ta HDP’ye tebliğ edildi. Avukat Eren, dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım hakkında devam eden başka davalardan alınan belgelerin dosyaya eklendiğini şöyle anlattı:

Semra Güzel dosyasında 25 bin dakikalık ses kaydı var. Bunlar 1990 ila 1994 yıllarına ait, HDP ve Semra Güzel ile ilgili olmayan ses kayıtları. Biz bu kayıtlara itirazlarda bulunduk. ‘Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddianamede yer vermediği fiiller davaya konu edilemez’ dedik. Bununla birlikte, Semra Güzel ile ilgili bu fotoğraflar ve ses kayıtları 2017’den beri Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bilinen belgelerdi. Bu belgelerle ilgili hiçbir işlem yapmadılar. Semra Güzel milletvekili olduktan üç, beş yıl sonra bu belgeleri ortaya çıkardılar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP aleyhinde dava açarken bu belgeler zaten vardı. İddianameye konu edilmeyen bu belgeler, Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırıldığı tarihten bir gün sonra AYM’ye gönderildi.”

Ek delillerle ilgili savunmalarını da 27 Temmuz’da AYM’ye teslim ettiklerini hatırlatan Eren, Kürtçeden Türkçeye çevirisi yapılacak yeni belgelerin de yarın (20 Eylül) görüşülebileceğini şu sözlerle anlattı:

Aynı zamanda milletvekilimiz Behçet Yıldırım’ın Adıyaman’da yargılandığı dosyada bazı Kürtçe metinler vardı. Güzel’in yargılandığı dosyada bulunan ses kayıtlarının tamamı da Kürtçe. AYM, bu kayıtları bize gönderdi. Biz, AYM’nin bunları Türkçeye çevirmek zorunda olduğunu söyledik. AYM de, bu ekleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na gönderip, tercümesini istedi. Bunların tercümesinin yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. Bize iletilmiş bir şey yok.”

Yerel savcılıkların yetkisi yok”

Eren, siyasi parti kapatmada araştırma ve soruşturma yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nda olduğunu hatırlatıp şunları söyledi: “Yerel savcılıkların, kendilerine görev addedip, önlerindeki bir dosyayla ilgili ‘Bu da AYM’deki kapatma davasıyla ilgili olabilir, haydi gönderelim’ deme yetkisi yok. Güzel ve Yıldırım’ın dosyasındaki ekler, Adıyaman ve Ankara savcılıkları tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na kapatma davasıyla ilişkisi olması ihtimaline dayanılarak gönderiliyor. Yani yargı merciinin kendisi, savcılar, kolluk görevlileri, AKP ve MHP, bir bütün olarak HDP’nin kapatılması için çaba içerisinde. Ellerine ne zaman, hangi bilgi geçerse AYM’ye sunuyorlar. Biz de itirazımızda bunun hukuka uygun olmadığını, dolayısıyla ek belgelerle ilgili ret kararı verilmesi gerektiğini belirttik.”

“Umudumuz var”

HDP kapatma davasında ana kararın ne zaman verileceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Serhat Eren, “Karar, seçim takviminin belli edildiği günden önce veya sonra da verilebilir” dedi ve şöyle devam etti: 

“Hangi tarihte karar verileceği konusunda hem yasal bir düzenleme yok, hem bizim bir bilgimiz yok. Biz, kararın ocak ayından önce verilebileceğini düşünmüyoruz çünkü yetişmeyecek gibi. Zaten HDP’nin kapatılmayacağını düşünüyoruz. AİHM kararlarını esas alırsa, hukuka uygun hareket ederse ve üzerinde bir tahakküm kurulmazsa AYM bazı konularda özgürlükçü kararlar verebiliyor. Böyle bir umudumuz var.”

Ne olmuştu ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’ye kapatma davası açılmıştı. İddianamede ve mütalaada, çözüm sürecindeki faaliyetlere geniş yer verildiğine dikkat çeken ve o dönemde HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olan Ümit Dede, 30 Ocak’ta (2022) tebliğ edilen mütalaa hakkında, 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Buradan HDP’ye bir kapatma kararı çıkmaz. Hem Kobani kumpas davası iddianamesinin mütalaasında hem HDP’yi kapatma davası iddianamesinin mütalaasında, AKP’nin de altına dinamit döşeniyor.  O dönem yürütülen bütün faaliyetler, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koordine edildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.