Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Edward Snowden artık Rusya vatandaşı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’li istihbarat ajanı Edward Snowden’a Rusya vatandaşlığı veren kararnameyi imzaladı. Putin’in imzasının ardından hükümetin resmi internet sitesinde yayımlanan kararname ile birlikte aralarında Snowden’ın da bulunduğu 75 kişiye Rusya vatandaşlığı verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin gözetim operasyonları hakkındaki belgeleri sızdırdıktan sonra 2013 yılında ABD’den kaçarak Rusya’ya sığınan Edward Snowden artık Rusya vatandaşı.

Edward Snowden

Henüz 29 yaşındayken ABD siyasi tarihindeki en önemli bilgi sızdırma operasyonlarından birini hayata geçiren Snowden, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) küresel izleme faaliyetlerine dair gizli belgeleri ifşa etmişti. ABD’li internet şirketlerinin, topladığı tüm özel iletişim verilerine erişebildiğini ve yabancı ülke vatandaşlarına ait internet üzerinden yapılan tüm yazışmaların mahkeme izni olmaksızın bilgi toplamak için kullanılabildiğini ortaya çıkaran Snowden, söz konusu ifşanın ortaya çıkmasından sonra ABD’den kaçarak 21 ülkeye iltica başvurusunda bulunmuştu.

Snowden’ın başvurduğu ülkeler arasında Almanya, Hindistan, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Norveç, Hollanda ve İtalya da vardı. Ekim 2020’de eşiyle birlikte Rusya’dan kalıcı oturum alan Snowden, kasım ayında da vatandaşlığa başvurmuştu.

Başvurusunu sosyal medya hesabından paylaşan Snowden, Rusya vatandaşı olmanın kendilerine daha fazla seyahat özgürlüğü tanıyacağını belirtmişti:

“Ailemizden çok uzun süre ayrı kaldıktan sonra karım ve ben çocuğumuzdan ayrı kalmak istemiyoruz. Bu yüzden koronavirüs salgını sırasında ve sınırlar kapalıyken Rusya vatandaşlığı için başvuruyoruz. Linda ve ben Amerikalı kalmaya devam edeceğiz ve çocuğumuzu çok sevdiğimiz ifade özgürlüğü de içinde olmak üzere Amerikan değerleriyle büyüteceğiz. ABD’ye dönüp bütün ailenin bir araya geleceği günü dört gözle bekliyorum. En büyük arzum nerede yaşarsa yaşasın, oğlumuzu kendisini evinde hissetmesi.”

Amerika’ya dönmek istediğini her fırsatta dile getiren Snowden, ülkesine geri dönmesi halinde en az 30 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.