Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı gazeteci Masih Alinejad, Mahsa Amini protestoları hakkında konuştu: “Kadınlar başarırsa İran İslam Cumhuriyeti kalmaz”

Türkiye’de ahlak polisi olarak da bilinen irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünün ardından İran’da başlayan protesto gösterileri sürüyor. Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen İranlılar 12 gündür sokakta. İranlı gazeteci ve kadın hakları aktivisti Masih Alinejad, Amini’nin öldürülmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestoların rejim için “devrilme noktası” olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan İranlı gazeteci ve kadın hakları savunucusu Masih Alinejad, dün (27 Eylül) New York’ta Reuters’a verdiği demeçte, Mahsa Amini cinayetinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Amini’nin öldürülmesinden sonra başlayan protestolar Berlin Duvarı gibi. Eğer İranlı kadınlar bu duvarı yıkmayı başarırsa İran İslam Cumhuriyeti kalmaz.”

22 yaşındaki Mahsa Amini, Türkiye’de ahlak polisi olarak da bilinen irşad devriyeleri tarafından “örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan üç gün sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

Masih Alinejad

17 Eylül’de memleketi Sakkız kentinde cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlanan Amini’nin cenazesinde “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı. Daha sonra İranlılar, Amini’nin ölümünü protesto etmek için sokağa çıktı. Resmi rakamlara göre, protestoların başlamasının ardından güvenlik güçleri ve protestocular dahil toplam 41 kişi hayatını kaybetti. Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu ise protestolarda en az 76 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Fakat ülkede devam eden elektrik kesintileri ve internet erişimine getirilen kısıtlamalar, net bir sayıya ulaşmaya imkan tanımıyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.