Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (7–14 Ekim): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

  • Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl  Annie Ernaux’ya verildi

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Edebiyat Ödülü’ne bu yıl Fransız yazar Annie Ernaux’yu layık gördü. Akademi, ödülün yazara “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmasını ve kolektif kısıtlamalarını cesaretle ve klinik bir keskinlikle açığa çıkardığı için” verildiğini açıkladı. Buket Topaktaş’ın, Annie Ernaux’nun “Babamın Yeri”, “Seneler”, “Kürtaj” ve “Boş Dolaplar” adlı eserlerini Türkçeye kazandıran Siren İdemen ile röportajını okumak için tıklayınız.

Annie Ernaux
  • Disney+’ın yeni dizisi “Ben Gri”den ilk tanıtım

Suç, gizem ve psikolojik gerilim türündeki sekiz bölümlük “Ben Gri” dizisi, avukat Fuat’ın hayatının, kızının başına gelen olaylardan sonra değişmesini anlatıyor. Yönetmenliğini Yağmur Taylan ile Durul Taylan’ın yaptığı dizide Timuçin Esen ile Ebru Özkan, Alican Yücesoy, Buçe Buse Kahraman, İlayda Akdoğan, Mücahit Koçak, Onur Bilge ve Selin Kahraman gibi isimleri izliyoruz.

“Medea’ya Göre Ahlak” oyunu “sakıncalı” bulundu

Sırada bir sansür haberi var. Galata Perform’un “Medea’ya Göre Ahlak” oyununun Bursa Tayyare Kültür Merkezi’ndeki gösterimi, içeriği sakıncalı bulunduğundan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürlüğü tarafından iptal edildi. Oyunculardan Şenay Gürler, sosyal medya hesabından sansüre şu cümlelerle tepki gösterdi:

“Sakıncalıymışız. Neden? Çünkü kadın ve ahlak’ı konuşuyoruz, Çünkü kadını yargılayan ikiyüzlü toplumsal ahlak’ı tartışıyoruz. #sansürehayır”

Baba Sahne’nin kurucusu Şevket Çoruh ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla oyunun 21 Ekim’de Baba Sahne’de izleyiciyle buluşacağını duyurdu. 

  • Filmekimi başlıyor: 10 gün, 50 film, 4 mekân

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği Filmekimi, 7-16 Ekim günlerinde İstanbul’da sinemaseverlerle bir araya gelecek. Filmekimi Direktörü Kerem Ayan, festivalde seyirciyi bekleyenleri Medyascope’a anlattı.

  • “House of the Dragon” beIN CONNECT’te

Game of Thrones dizisinin 300 yıl öncesini konu alan “House of the Dragon” dizisi, beIN CONNECT’te bugün (7 Ekim) izleyiciyle buluşuyor. George R. R. Martin’in “Fire & Blood” (Ateş ve Kan) kitabından uyarlanan dizi, demir tahta 300 yıl hükmeden Targaryen Hanedanı’nın hikâyesini konu alıyor. Şimdiye kadar yayınlanan yedi bölümü beIN CONNECT’ten izleyebilirsiniz. Öte yandan her pazartesi de yeni bir bölüm yayınlanacak. 

  • Çingene Boksör

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Rike Reiniger’in yazdığı, Cafer Alpsolay’ın yönettiği “Çingene Boksör” adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor. Nazi Almanyası döneminin ünlü boksörü Johann Trollmann’ın hikâyesinin anlatıldığı oyunu, 8 Ekim, 19-22 Ekim, 26-29 Ekim 2022 tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de izleyebilirsiniz. 

Bilet: 24 TL

Bilet almak için tıklayınız.

  • Gomidas’a ödül

Yolcu Tiyatro’nun Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde ikinci sezon temsillerine devam eden oyunu “Gomidas”, 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne dört dalda aday gösterildi, yazar Ahmet Sami Özbudak ise Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Salgın günlerinde ilk gösterimini yapan “Gomidas” oyununu, Yolcu Tiyatro’dan yönetmen ve oyuncu Ersin Umut Güler, Medyascope’a anlatmıştı. Okumak için tıklayınız.

Ayrıca oyunu 8 ve 9 Ekim’de Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde izleyebilirsiniz. 

Bilet: Birinci Kategori, 220 TL, Numarasız- sandalye 110 TL

Bilet almak için tıklayınız

  • “Leon: Sevginin Gücü” tekrar vizyonda 

Efsaneleşmiş filmler arasına yer alan “Leon: Sevginin Gücü” filmini Başka Sinema’da izleyebilirsiniz. Belki de hepimiz tekrar tekrar bu filmi izlemiş olsak da konusundan bahsetmeden geçmek olmaz: 12 yaşında Mathilda’nın ailesi babasının karanlık işlere bulaşmasıyla öldürülür. Mathilda’nın şans eseri bir seri katil olan Leon’a sığınmasıyla olaylar gelişir. 

Seans bilgisi ve bilet için tıklayınız

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.