Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Ekim 2022): TBMM’de grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 22 derece olacak. Ankara puslu 20 derece; İzmir parçalı bulutlu 26, Antalya az bulutlu 29, Diyarbakır az bulutlu 27 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi grup toplantılarını düzenleyecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı kabul edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, ”Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin’ görüşmelerine devam edilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, inşaat maliyet endeksini açıklayacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 57 kuruş, euro kuru ise 18 lira 44 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 582 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 667 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,92 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım yarımadası ile Rusya arasındaki geçişi sağlayan Kırım Köprüsü’ne düzenlenen saldırıdan Ukrayna’yı sorumlu tuttu. Putin’in bu açıklamasının ardından dün sabah Ukrayna’nın başkenti Kiev’de art arda patlamalar meydana geldi.

Macaristan ve Sırbistan, Rusya petrolünün Sırbistan’a ulaşması için bir boru hattı inşa etme konusunda anlaştı.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan, bugün Putin’le görüşmek için Rusya’ya gidecek.

Diplomasi trafiği dünyanın diğer ucunda da sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la telefonda görüştü. İki ülke arasındaki barış adımları, pozitif bir çizgide ilerliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 9 Ekim’de Amerika Birleşik Devletleri’ne teknoloji ve bilim alanındaki gelişmeleri görüşmeye gitti. Kılıçdaroğlu’nun bugün Washington Post’u ziyaret etmesi bekleniyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’in 9. haftasında Demir Grup Sivasspor, deplasmanda Medipol Başakşehir’i 2-0 yendi. Bu sonuçla turuncu-lacivertliler ligdeki ilk yenilgisini yaşarken, kırmızı-beyazlılar da ilk galibiyetini aldı. Trabzonspor-Kasımpaşa maçında ise gol sesi çıkmadı.

Brighton, 24 yaşındaki Enock Mwepu’nun kalp rahatsızlığı nedeniyle futbolu bıraktığını açıkladı.

İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) kulüplerinden Atletico Madrid, Fransız yıldız futbolcu Antoine Griezmann ile 30 Haziran 2026’ya kadar geçerli sözleşme imzaladı. Griezmann’ın bonservis bedeli olarak Atletico Madrid, Barcelona’ya 20 milyon euro ödedi.

Kültür sanatta bugün:

İKSV tarafından düzenlenen 17. İstanbul Bienali kamusal etkinlikleri kapsamında bugün saat 10.00-11.00 arasında Atatürk Kent Ormanı’nda 7-9 yaş arası çocuklara yönelik ‘Kuşlar Ne Düşünüyor’ projesi kapsamında Kuş Gözlem Etkinliği ücretsiz olarak düzenlenecek.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.