Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Ekim 2022): Dezenformasyon Yasası Meclis’ten geçti, Katar Emiri Türkiye’de

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul çok bulutlu, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara sağanak yağışlı 20 derece; İzmir sağanak yağışlı 21 derece, Antalya gök gürültülü sağanak yağışlı 27, Diyarbakır çok bulutlu 29 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasası dün  akşam TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 40 maddelik teklifin en tartışmalı maddesi ise 29. madde. Buna göre “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan” kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu Millet Bahçesi ve Buz Adası Açılış Töreni’ne katılacak. Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yi resmi törenle karşılayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini, eylül ayı konut satış verilerini ve tarım ürünleri üretici fiyat endeksini duyuracak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 54 kuruş, euro kuru ise 18 lira 15 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 13 Ekim gününü 3 bin 553 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 664 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 13 Ekim’i 94,64 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

ABD’de 2021 yılında Kongre’ye yapılan saldırının yankıları sürüyor. Temsilciler Meclisi komitesi, eski Başkan Donald Trump’ı mahkemeye çağırmak için oy kullandı. Trump’ın bu karara uymaması durumunda hapis cezası alabileceği ileri sürülüyor.

Irak’ın yeni cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid oldu. Dün akşam yapılan oylamada Rashid rakibini 160-99 oyla eledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik devam ediyor. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Alexander Venediktov, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Venediktov, Kiev’in böyle bir adımının üçüncü bir dünya savaşı anlamına geleceğini bildiğini söyledi.  

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Avrupa Ligi H grubunda temsilcimiz Trabzonspor, konuk ettiği Monaco’yu 4-0 mağlup ederek puanını 6 yaptı ve rakibine karşı ikili averajı eline geçirdi. AEK Larnaca’yı 2-1 mağlup eden Fenerbahçe ise UEFA Avrupa Ligi’nde bir üst tura yükselmeyi garantiledi.

Öte yandan UEFA Konferans Ligi G Grubu’nun 4. haftasında Demir Grup Sivasspor, Kosova temsilcisi Ballkani’yi deplasmanda 2-1 mağlup etti. Başakşehir ise sahasında konuk ettiği Rigas’ı 3-0 mağlup ederek gruptan çıkmayı garantiledi. Böylelikle Avrupa kupaları tarihinde ilk kez dört Türk takımı aynı günü galibiyetle kapamış oldu.

Turkish Airlines EuroLeague ikinci hafta mücadelesinde AS Monaco’ya konuk olan temsilcimiz Anadolu Efes, normal süresi 82-82 sona eren karşılaşmada, uzatma sonucunda 95-92 mağlup olarak haftayı 1 galibiyet ve 1 mağlubiyetle kapattı

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.