Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (15-22 Ekim): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

  • Altın Portakal Film Festivali sona erdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 8 Ekim’deki ödül töreniyle sona erdi. Törende Çiğdem Mater’e, Cumartesi Anneleri’ne ve Gezi tutuklularına selam gönderildi. “Karanlık Gece” filmi En İyi Film Ödülü’nü kazanırken beş kategoride 25 ödülün verildiği gecede “Kurak Günler” dokuz altın portakalla en çok ödül alan film oldu.

Detaylar için tıklayınız.

  • Mersin’de tiyatro festivaline destek talebine MHP’li başkandan engel

Mersin Tiyatro Derneği’nin düzenlediği Tiyatro Festivali’ne desteğin konuşulduğu meclis toplantısında MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın ithamları nedeniyle destek talebi reddedildi. Yılmaz, derneği “terörist” diyerek hedef gösterdi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Mersin Tiyatro Derneği’nin bu yıl yedincisini düzenlemeyi planladığı Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 70 bin liralık yardım talebi, görüşüldüğü ekim ayı meclis toplantısında, MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın ithamları dolayısıyla reddedildi. Yılmaz, Mersin Tiyatro Derneği’ni “terörist” diyerek hedef gösterdi, belediyenin de “teröristlere yardım ettiğini” ileri sürdü. Yılmaz, 2019’daki 5. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali’ne ulaşım desteği sağlamıştı.

  • 10. Boğaziçi Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından 21-28 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 10. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak filmler belli oldu.

Festivalin 10. yılında  Ümit Köreken’in “Bir Umut”, Cüneyt Karakuş’un “Eflatun”, Atalay Taşdiken’in “Hara”, Ümran Safter’in “Kabahat”, Selcen Ergun’un “Kar ve Ayı”, Özcan Alper’in “Karanlık Gece”, Cem Demirer’in “Mendirek”, Olgun Özdemir’in “Tatlı Süt Köpüğü”, Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in “Tebessüm” ve Hakan Kerim Karademir’in “Uçuş 811” filmleri, “Altın Yunus” ödülünü kazanmak için yarışacak.

Kar ve Ayı
  • Erdal Öz Edebiyat Ödülü Mehmet Eroğlu’na verildi 

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Dada Salon’da düzenlenen törenle bu yıl Mehmet Eroğlu’na verildi.

  • Gibi’nin yeni sezonundan  ilk fragman geldi 

Exxen’de yayınlanan, başrollerinde Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç ve Ahmet Kürşat Öçalan’ın yer aldığı “Gibi” dizisinin üçüncü sezonunun ilk fragmanı yayınlandı. Dizinin yeni sezon bölümlerinin yayın tarihi, 21 Ekim 2022.  

  • “Cici”’den ikinci fragman 

Netflix’te yayınlanan “Bir Başkadır” dizisinden tanıdığımız Berkun Oya’nın yeni filmi yolda. Yine Netflix’te yayınlanacak olan “Cici”de başrollerde Ayça Bingöl, Fatih Artman, Funda Eryiğit, İncinur Daşdemir, Nur Sürer, Okan Yalabık ve Olgun Şimşek’i izleyeceğiz. Köyden kente göçen bir ailenin yıllar sonra buluşmasını anlatan dizinin ikinci fragmanı yayınlandı. 

  • İstanbul’daki yeni sanat alanı Kairos

İstanbul-Beyoğlu’nda eylül ayında kurulan sanat galerisi Kairos, 17. İstanbul Bienali’ne göz kırparak şehrin dokusunu, sanatçı üretimlerini ve güç dinamiklerini tartışmaya açıyor. Kairos’un kurucuları Ezgi Yıldız ve Can Kurt, sanatçı ihtiyaçlarına karşılık vermek isteyen galerinin hikayesini Medyascope’a anlattı.

  • Pelin Çağların ilk kişisel sergisi

Pelin Çağlar’ın “Kim Unutacak Bizi?” isimli ilk kişisel sergisi, 15 Ekim’de sanatseverlerle buluşuyor. Çağlar’ın birçoğu ilk defa sergilenecek 13 yağlı boya resmini bir araya getiren sergi, Beyoğlu’nda bir depoda ziyaretçilerle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü ise Melis Bektaş üstleniyor. 

Sergiyi ücretsiz olarak her gün saat 12:00 – 19:00’da ziyaret edebilirsiniz. 

  • “Par-ça-la-n-ma” 

KRANK Art Gallery, Aslı Işıksal ve Erdal Ateş’in  “Par-ça-la-n-ma” başlıklı sergisiyle 12 Ekim’de ziyaretçilerine kapılarını açtı.  10 Aralık’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek olan sergide sanatçı Aslı Işıksal karışık teknikle ürettiği heykelleri ile yer alırken, sanatçı Erdal Ateş ise tuval üzerine karışık teknik eserlerini galeri duvarına yerleştiriyor.

  • Demiryolu Hikayecileri 

Kumbaracı50’den Yiğit Sertdemir’in, Oğuz Atay’ın “Korkuyu Beklerken” eserindeki “Demiryolu Hikayecileri”, “Unutulan” ve “Beyaz Mantolu Adam” hikayelerini sahneye uyarlayıp yönettiği oyunda, terk edilmiş bir demiryolu istasyonunda, seyyar hikaye satıcılığı yapan üç kişinin hikayesi anlatılıyor.

Yer: İstanbul Beyoğlu, Kumbaracı50

Bilet fiyatı: Tam 150 TL, Öğrenci, 100 TL

Bilet almak için tıklayınız.

  • Nora 2 

Henrik Ibsen’in ünlü oyunu “Nora”nın (Bir Bebek Evi) devamı olarak Amerikalı oyun yazarı Lucas Hnath tarafından 2017 yılında yazılan “Nora 2” oyununda başrollerde Tülin Özen ve Tansu Biçer’i izliyoruz. Tek perde ve 100 dakika olan oyunun yönetmenliğini Saim Güveloğlu üstleniyor. Oyunu 22 Ekim’de izleyebilirsiniz. 

Yer: Bursa Podyum Sanat Mahal 

Bilet: Tam 135, öğrenci 90 lira

Bilet almak için tıklayınız.

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.