Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!
Hava durumuyla başlayalım.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:
İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara sağanak yağışlı 18 derece; İzmir çok bulutlu 25 derece, Antalya çok bulutlu 27, Diyarbakır çok bulutlu 29 derece olacak.
Sırada Türkiye gündemi var.
Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim Cuma günü akşam saatlerinde patlama meydana geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk belirlemelere göre patlamanın nedeninin grizu olduğunu söyledi. Olayda 41 kişi hayatını kaybetti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, patlamanın meydana geldiği bölgede inceleme yapmak üzere bugün Amasra’ya gidiyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi Muhterem İnce’nin yemin törenine katılacak. Erdoğan ardından partisinin genel merkezine geçecek. Burada, MKYK toplantısına başkanlık edecek.
Cumhuriyet Halk Partisi, Merkez Yönetim Kurulu toplanıyor.
Ekonomiyle devam edelim.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Güne başlarken dolar kuru 18 lira 59 kuruş, euro kuru ise 18 lira 8 kuruştu.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 15 Ekim gününü 3 bin 626 puanla kapattı.
Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 644 liraydı.
Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 15 Ekim’i 91,63 dolarla kapattı.
Dünya gündemine bakalım.
Fransa’nın başkenti Paris’te yüksek yaşam maliyeti ve enflasyona karşı halk sokağa çıktı. Protestocular, iklim krizine yönelik önlem alınması gerektiğine dikkat çekerken kira fiyatlarının sabitlenmesini talep etti.
İngiltere’de de yeni Başbakan Liz Truss, halkın ekonomik beklentilerini karşılamaya çalışıyor. Truss, düşük vergili ve yüksek büyüme öngören bir ekonomi modelinin şu an için işe yaramayacağını düşünüyor.
Geçen hafta sonu İran’ın başkenti Tahran’da siyasi mahkumların ve hükümet karşıtı eylemcilerin kaldığı bir hapishanede yangın çıktı. Yangında en az dört kişinin yaşamını yitirdiği, 61 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.
Süper Lig 10. haftasında oynanan Beşiktaş-Trabzonspor derbisinde, bordo-mavili takım iki kez öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve mücadele 2-2’lik beraberlikle tamamlandı.
İspanya 1. Futbol Ligi’nin (La Liga) 9. haftasında Real Madrid, sahasında Barcelona’yı 3-1 mağlup ederek liderlik koltuğuna oturdu. Real Madrid, El Clasico’da aldığı galibiyetle ligde namağlup unvanını koruyan tek takım olarak kaldı ve 25 puanla liderliğe yükseldi.
İngiltere Premier Lig’in 10. haftası dev bir maça sahne oldu. Lige istediği gibi başlamayan Liverpool, Anfield Road’da lider Arsenal ile arasındaki puan farkını kapatmak isteyen Manchester City’yi konuk etti. Liverpool, ilk yarısı golsüz sona eren karşılaşmada Manchester City’yi Mohamed Salah’ın 76. dakikada gelen golüyle mağlup etti.
********
Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz.
Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz.
Yeniden dinlemeniz dileğiyle,
Hoşça kalın.