Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Green Card başvurusu yapanlar anlatıyor: “Birinci dünya ülkelerinde refah ve mutluluk standart hale gelmiş, ben de bu şekilde yaşamayı hak ediyorum”

DV-2024 Green Card çekilişi başvuruları 5 Ekim’de başladı. 8 Kasım’a kadar devam edecek başvuru sürecinden sonra çekilişi kazananlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde sürekli oturma ve çalışma hakkı kazanacak. Her yıl dünya genelinde 55 bin kişiye verilen Green Card’a başvurabilen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Bu yıl Türkiye’den çekilişe katılanlar başvuru motivasyonlarını Medyascope’a anlattı.

Green Card DV-2024 çekilişi için başvurular 5 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında dvprogram.state.gov adresinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor.

Dünya genelinde her yıl 55 bin kişinin yararlandığı Green Card çekilişine Türkiye’den de başvurulabiliyor. ABD’de sınırsız sürede çalışma ve barınma hakkı sağlayan Green Card’ı kazandıktan sonra ABD’ye yerleşip beş yıl içinde vatandaşlık da alınabiliyor. Green Card sahipleri oy vermek dışında ABD vatandaşlarının sahip olduğu hakların tamamına sahip olabiliyor.

Green Card’a başvurmak için istenilen şartlar arasında en az lise mezunu olmak ya da son beş sene içinde ABD’nin belirlediği bazı alanlarda iki senelik eğitim veya deneyim sahibi olmak bulunuyor.

DV-2024 Green Card çekilişi sonuçları başvuruların yapıldığı siteden 6 Mayıs 2023’te görüntülenebilecek. Green Card çekilişini kazanmış olmak başvuran kişileri doğrudan Green Card sahibi yapmıyor. Green Card sahibi olabilmek için çekilişi kazandıktan sonra DS-260 formunu doldurarak vize sürecini de tamamlamak gerekiyor. Green Card sahiplerinin eşleri ve 21 yaşından küçük evlenmemiş çocukları da kart sahipleriyle aynı haklara sahip oluyor.

Türkiye’den DV-2024 çekilişine başvuranların sayısı çekiliş devam ettiği için henüz bilinmiyor. Ancak DV-2023 çekilişini Türkiye’den kazanan sayısı 3 bin 383 iken DV-2022 çekilişinde bu sayı 2 bin 526. Geçtiğimiz senelerden farklı olarak başvurmak için pasaport sahibi olma şartı da kaldırıldığı için bu sene başvuruların artması bekleniyor.

Türkiye’den çekilişe katılanlar arasında 22 yaşındaki Selin Taştan da var. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde son sınıf öğrencisi olan Taştan, Green Card çekilişine başvurmayı ilk olarak dört sene önce düşündüğünü fakat bu sene Twitter’da ”Green Card başvuru sürecinde dikkat etmeniz gerekenler” gibi çok fazla paylaşım gördüğünü ve bunun isteğini “tekrardan hatırlattığını” söyledi.

Zamlar, basın ve ifade özgürlüğü, kadın olmak…

Selin Taştan’ın Green Card başvurusu yapmak istemesinin arkasında, Türkiye’deki yaşam koşullarının etkisi var:

“Hayatımın belli bir dönemini Amerika’da geçirmeyi hep istedim. Ancak başvurumun Türkiye’deki yaşam koşullarıyla da elbette alakası var. Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim ve bitirdikten sonra çoğu üniversite öğrencisi gibi önümü göremiyorum. Yoğun kaygılar yaşıyorum. Her gün gelen zamlar da bunu iyice pekiştiriyor. Sadece maddi olarak da değil. Basın ve ifade özgürlüğüne vurulan darbeler, rahatça dolaşamadığım sokaklar, kadın olmanın bu ülkede büyük bir külfet olması gibi birçok neden beni ‘özgürlükler ülkesi’ Amerika’ya daha çok itiyor. Kendi alanımda bir şekilde tutunabilirsem yaşamayı düşünüyorum. Aksi halde de birkaç seneliğine de olsa birikim yapıp o yaşantıyı deneyimlemek istiyorum”.

ABD’de kendisine yardımcı olabilecek tanıdıklarının olduğunu söyleyen Taştan, Türkiye’deki yaşam koşulları iyileşirse ABD’ye yine gideceğini fakat orada kalıcı olmayacağını düşünüyor ve ekliyor: “Ancak bu koşullarda yaşamaya devam edersek muhtemelen bir daha hiç dönmem diye düşünüyorum”.

“Ben de bu şekilde yaşamayı hak ediyorum”

25 yaşındaki tıp fakültesi son sınıf öğrencisi Alara Uğtur da çekilişe katılanlardan biri.

“Başvurular açıldığında yurtdışında staj yapıyordum ve çalışma ve hayat şartlarını Türkiye ile kıyaslıyordum. Bir işaret gibi oldu diyebilirim. Başvurmaya karar verdikten sonra beklemeden başvurumu yaptım” diyen Uğtur da başvurma sebebinin Türkiye’deki yaşam koşullarıyla ilgili olduğunu anlattı:

“Ben son sınıf tıp fakültesi öğrencisi bir kadınım. Sürekli ‘Kadın olduğum için mi yoksa doktor olduğum için mi şiddete maruz kalırım’ diye korkmaktan bıktım. İnsanca yaşamak imkânsız hale geldi. Doktor maaşları eskiden asgari ücretin 40 katıyken şimdi ancak üç katı. Zaten asgari ücretle geçinilmiyor da doktor maaşıyla bile geçinemez durumdayız. Alacağım maaşın üçte ikisi kiraya gidecek. Dört senedir güneş görmeyen duvara bakan tek oda bir evde yaşıyor ve okuyorum. 25 yaşındayım. Geleceğimi düşündüğümde heyecanlanmıyorum. Planım daha çok Avrupa’da çalışmak ve yaşamak üzerineydi, bu yüzden ABD bir yedek plan olacak”.

Türkiye’deki yaşam koşullarının düzeldiği bir senaryoda, ABD’ye kalıcı olarak taşınmayı eskiden olsa düşünmeyeceğini belirten Uğtur, yurtdışında yaptığı stajdan sonra fikirlerinin değiştiğine işaret etti. Uğtur, “Birinci dünya ülkesinde yaşamanın ve çalışmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleme fırsatı” edindiğini ve bunun kararında etkili olduğunu söyledi. Uğtur, şöyle konuştu:

“Kesinlikle Türkiye’de kimsenin erişemeyeceği bir refah ve mutluluk orada standart haline gelmiş. İnsanların huzur ve mutluluğu hem devlet hem toplum tarafından önceliklendiriliyor. Ben de bu şekilde yaşamayı hak ediyorum”.

Medyascope’un ulaştığı Green Card çekilişine katılan isimlerden bazıları ise kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen dezenformasyon yasasından çekindiklerini belirterek konuşmayı kabul etmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.