Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Ekim 2022): TBMM’nin gündemi Amasra 

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlayalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul çok bulutlu, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 19 derece; İzmir parçalı bulutlu 25 derece, Antalya gök gürültülü sağanak yağışlı 26, Diyarbakır çok bulutlu 29 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

Meclis’te grup toplantıları devam ediyor. AKP ve İYİ Parti, bugün grup toplantılarını düzenleyecek.

Genel Kurul’da, Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin araştırma komisyonu kurulması için önergeler görüşülecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Adana’da. Kılıçdaroğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi’nde açılış törenine katılacak. Sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya gelmesi beklenen Kılıçdaroğlu, esnafla buluşacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 58 kuruş, euro kuru ise 18 lira 31 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 18 Ekim gününü 3 bin 841 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 650 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 18 Ekim’i 89,91 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, uluslararası müttefiklerine Kiev’in hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda seslenmeye devam ediyor. İran’ın Rusya’ya yeni füze desteği sağlayacağı iddia edilirken Ukrayna’daki elektrik santrallerinin neredeyse üçte birinin Rusya tarafından yok edildiği ileri sürülüyor. Ukrayna’nın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi de bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise başkan Joe Biden, ara seçimlere hazırlanıyor. Biden, partisinin ara seçimleri kazanması halinde ülke genelinde kürtaj hakkını koruyacak yasa tasarını Kongre’ye sunma sözü verdi. 

Fransa’da yüksek yaşam maliyetleri ve enflasyon protesto ediliyor. Geçtiğimiz hafta sonu başlayan eylemler, dün de devam etti. Protestoya katılan arasında öğretmenler, ulaşım işçileri, hastane çalışanları da vardı. 

Sporun gündemine bakalım.

Turkish Airlines EuroLeague’de üçüncü hafta, temsilcilerimiz Fenerbhaçe Beko ve Anadolu Efes’in de parkeye çıktığı günde, dün oynanan altı karşılaşma ile başladı. Fenerbahçe Beko konuk ettiği LDLC ASVEL Villeurbanne’ı (Az-vel) 84-63 mağlup ederek üçte üç yaptı. Anadolu Efes ise konuğu Valencia’ya 92-91’lik skorla kaybetti ve ikinci mağlubiyetini aldı.

NBA’de 2022/2023 sezonu Boston Celtics-Philadelphia 76ers (fila-delfiya sevınti sik-sırs) maçı ile başladı. Ev sahibi Boston’da Jayson Tatum 35 sayı, 12 ribaund ve 4 asistle galibiyetin mimarı oldu. Philadelphia’da ise James Harden’ın 35 sayı, 8 ribaund ve 7 asisti yeterli olmadı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.