Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Psikiyatriden Gündeme (96): İstifçilik – Kompulsif Biriktiricilik nedir? Nasıl tedavi edilir?

Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından hazırlanan Psikiyatriden Gündeme’nin bu haftaki bölümünde Dr. Sinem Yolcu, konuğu Prof. Dr. Kadir Özdel ile son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve karşılaştığımız “İstifçilik, Kompulsif Biriktiricilik” kapsamında İstifleme Bozukluğu’nu konuşuyor.

Prof. Özdel istifçilikle ilgili şu soruları yanıtladı:

İstiflemenin tanımı nedir? İstifçilik ile koleksiyonerliğin farkı nedir? Cimrilik ile istifçiliğin benzer yanları var mıdır? Bazı eşyaların ileride lazım olabilir düşüncesi ile saklanmasının istifçilikten farkı nedir? İstifleyici bireylerin öne çıkan özellikleri var mıdır? Daha çok kimlerde görülür? Bu kişiler neden istiflerler? Ailesel yönü, genetik geçişi var mıdır? İstifleme hastalığının tetikleyici unsurlar var mıdır? Erken yaşta fark edilebilir mi? Yaş ilerledikçe kişinin yaşantısında nelerle karşılaşılır? İstifleyici kişiler durumlarından rahatsız mıdır? Bu kişiler sağlık hizmetine nasıl başvurur? Çöp ev kavramı nedir? Diğer psikiyatrik hastalıkları ile ilişkisi var mıdır? Sağlık riski ve fiziksel hastalık açısından risk faktörü müdür? Tedavisinde neler uygulanır? Psikoterapi kapsamında amaç nedir? Tedavisinde ne yapılmamalıdır? Bu kişilerin yakınları nasıl davranmalıdır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.