Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Mahsa Amini protestoları yedinci haftasında: Güvenlik güçleri üniversitelerde öğrencilerle çatışıyor

İran’da Mahsa Amini’nin irşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar yedinci haftasına girdi. İran Devrim Muhafızları’nın sert tepkilerine rağmen öğrenciler dün (30 Ekim) de protestolara devam etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, güvenlik güçlerinin öğrencilere ateş açtığını ve biber gazı kullandığını ortaya koyuyor.

İran’da Mahsa Amini’nin irşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar yedinci haftasında devam ediyor. İranlı öğrenciler dün (30 Ekim) İran güvenlik güçlerinin sert müdahaleleriyle karşı karşıya kaldı.

Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde güvenlik güçlerinin protestolara katılan öğrencilere biber gazı kullandığı görülüyor. Ayrıca videolarda silah sesleri de duyuluyor.

İran Devrim Muhafızları Komutanı, 29 Ekim Cumartesi gününün protestocuların sokağa çıkacağı son gün olacağını söylemişti. Ancak sosyal medyada yayınlanan videolara göre pazar (30 Ekim) günü de güvenlik güçleri ve öğrenciler üniversitelerde çatıştı. Bir videoda Besic güçlerinin üniversite öğrencilerine karşı silah ve biber gazı kullandığı görülüyor.

Diğer videolarda da güvenlik güçlerinin üniversite binalarının içinde öğrencileri engellemeye çalıştığı, göz yaşartıcı gaz kullandığı ve protestocuları sopalarla dövdüğü görüntüler yer alıyor.

“Başörtüsü zorunluluğunu kaldırmak gündemde değil ama kararları akıllıca uygulamalıyız”

İran devlet medyasına göre Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “Güvenlik İslam Cumhuriyeti’nin kırmızı çizgisidir ve düşmanın bu değerli ulusal varlığı baltalama planlarını hiçbir şekilde uygulamasına izin vermeyeceğiz” dedi. İranlı yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD), İsrail’i ve ülke içindeki “birliği baltalamaya çalışanları” İslam Cumhuriyeti’nin düşmanları olarak nitelendiriyor.

İran’ın Erdem Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Karargâhının Sözcüsü Ali Khanmohammadi yaptığı açıklamada zorunlu başörtüsünün kaldırılmasının gündemde olmadığını belirtti. Ancak Khanmohammadi, kararın uygulanmasında “daha akıllıca” davranılması gerektiğini de söyledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.