Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metamfetamin kullanıcısı anlatıyor: Sosyal medya platformlarında satış, alışveriş sitelerinin kuryeleriyle hızlı teslimat

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı metamfetamin polemiği devam ediyor. Eski bir metanfetamin kullanıcısı olan Tolga ile metamfetamin kullandığı süreçte neler yaşadığını konuştuk. Tolga, metamfetamin satıcılarına sosyal medya platformları üzerinden nasıl ulaştığını, teslimat yöntemlerini, metamfetaminin kendisinde yarattığı tahribatı ve tedavi sürecini anlattı.

Tolga*, 23 yaşında bir üniversite öğrencisi. Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden birinde psikoloji okuyor.

Tolga metamfetamin kullanmaya psikolojik travma yaşadığı bir dönemde başlıyor. Tolga’nın metamfetamine başlamasında arkadaş çevresinin etkisi de büyük. Tolga yaşadığı süreci şöyle anlatıyor:

“Derin depresyonda olduğum bir süreçti. Fakat ‘Gidip uyuşturucu kullanayım’ gibi bir durum söz konusu olmadı. Arkadaş ortamında, ‘Dener misin, kullanır mısın’ diye soruluyordu, irademin de güçlü olmadığı zamanlardı, böyle bağımlılık geliştirme yatkınlığı oluştu.”

Sosyal medyada metamfetamin ticareti

Tolga’nın metamfetamin kullanımı dokuz ay sürüyor.

Tolga metamfetamini, basit bir akıllı telefona sahip herhangi birinin kolayca kaydolabildiği sosyal medya platformları üzerinden iletişime geçtiği satıcılardan temin ediyor.

Satıcılarla iletişime geçmek için birkaç anahtar kelime olduğunu söyleyen Tolga, arama çubuklarına bu kelimeler yazıldığı zaman satıcılarla kolayca iletişime geçilebildiğinin altını çiziyor.

Tolga, sosyal medya platformlarının arama çubuklarına kimsenin “Uyuşturucu arıyorum” veya “Uyuşturucu var mı?” diye yazmadığını belirterek, satıcılara ulaşmak için kullandığı kelimeleri de söylüyor. Metamfetamin arayışında olan fakat bu yöntemi bilmeyen kişilerin öğrenmemesi için kelime bilgisini paylaşmayacağız.

Tolga, sosyal medyadaki uyuşturucu ticaretini şöyle anlatıyor:

“Sosyal medya torbacı kaynıyor. Satışlar genellikle sosyal medya üzerindeki kanallarda oluyor. Kimse ‘Uyuşturucu arıyorum’ diye yazmıyor, belli anahtar kavramları uygulamalarda aratırsan torbacılarla iletişime geçebilirsin. Torbacı sana güvenirse mesajlaşma platformları üzerinden açtığı gruplara alıyor. 50-60 kişilik gruplar oluyor. Örneğin ‘Akşam 20.00’de satışa çıkıyorum’ diye mesaj atıyor, isteyenler cevap veriyor.”

Tolga, satıcıların alıcılarla metamfetamin fotoğraflarını paylaştığını ve isteyenlere kalitesine bakmaları için denettiğini de söylüyor.

Metamfetaminin görüntüsünün limon tuzuna benzediğini, birçok kişinin bundan dolayı dolandırıldığını da aktaran Tolga, kendisinin de 3-4 bin liraya yakın dolandırıldığını dile getiriyor.

Kurye aracılığıyla metamfetamin teslimatı

Metamfetamin satışının sosyal medyayla sınırlı kalmadığı bilgisini paylaşan Tolga, bazı alışveriş ve yemek sitelerinde çalışan kuryeler aracılığıyla da yapıldığını ve çok güvenilir bir yöntem olduğunu belirtiyor:

“Çok farklı yöntemler var. Mesela alışveriş sitelerinin kuryeleri getirebiliyor ya da birine eşya göndermek için çağırdığınız kuryelere teslim edebiliyorsunuz. Film senaryosu gibi. Örneğin bir kitabın içini oyarak yerleştirebiliyorlar ya da bir süs eşyasının altına koyabiliyorlar.”

Satıcıların yöntemleri bunlarla da sınırlı kalmıyor. Madde almak isteyen kişiler, satıcılarla kalabalık meydanlarda, metrobüs duraklarında buluşuyor. Tolga, alınan madde miktarının durumuna göre satıcıların eve teslimat yaptığını da ekliyor.

Okuyun | “Metin amca” olarak da bilinen metamfetamin hakkında her şey

Satıcıların metamfetamini saklama yöntemleri

Tolga, satıcıların metamfetamini saklamak için farklı yöntemler kullandığına da tanık oluyor:

“Ayakkabılarının altına, iç çamaşırlarının içine saklayabiliyorlar. Büyük miktarda ise daha farklı yöntemleri var. Elektrik süpürgesinin içini boşaltıp, motoru çıkarıp içine koyabiliyorlar. Mesela polis araçlarını durduruyor, süpürge var. Dışı süpürge ama içinde metamfetamin var.”

“Gariban kokaini”

Tolga, metamfetamine ilk başladığında gramını 150 liraya aldığını, bu rakamın şu an 300-350 liralara yükselmiş olabileceğini söylüyor.

Satıcıların kampanyalar yaptığını da vurgulayan Tolga, “Mesela 10 gram alırsan 180 liraya da gelebilir. Bu aslında torbacıyla ilişkine bağlı da değişiyor” diyor.

Tolga, metamfetamin kullanan kişilerin zengin insanlar olmadığını, sokak dilinde de “gariban kokaini” diye tanımlandığını söylüyor.

Ödeme yöntemleri

Tolga, satıcılara ödemelerin genelde elden nakit olarak yapıldığını belirtiyor. Bazı satıcıların ise banka hesabına havale yöntemiyle para gönderimini kabul ettiğini de dile getiriyor.

Kendisinin ise dolandırılma ihtimaline karşı, daha güvenli olduğunu düşündüğü için ücreti banka hesabına havale ettiğini söylüyor.

Bazı satıcıların banka hesaplarını kendi kimlikleriyle, bazılarının ise başka kişilerin kimlikleriyle açtığını da sözlerine ekliyor.

“Mutlu olamıyorsun”

Metamfetamin kullandıktan sonra yaşadığı etkileri anlatan Tolga, “En akıllı, en zeki insan senmişsin gibi hissettiriyor. Her şeye meydan okuyabilirmişsin zannediyorsun. Sürekli mutlusun ama bu bir dopamin etkisi. Beraberinde büyük çöküşler yaşıyorsun” dedi.

Tolga sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayatta mutlu olamamaya başlıyorsun. Seni mutlu eden tek şey maddenin kendisi oluyor. Şöyle bir girdabı var, başlarda çok ufak dozlarla çok yüksek kafalar yaşarken, bağımlı olduğun bir senaryoda istersen çok fazla yüksek doz al, hiçbir zaman ilk başlardaki mutluluğu yaşayamıyorsun. Her seferinde daha fazla tüketme dürtüsü oluşuyor.”

Gerçeklik algısı kayboluyor

Metamfetamin kullandıktan sonra paranoya yaşadığını belirten Tolga, bu durumu şöyle anlatıyor: “Neyin gerçek, neyin hayal olduğunu ayırt edemiyorsun. Mesela siz bir kullanıcıya ‘Merhaba’ dersiniz, kullanıcı ‘Beni öldürmek mi istedin?’ der. Gerçeklikten tamamen kopmuştur. Yolda yürürken siyah tişört giyen birini görünce Azrail zannedebilirsiniz.”

Kendisinin bu süreçte ölüm korkusu yaşadığını söyleyen Tolga, “Kötü ruhlar bedenimi ele geçirmiş gibi hissettim. Çok acıydı” diyor.

Fiziksel zararları

Metamfetamin kullandıktan sonra beden sağlığının da bozulduğunu aktaran Tolga, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“10 kilo verdim, 74 kilodan 64 kiloya düştüm ve kemik erimesi başlangıcı oluştu. Vücudumu kaplayan yaralar çıktı. Bağırsak kanamalarım oldu. Dişlerim sallanıyordu, yerinden çıkacakmış gibiydi çok korktum. Boğaz tahribatı da oldu. Yediğin yemeğin tadını bile alamıyorsun çünkü bütün sinir uçların uyuşuyor. Aldığın nefes bile nefes gibi değil. Vücudun her yerine bir zararı var.”

“Düşmanımın bile bu maddeyi kullanmasını istemem”

Tolga, metamfetamin kullandığı süreçte arkadaşlarından uzaklaştığını belirtiyor:

“Çok sosyal bir insanım, ilk başta bunu kaybettim. Dedim ki ben bu kapıyı açtıysam bunun devamı kötü gelecek ve aslında kendimi bilinçli olarak sosyal ortamımdan uzaklaştırdım. Düşmanımın bile bu maddeyi kullanmasını istemem. Sevdiklerimi korumak adına onlardan uzaklaşmayı tercih ettim.

Gerçek anlamda sağlığım bozulana kadar ne yaptığımı, nasıl bir işe bulaştığımı anlamadılar. Maddi ve manevi kurtulmak istediğime karar verdikten sonra onlara anlattım. Tabii ilk önce üzüldüler, güvenleri sarsıldı ama kurtulmak için gösterdiğim çabayla güvenlerini yeniden kazandım.”

“Metamfetamin hayattan vazgeçiştir”

Tedavi süreci hakkında konuşan Tolga, bu konuda şanslı olduğunu düşünüyor:

“Metamfetamin aslında hayattan vazgeçiştir. Ben şanslıydım, psikoloji öğrencisiyim. İngilizce makaleler falan okudum, o süreç çok komikti. Madde kullanıyordum gidip makale okuyordum. Çok fazla araştırma yaptım. Bir yanım bırakmak istemiyordu ama bir yanım da çok istiyordu. Çünkü hayatın bu olmadığını biliyordum. Uyuşuk bir zihinde olmaya da tahammülüm kalmamıştı.”

Uzmandan psikolojik destek almanın tedavi sürecinde çok etkili olduğunun altını çizen Tolga, üç ay içinde metamfetamini bıraktığını vurguluyor.

Tolga, kimsenin metamfetamin kullanmaması için çalışmalar yürütüyor ve kendini “madde bağımlılığı ile mücadele aktivisti” olarak tanıtıyor. Madde bağımlılığı ile mücadele aktivisti Tolga, hikâyesinin bağımlılara ulaşmasını ve metamfetamini bırakmaları için yol gösterici olmasını diliyor.

(*) İsim güvenlik nedeniyle değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.