Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (34): “Son şiddeti gördükten sonra bu evden çıkıp gidecektim”

Y.D., 33 yaşında ve bir şirkette satın alma uzmanı olarak çalışıyor. Bir sene önce D.E. ile dört yıllık ilişkisini bitiren Y.D., ilişkisinin başından bu yana psikolojik şiddet görüyor ve dört senenin sonunda ilişkisini bitirmek istediğini söylediği zaman da fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. 

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor” haber serimizde kadınların, kadın oldukları için maruz kaldığı fiziksel ya da psikolojik şiddet hikâyelerine yer veriyoruz. Bu haberde de Manisa’da yaşayan Y.D. ile görüştük. Ancak haberi okumadan bir tavsiye ile başlamak istiyorum. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle 2021 yılında “Şiddet nedir?” haberi yapmış ve o haberde özellikle psikolojik şiddetin tanımlarını anlatmıştık. Eğer o habere bakma fırsatınız olursa psikolojik şiddetin ne denli hayatımızın içinde olduğunu anlayabilirsiniz. Ben şimdi sözü Y.D.’ye bırakıyorum.

D.E. ile dört senelik bir ilişkiniz olduğunu ve şiddet gördüğünüzü söylediniz. Biraz ilişkinizi anlatabilir misiniz, nasıl tanıştınız, bugünden ilişkinizin ilk zamanlarına baktığınızda şiddete dair örnekler görebiliyor musunuz?

D.E. ile iş vesilesiyle tanıştık. Aynı işi farklı firmalarda yapıyorduk. İlişkimizin birinci senesinde aynı evde yaşamaya başladık. Evet ilişkinin en başından beri psikolojik şiddet gösteriyormuş ancak bunu dediğiniz gibi bugünden bakınca görüyorum. İlk başta ne yaşadığımı anlamlandıramıyordum. 

Nasıl bir psikolojik şiddet uyguluyordu?

İkimiz de aynı işi yaptığımız için sürekli fikir alışverişinde bulunuyorduk. Beni yetersiz hissettiriyor ve yaptığım işlerin niteliksiz olduğunu söylüyordu. Zaman içinde ben de buna ikna olmuştum. Bir baktım, her şeyi ona sorar olmuşum. Beni, kadın olduğum için işe aldıklarını, güzel olmamın dışından bir özelliğimin olmadığını söylüyordu. İş için bir şey danıştığımda da “Bu kadar bilgisizliğine seni iyi işe almışlar” demişti.

Sadece işle ilgili mi psikolojik şiddete uğradığınız? 

Keşke öyle olsa. Baktı ki beni böyle demoralize edebiliyor ve kendimi işe yaramaz gibi hissetmemi sağlıyor, devamını getirdi. Zaten iş konusunda özgüvenim gidince benim kendime saygım da özverim de yok oldu. Yavaş yavaş işten soğudum çünkü tek iyi bildiğim işi yıllardır yanlış yapıyormuşum algısına kapıldım.

Daha sonra ne oldu? İşi bırakma noktasına kadar gitmişsiniz.

Evet. İlişkimizin ikinci senesinde işten ayrıldım. İşten ayrıldıktan sonra daha çok ona bağlı biri oldum. Evden çıkmıyor, arkadaşlarımla görüşmüyordum. Arkadaşlarımla da arama mesafe koyunca bana yanlış yolda olduğumu söyleyecek biri kalmadı. İşten de zaten biraz önce anlattığım sebeplerden ayrıldım. Ofise zar zor gidiyordum. D.E., kendimi yetersiz ve işe yaramaz hissettirmeyi başarmıştı.

Peki “Evet ben ilişkimde psikolojik şiddette maruz kalıyorum” dediğiniz an ne yaptınız, nasıl anladınız?

Tabii bu çok uzun zamanımı aldı. Çünkü ben bu ilişki biçimine yaklaşık dört senedir alışmıştım. Evde çok yalnız kaldım ve bu süre içerisinde -tekrar anlatmak ve o anlara dönmek istemiyorum- çok fazla hakarete maruz kaldım. Bunu o kadar profesyonel yapıyordu ki o dönemde aynı zamanda beni başka bir kadınla da aldatıyormuş. Bu evde kaldığım dönemlerde ona psikoloğa gitmek istediğimi söyledim ve büyük bir tepki ile karşılaştım. 

Karar vermiştim ama karar verme nedenim ilişki içerisinde yaşadığım sorunlar değil, tek başıma kaldığım hayattan sıkılmamdı. Psikoloğa gittiğim zaman sorunlu bir ilişki içerisinde olduğumu anladım. İki ay içinde de ilişkimi bitirme kararı aldım.

Kadının şiddete maruz kaldığı bu döngü içerisinde bir farkındalık süreci başlıyor. Bu süreçte en önemli nokta “suçluluk” psikolojisine girme evresi. Kadınlar, ya kendi deneyimlerinden ya da arkadaş çevresiyle ettikleri sohbetten şu cümlelere aşinalardır: “O bana kızdı ama benim yüzümden oldu.” Duygu Buğa’nın da biraz önce bahsettiği gibi kadın bu evrede, şiddeti bir mantığa oturtmaya çalışıyor ve erkeğin ona yüklediği “Senin yüzünden” algısını kadın, kendisiyle bağdaştırmaya çalışıyor. Psikolog Dr. Duygu Buğa ile konuştuğumuz 25 Kasım haberinde Buğa, şiddet gören kadının da dört aşaması olduğunu söylüyor:

“Kadın ilk başta inkâr aşamasıyla başlıyor. Bu evrede ‘Ya bir kere oldu, şimdilik hiçbir sorun yok’ cümlesini duyuyoruz. Ardından suçluluk aşaması geliyor ve kadın ‘Ben üstüne gitmesem olmazdı, aslında benim yüzümden kavga çıktı’ diyor. Sonra bir aydınlanma aşaması. Psikologlara en çok başvurulan dönemlerden biri bu. Genellikle bu aşamada ilişkiye olan bağlılıklarını sürdürdükleri için kadınlar, ‘Bir şey yapın düzelsin, çift terapisi yapsak işe yarar mı, siz mi konuşsanız?’ sorularıyla bize geliyorlar. Kadın en sonunda sorumluluk dediğimiz aşamaya geçiyor ve ilişkinin problemli olduğunu anlıyor.”

İlişkiyi bitirmek istediğiniz zaman nasıl bir tepkiyle karşılaştınız?

Fiziksel şiddet. Saatlerce beni dövdü. Her şeyin farkına vardığım için yediğim dayak canımı acıtmıyordu. Dört sene boyunca yaşadıklarım daha çok canımı acıtıyordu. İçimden “Bu son dayağını yiyip bu evden çıkıp gideceksin” diyordum. Öyle de oldu. Beni dövdü, dövdüğü için korktu ve evden gitti. 

Bir daha aramadı mı?

Çok aradı. Şiddet gösterdikten sonra bana sarıldı ve özür diledi. Komşular aşağıya inince korktu kaçtı. Ben ailemin yanına döndüm hatta daha sonra -o kadar çok rahatsız etti ki- şu an yaşadığım şehre geldim. Barışmak için aradı, özür dilemek için aradı. Onunla daha fazla muhatap ve aynı yerde olmak istemediğim için şikâyetçi de olmadım. Gitsin istedim hayatımdan, gitti de…

Y.D. şimdi ilişkisini bitirdikten beş ay sonra işe başladı. Hâlâ özgüven sorunun olduğunu ama psikolog yardımıyla bu durumdan da kurtulacağını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.