Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (146): Karanlıkla loş ışık arasında seçim

25 Kasım’da kadınlara yönelik erkek devlet şiddeti ile Altılı Masa’nın anayasa önerisini yan yana koyup düşünmek gerek.

1999’dan bu yana resmi olarak 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak dünya genelinde çeşitli protestolarla anılıyor. Kadın örgütlerinin programlarını gerçekleştirmesine karşın, birçok il ve ilçede gösteri ve yürüyüşler mülki amirlerce yasaklandı. 500’e yakın kadın kötü muamele ile gözaltına alındı. Kadınların çoğu bir gece, bir kısmı da birkaç saat gözaltında tutuldu. Ancak günler sonra bile hâlâ gözaltı süreci devam eden kadınlar var. Öyle ki eyleme katılmak isteyen kadınlar, vapurdan inerken veya üçü beşi bir araya geldiğinde çevik kuvvet kalkanlarla ablukaya aldı. Sokaklarda ve alanlarda kadınların büyük grup olarak buluşmasını önleyen polis taktikleri milletvekili, avukat ve gazetecilere de uygulandı.

28 Kasım Pazartesi günü açıklanan Altılı Masa anayasa önerisi ile partiler birbirlerine söz vermiş görünüyor. Parti teşkilatları da bu öneriyi kullanarak tabanda rıza üretmekle görevlendirilmiş gibi. Genel merkezler ise seçmen genelini hedef alacak ve meslek örgütlerini, sivil toplumu, kadın hareketini ve gençleri ikna turlarına çıkacak. Kısacası anayasa önerisi bir anayasa teklifi olmaktan çok mutabakatın zeminini sağlam ve kalıcı kılmak amaçlı ve esasında seçmene sunulan güven mektubu hüviyetinde.
25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü eylemleri devletin kadınlara şiddet uygulama gününe dönüştü çünkü iktidar kadınları açık alandan kapalı mekanlara sürmeye ve ardından kamusal alanı kadınlara kapatmaya doğru gidecek bir kadın politikası belirlemiş gibi görünüyor. Tam karanlık ve seçim sonrasının rutini olmaya aday görünen uygulamanın karşısında Altılı Masa’nın loş ışık saçan biraz müphem bir iyilik ihtimali sunduğunu söylemek mümkün.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.